27/04/2024

Ψέμα η αλήθεια; Από την 1η Απριλίου 2024 προβλέπεται αύξηση του επιδόματος ανεργίας

0

Από την 1η Απριλίου 2024 προβλέπεται αύξηση του επιδόματος ανεργίας, συμβατή με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Αναφέρεται ότι με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ, το επίδομα ανεργίας θα φθάσει τα 507 ευρώ. Επίσης, υποδεικνύεται η πιθανότητα να υποβληθεί στη Βουλή η πρόταση για ένα νέο επανασχεδιασμένο επίδομα ανεργίας, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τις καταβαλλόμενες εισφορές και θα παρέχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Ωστόσο, αναφέρεται ότι αυτό το νέο σύστημα δεν θα εφαρμοστεί άμεσα.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι παρόμοιες αλλαγές είχαν εφαρμοστεί προ δωδεκαμήνου, όταν το επίδομα ανεργίας ανήλθε από 438 ευρώ σε 479 ευρώ μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Απριλίου 2023. Το κείμενο επίσης αναφέρει την αύξηση κατά 24,5% του επιδόματος ανεργίας μέσα σε δύο χρόνια, από 407 ευρώ στα 507 ευρώ.

Οι προτεινόμενες αλλαγές προβλέπουν την αποσύνδεση του επιδόματος ανεργίας από τον κατώτατο μισθό και τη σύνδεσή του με τον μέσο πραγματικό μισθό των εργαζομένων πριν από την ανεργία. Το επίδομα θα κυμαίνεται από 55% έως 70% του μισθού, με μείωση σταδιακά από 70% σε 55% κατά τους πρώτους μήνες ανεργίας. Επίσης, θα ισχύει ανώτατο πλαφόν κοντά στα 1.200 ευρώ και το επίδομα δεν θα μπορεί να υποβαθμιστεί κάτω από τα επίπεδα που ισχύουν σήμερα. Τέλος, προβλέπεται χρονική διάρκεια έως και 24 μήνες για τη χορήγηση του επιδόματος, αντί για τους 5 έως 12 μήνες που ισχύουν σήμερα, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας των δικαιούχων.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *