01/05/2024

Ολοκληρώθηκαν οι σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Δείτε που υπάρχει πετρέλαιο-φυσικό αέριο στην Ελλάδα.Όλοι οι χάρτες!

0

Ολοκληρώθηκαν οι σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Δείτε που υπάρχει πετρέλαιο-φυσικό αέριο στην Ελλάδα.Όλοι οι χάρτες!

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Ολοκληρώθηκαν οι σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης που ξεκίνησαν το Νοέμβριο, ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Τις έρευνες διεξήγαγε το γεωφυσικό ερευνητικό σκάφος Nordic Explorer, της νορβηγικής εταιρείας PGS, που κέρδισε το σχετικό διαγωνισμό Οι καταγραφές συνολικούς μήκους 12.431 χιλιομέτρων υπερβαίνουν τον αρχικό προγραμματισμό, λόγω του ενδιαφέροντος για περισσότερα στοιχεία από συγκεκριμένες περιοχές που επέδειξαν εταιρείες υδρογονανθράκων, που αν και είναι λίγες λόγω της αρχικής φάσης του προγράμματος, είναι από τις ηγέτιδες στον κλάδο, αναφέρει το ΥΠΕΚΑ.

Ακολουθεί τώρα η φάση της επεξεργασίας και της παρουσίασης των στοιχείων προς τις πετρελαϊκές εταιρείες που θα ενδιαφερθούν σε πρώτη φάση να αποκτήσουν τα δεδομένα. Το επόμενο στάδιο είναι η προκήρυξη διαγωνισμών για παραχώρηση θαλάσσιων περιοχών («οικοπέδων») για έρευνες που περιλαμβάνουν και γεωτρήσεις.

«Μόνο τα πραγματικά δεδομένα … μας επιτρέπουν να περάσουμε από τις θεμιτές εκτιμήσεις, υποθέσεις και προβλέψεις στην πραγματικότητα των ποσοτικών και ποιοτικών μεγεθών, δηλαδή στη βεβαιότητα σχετικά με τα αποθέματα υδρογονανθράκων και την ποιότητά τους» τονίζει ο υπουργός ΠΕΚΑ, Ε. Λιβιεράτος.

Δείτε παρακάτω τους χάρτες με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στη χώρα μας:

– Στον  Πατραϊκο η εκτίμηση είναι για αποθέματα 200 εκατομμυρίων βαρελιών που αντιστοιχούν σχεδόν σε δύο «Πρίνους», 

– Για εκείνο των Ιωαννίνων «είναι πιθανόν να υπάρχουν ευχάριστες εκπλήξεις», όπως και γι’ αυτό στο Κατάκολο όπου νεότερες ενδείξεις πιθανολογούν μεγαλύτερο κοίτασμα.

Από τους 100 χώρους που υπάρχουν ενδείξεις για κοιτάσματα, έχουν διερευνηθεί οι 30 και οι 7 απ’ αυτούς έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον. 

Οι χάρτες που παρουσιάζει το Onalert είναι αποκαλυπτικοί για το τι υπάρχει στον Ελλαδικό χώρο. Υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον από πολλές χώρες και εταιρείες του εξωτερικού.


Οι περιοχές όπου έχουν γίνει ήδη οι σεισμικές έρευνες

Με τις κόκκινες βούλες έχουν σημειωθεί οι διάφορες χώρες,από τις οποίες ήδη εταιρείες έχουν δείξει ενδιαφέρον για συμμετοχή στις έρευνες.

Οι περιοχές του Ιονίου  και νότια της Κρήτης οι οποίες θα ερευνηθούν άμεσα


Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *