26/04/2024

Τελετή Έναρξης 1ου Ελληνορωσικού Φεστιβάλ και οι μπηχτές του Ν. Λόη

2

ΜικρογραφίαΤο loutrakitv.gr βρέθηκε στην τελετή έναρξης του 1ου Ελληνορωσικού Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο. Το παρόν έδωσαν ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΠ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ κος Ν. Λόης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος κος Θ. Μουζάκης εκπροσωπώντας τον κο Δήμαρχο που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπορούσε να παραστεί στην εκδήλωση, ωστόσο ο κος Αντιδήμαρχος τον εκπροσώπησε παραπάνω από επάξια απευθύνοντας έναν άψογα προετοιμασμένο χαιρετισμό που έδειχνε ότι σέβεται τους καλεσμένους στον Δήμο μας και έχει γνώσεις για τα κοινά στοιχεία που συνδέουν τους 2 λαούς.

Έναν λιγότερο εγκυκλοπαιδικό αλλά πιο οικείο χαιρετισμό ακούσαμε από τον κ Πρόεδρο που ήταν εγκάρδιος και στο τέλος χόρεψε κιόλας ύστερα από προτροπή των επισκεπτών. Από την άλλη δεν παρέλειψε να βγάλει τα εν οίκω εν Δήμω ο κ Νίκος Λόης. Πέταξε καρφιά σε εκείνους που τον αποκάλεσαν εργολάβο πολιτισμού και συμπλήρωσε ότι χαίρεται που έχει τέτοιους πολιτικούς μηχανικούς – τους Ρώσους. Αλλά και ύστερα από την εμφάνιση της Φιλαρμονικής Λουτρακίου ο κ Πρόεδρος απηύθυνε πυρά σε όσους δεν αναγνωρίζουν την προσφορά του Προμηθέα που αποτελεί το σπίτι της Φιλαρμονικής και της Μουσικής Σχολής (πάλι καλά που ζήτησε να μην το μεταφράσουν στα ρωσικά, νομίζω ότι θα ήταν το πιο διασκεδαστικό σόου για του ξένους θεατές να βλέπουν τα εσωτερικά ξεκατινιάσματα). Οι ξένοι θεατές όμως όπως είπαμε δεν κατάλαβαν τίποτα μιας και δε γνώριζαν την ελληνική γλώσσα και έμειναν ενθουσιασμένοι από την φιλόξενη υποδοχή και την ερμηνεία της Φιλαρμονικής. Συγκινητικές στιγμές ζήσαμε βλέποντας όλους τους θεατές να ακούν τον Εθνικό Ύμνο της Ρωσίας και τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας με τον ίδιο σεβασμό και την ίδια συγκίνηση. 1ο Ελληνορωσικό Φεστιβάλ Λουτράκι 3Ήταν το πιο φορτισμένο συναισθηματικά σημείο και η έμπρακτη απόδειξη της επαφής των 2 πολιτισμών, πρώτα μέσω της μουσικής –  συμβόλου της κάθε χώρας, μετά μέσω της τέχνης γενικότερα, μέσω της ζωγραφικής και ίσως στη συνέχεια όλα αυτά να οδηγήσουν σε μια βαθύτερη αλληλοκατανόηση και αναγνώριση της γοητείας των διαφορετικών στοιχείων του κάθε λαού. Ίσως τέτοιες εκδηλώσεις μας βοηθούν να δούμε πράγματα τα οποία δε γνωρίζουμε για έναν πολιτισμό και να μη στεκόμαστε στα βατά, επιφανειακά, μερικές φορές φθηνά και χυδαία στοιχεία. Σίγουρα τα τελευταία διαδίδονται ευκολότερα και δεν απαιτούν καμιά προσπάθεια από τον αδαή αποδέκτη δημιουργούν όμως μια λανθασμένη εικόνα για έναν βαθύ και αξιόλογο πολιτισμό.

Ας επιστρέψουμε όμως στο όμορφο κλίμα το οποίο συνεχίστηκε με ερμηνείες γνωστών και αναγνωρίσιμων έργων. Το Katiousha και το θέμα από την πασίγνωστη ταινία “Ποτέ την Κυριακή” έκαναν την αίθουσα να δονείται από τα χειροκροτήματα των θεατών που κρατούσαν το ρυθμό. 

Το παρόν έδωσαν εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας και της Εκκλησίας, ενώ από πολιτικά πρόσωπα παρευρέθησαν εκτός των προαναφερθέντων ο Δημοτικός Σύμβουλος κ Π. Φίλης. Στις σειρές των επισήμων αναγνωρίσαμε τον Πρόεδρο των Ξενοδόχων Λουτρακίου και μέλος του LTO κο Δ. Παππά, την κα Πέτρα Τερζή που συνέβαλε ενεργά στη διεξαγωγή του Φεστιβάλ, καθώς και τη θεατρική συγγραφέα κα Μίνα Πέτρου – Βενετσάνου.


1ο Ελληνορωσικό Φεστιβάλ Λουτράκι 21ο Ελληνορωσικό Φεστιβάλ Λουτράκι 1

Από τα ενδιαφέροντα ήταν η πολλαπλή προσφώνηση του Αρχιμουσικού κ Π. Μαυρόπουλου τόσο που αγχωθήκαμε θα βγει δε θα βγει; Βγήκε τελικά και όπως πάντα ενθουσίασε το κοινό. Ο κ Πρόεδρος γι’ αυτό τον εξήρε πολλάκις και πριν και μετά και κατά τη διάρκεια. Την παράσταση όμως έκλεψε ο ίδιος ο κ Πρόεδρος  που για να μην απογοητεύσει τους καλεσμένους χόρεψε κιόλας!

Να ευχηθούμε ολόψυχα στον κ Μουζάκη το λαθάκι του μεταφραστή να επιβεβαιώσει την παροιμία “γλώσσα λανθάνουσα αλήθειαν λέγει”. Ο μεταφραστής που παρείχε εθελοντικά τις υπηρεσίες του από άγχος προφανώς ή κεκτημένη ταχύτητα μετέφρασε Υπουργός Περιβάλλοντος αντί για Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος. Άντε με το καλό.

Στο πλαίσιο της ανταλλαγής πολιτισμικών στοιχείων έγινε και ανταλλαγή δώρων που είχαν ιδιαίτερο συμβολισμό και ήταν γενναιόδωρα, αυτό για να θυμηθούμε τα λόγια του κ Λαζαρίδη που εύλογα είχε εκφράσει την άποψη ότι οι υψηλοί προσκεκλημένοι θέλουν και υψηλά στάνταρ φιλοξενίας.

Δείτε τα αποσπάσματα:

Χαιρετισμός Προέδρου

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=WB0pzvhvOu8]

Χαιρετισμός Αντιδημάρχου Θ. Μουζάκη

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=-ficodkfKGM]

Χαιρετισμός των εκπροσώπων της Μόσχας: Svetlana Gladkova, Irina Koroliova, Valeriy Senkevich

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=gae_xSbk5Og]

Οι μπηχτές του Προέδρου

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=KuV4fiQRjWo]

Πηγή: loutrakitv.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

2 thoughts on “Τελετή Έναρξης 1ου Ελληνορωσικού Φεστιβάλ και οι μπηχτές του Ν. Λόη

  1. Καζάνι που βράζει ο Προμηθέας! Γιατί δεν την πήρες τηλ. να της τα πεις και της έδωσες κι αξία;

  2. Έτοιμος για δήμαρχος ο Γκελντής

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *