28/04/2024

Φοβερό! στον Αμαζόνιο ανακαλύφθηκαν χιλιάδες βραχογραφίες 12.000 ετών

0

Απεικονίζονται ζώα που έχουν εξαφανιστεί και άνθρωποι που χορεύουν.

Χιλιάδες βραχογραφίες 12.000 ετών. Ομάδα Βρετανών και Κολομβιανών επιστημόνων, χρηματοδοτούμενη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, εντόπισε τις δημιουργίες. Εκτείνονται σε έκταση οκτώ μιλίων σε βραχώδη περιοχή της Serranía de la Lindosa, η οποία βρίσκεται στο κομμάτι του Αμαζονίου που υπάγεται στην Κολομβία.

Ανάμεσα στις απεικονίσεις, που έχουν δημιουργηθεί με κόκκινη ώχρα, βλέπει κανείς ψάρια, σαύρες, πουλιά, γεωμετρικά σχέδια και ανθρώπους – με κάποιους από αυτούς να χορεύουν. Παράλληλα διακρίνεται ένα είδος καμήλας που έχει εξαφανιστεί αλλά και ένας τύπος αλόγου που έζησε στην περιοχή κατά την εποχή των παγετώνων.

Χιλιάδες βραχογραφίες 12.000 ετών

«Οι εικόνες είναι τόσο φυσικές και τόσο καλοφτιαγμένες που έχουμε ελάχιστες αμφιβολίες για το ότι βλέπεις π.χ. ένα άλογο», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας José Iriarte, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ. «Το άλογο [της εποχής των παγετώνων] είχε μία άγρια, “βαρεία” όψη.
Είναι τόσο λεπτομερές, μπορούμε ακόμη και να διακρίνουμε ακόμη και τη χαίτη του. Είναι συναρπαστικό», αναφέρει.

Από την πλευρά του, το Live Science σημειώνει ότι οι αρχαίοι καλλιτέχνες έφτιαξαν τα έργα πριν από 12.600 έως 11.800 χρόνια.
Εκείνη την εποχή, η περιοχή μεταμορφώθηκε καθώς τις σαβάνες και τις θαμνώδεις εκτάσεις αντικατέστησε το τροπικό τροπικό δάσος που υπάρχει έως σήμερα.

«Οι απεικονίσεις μας παρέχουν μια ζωηρή και συναρπαστική ματιά στις ζωές αυτών των κοινοτήτων» ανέφερε ο σε δήλωσή του o Mark Robinson, αρχαιολόγο από το πανεπιστήμιο του Έξετερ. «Είναι απίστευτο για εμάς σήμερα να πιστέψουμε πως ζούσαν – και κυνηγούσαν – δίπλα γιγαντιαία χορτοφάγα ζώα, μερικά από τα οποία είχαν το μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου.»

Στο έργο των αρχαιολόγων περιλαμβάνονται έρευνες για την καλλιέργεια της γης και για τους τρόπους που οι άνθρωποι μεταμόρφωσαν το τοπίο του Αμαζονίου.

Σε οικισμούς κοντά στα ευρήματα οι ερευνητές εντόπισαν υπολείμματα τροφών που κατανάλωναν οι καλλιτέχνες, ανάμεσά τους φρούτα, αλιγάτορες, καπιμπάρα και αρμαντίλλο.

Πηγή: www.lifo.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *