26/04/2024

Τατούλης: ” Θα λειτουργήσει ως αυτοτελής γραμμή και ο Προαστιακός Λουτρακίου “. Αισιοδοξία Τατούλη για ΕΣΠΑ και στρατηγικό σχέδιο

0

Τατούλης: ” Θα λειτουργήσει ως αυτοτελής γραμμή και ο Προαστιακός Λουτρακίου “. Αισιοδοξία Τατούλη για ΕΣΠΑ και στρατηγικό σχέδιο

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

alt

Η πορεία των έργων του ΕΣΠΑ Πελοποννήσου, (μαζί με τα παράλληλα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων) και το ζήτημα της υλοποίησης της στρατηγικής πρότασης για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου, ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τον αιρετό Περιφερειάρχη, κ. Πέτρο Τατούλη, στη χθεσινή του, περιφερειακή συνέντευξη Τύπου.

Για το ”καυτό” θέμα του ΕΠΣΑ, ο κ. Τατούλης δήλωσε: ”Αναλάβαμε το ΕΣΠΑ με εγγενείς αδυναμίες το 2011. Το είχαμε ζητήσει νωρίτερα απ΄ την κυβέρνηση και δυστυχώς, χάθηκαν 6 μήνες. ”Ξεκόλλησε” η Πελοπόννησος απ’ τις τελευταίες θέσεις, αφού κέρδισε 4. Είμαστε τώρα εντός στόχων. Εκτελούμε 1,5 δις. Ευρώ έργα (το 20% εκτελείται μέσω ΔΕΠΗΝ), παρά τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια (α. αδυναμία δικαιούχων να ”τρέξουν” το πρόγραμμα, β. αδυναμία τραπεζών να συμβάλλουν λόγω κρίσης). Το 135% του προγράμματος έχει ήδη ενταχθεί στην Περιφέρεια. Το 2013 θα είναι εξαιρετικός χρόνος για εμάς”. Ο Περιφερειάρχης, σημείωσε, ότι, τα έργα που ωριμάζουν έχουν όλα σχέση με τον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας και ότι, αρκετά άλλα, έχουν ήδη ενταχθεί στα τομεακά προγράμματα των αρμόδιων Υπουργείων. Για την διαχείριση των αποβλήτων, ο κ. Τατούλης, επανέλαβε τα εξής: ” Ο διεθνής διαγωνισμός για την τελική λύση βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο και είναι εντός χρονοδιαγραμμάτων”. Αποκάλυψε ότι, έχει ήδη εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου και ότι, κάτι τέτοιο, θα ελαφρύνει οικονομικά τους πολίτες. Ο Περιφερειάρχης, στάθηκε και στο πρόβλημα με τα άλλα είδη των αποβλήτων, αποκαλύπτοντας την Αμερικανική επένδυση για λειτουργία μονάδας επεξεργασίας-εκμετάλλευσης της λυμματολάσπης και των υπολειμμάτων των ελαιολουργείων. Συγχρόνως, γνωστοποίησε, ότι έχουν ήδη αδειοδοτηθεί δύο (2) μονάδες για την επεξεργασία των κτηνοτροφικών αποβλήτων και ότι, ετοιμάζονται άλλες τρεις (3) για τον ίδιο σκοπό. Ο κ. Πέτρος Τατούλης, στάθηκε και στα ζητήματα των μεταφορών, προχωρώντας και εδώ, σε χρήσιμες ειδήσεις. Είπε χαρακτηριστικά: ” Επισπεύδουμε τις δράσεις και τα έργα για την αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας. Τον επόμενο μήνα, θα ωριμάσουν τα βελτιωτικά έργα, ύψους 15 εκατ. ευρώ, ενώ θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε και τον Πύργο Ελέγχου. Όσον αφορά το αεροδρόμιο της Τρίπολης (για λόου κόστ πτήσεις και για εμπορικές, επίσης), η Περιφέρεια προετοιμάζεται, ώστε το πρώτο τρίμηνο του 2013, να βγει στον… αέρα ο διεθνής διαγωνισμός. Το έργο της μετατροπής του αεροδρομίου και σε πολιτικό, θα κατασκευαστεί μέσω ΣΔΙΤ και αφού σύντομα υπάρξει και ειδική νομοθετική ρύθμιση, απαραίτητη για να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες”. Ο Περιφερειάρχης ασχολήθηκε χθες και με το σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου. Πρόθεσή του να ενεργοποιηθεί η μετρική γραμμή. ”Ετοιμάζουμε-μέσω ΣΔΙΤ- με τον ΟΣΕ και την ΠΕΔ, σύνταξη μελέτης και διαγωνισμό, ώστε να αξιοποιηθεί το δίκτυο τουριστικά και σ’ ένα κομμάτι και εμπορικά. Βούλησή μας, να αξιοποιήσουμε τουριστικά και τις όποιες υποδομές του”, δήλωσε ο κ. Τατούλης. Και συνέχισε: ” Θα λειτουργήσει ως αυτοτελής γραμμή και ο Προαστιακός Λουτρακίου. Θα υπάρξει βελτίωση στο πλάτος της υφιστάμενης γραμμής Λουτρακίου, ενώ έντονα μας ενδιαφέρει και το δίκτυο Κορίνθος-Μυκήνες-Άργος-Ναύπλιο, αλλά και αυτό το ενδομεσσηνιακό, με την Τρίπολη να έχει και αυτή συνδετικό ρόλο. Τέλος, ενδιαφερόμαστε να συμμετάσχουμε ως Περιφέρεια και στο δίκτυο Κατάκολο-Ολυμπία-Κυπαρισσία.”.

* Στο περιθώριο των ανακοινώσεων, ο κ. Πέτρος Τατούλης, αποκάλυψε, ότι, μέσα στις επόμενες 45 ημέρες, θα ανακοινώσει σε συνέντευξη Τύπου και το ολοκληρωμένο πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για την κτηνοτροφική ανάπτυξη της περιοχής.

Πηγή: ert.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *