27/04/2024

Σόιμπλε: «Δεν μπορέσαμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας»

0

Σόιμπλε: «Δεν μπορέσαμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας»

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Σόιμπλε: «Δεν μπορέσαμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας»Το κλίμα που επικράτησε στην συνάντηση που είχε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη μετέφερε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο Β. Σόιμπλε επαναλαμβάνοντας εμφαντικά ότι «δεν μπορέσαμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας».

Όπως είπε, δεν τον απασχολεί πώς θα ονομάζεται ο μηχανισμός ελέγχου του ελληνικού προγράμματος, υπογράμμισε όμως ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να γίνει μόνο με τους τρεις θεσμούς που συμμετέχουν στη διάσωση της Ελλάδας. Προειδοποίησε μάλιστα ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να καταστραφούν όλα όσα έχει πετύχει η χώρα και να ακυρωθούν οι μεταρρυθμίσεις. 

«Όλος ο ΕΜΣ και ο EFSF είναι ένα πρόγραμμα – γέφυρα. Αλλά γι’ αυτό η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να κάνει κάποια συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να διαλύσει τις βάσεις της οικονομικής δυσπραγίας. Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει μόνο αυτό που είναι μέρος του προγράμματος εδώ και δύο χρόνια. Τότε θα εκταμιευθεί η δόση. Αλλά χωρίς αυτό, θα επρόκειτο για αλλαγή του προγράμματος και θα έπρεπε να δώσει έγκριση η Βουλή. Δεν πιστεύω ότι έχει πραγματικό νόημα», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.

Ο κ. Σόιμπλε επεσήμανε επίσης ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας σχεδιάστηκε με ιδιαίτερα γενναιόδωρους όρους, ενώ ξεκαθάρισε ότι όπως σέβεται τη βούληση των Ελλήνων ψηφοφόρων, έτσι σέβεται και την βούληση των Γερμανών ψηφοφόρων.

«Διαπραγματευτήκαμε προσεκτικά τους όρους με όλες τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, το τι είναι απαραίτητο για μια χώρα που δεν έχει κανονική πρόσβαση στις αγορές, δηλαδή δεν δανείζεται πια, προκειμένου να κερδίσει πάλι αξιοπιστία. Για την Ελλάδα φτιάξαμε τους όρους κάτι παραπάνω από γενναιόδωρους. Τι θα έλεγαν οι άλλες χώρες στις οποίες επιβάλαμε πιο αυστηρούς όρους; Δεν γίνεται τόσο εύκολα αυτό. Τι θα έλεγε ο Γερμανός φορολογούμενος; Ο Βαρουφάκης ζήτησε να σεβαστούμε τη βούληση του Έλληνα ψηφοφόρου. Βεβαίως έχουμε μεγάλο σεβασμό στη βούληση των ψηφοφόρων στην Ελλάδα, αλλά είναι εξίσου μεγάλος και ο σεβασμός μου για τη βούληση των Γερμανών ψηφοφόρων και των ψηφοφόρων στα άλλα κράτη-μέλη. Πρέπει να βρούμε έναν δρόμο, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο, δηλαδή δεν τηρούμε αυτά που συμφωνήσαμε και ξαφνικά λέμε ,”τώρα χρειαζόμαστε όμως λεφτά”», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στις αποφάσεις της ΕΚΤ για την μην αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι είναι στο χέρι της Ελλάδας να είναι σε πρόγραμμα και ότι τυπικά μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα.

«Αν η Ελλάδα αυξήσει πάλι τον κατώτατο μισθό πάνω από το επίπεδο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, θα είναι δύσκολο να το εξηγήσεις στους φορολογούμενους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ότι αυτό πρέπει να το χρηματοδοτήσεις εις βάρος του δικού σου προϋπολογισμού», είπε ο κ. Σόιμπλε και προειδοποίησε:

«Η Ελλάδα πριν από την κρίση ζούσε πολύ πάνω από τις δυνατότητές της. Κάποια στιγμή οι αγορές είπαν “δεν σε εμπιστευόμαστε και δεν σου δίνουμε άλλα δάνεια”… και τώρα οι Έλληνες μας λένε “δεν έπρεπε να μας είχατε δώσει τόσα πολλά δάνεια”. Λοιπόν, με συγχωρείτε. Πρέπει να έρθουν σε έναν δρόμο προκειμένου να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη άλλων δανειστών. Αυτός είναι ο δρόμος και σε αυτόν έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Αλλά δεν έχουν ξεφύγει από τον κίνδυνο και αν σβήσουν όλα αυτά, θα καταστρέψουν όσα πέτυχαν».

Ο Β. Σόιμπλε επανέλαβε επίσης ότι το θέμα του χρέους δεν είναι το μείζον αυτή τη στιγμή και ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας αν δεν έχει πρόσβαση στις αγορές.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σχολίασε επίσης και την κριτική στάση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απέναντι στην τρόικα λέγοντας:

«Έχω στενή επαφή μαζί του και έχουμε ήδη συζητήσει  το θέμα. Αυτό που επιθυμώ είναι να μεταφέρουμε την Ερωπαϊκή Νομισματική Ένωση στο κοινοτικό δίκαιο. Γι’ αυτό χρειάζονται αλλαγές συνθηκών. Αυτό δυστυχώς δεν είναι τόσο εύκολο. Γίνεται μόνο ομόφωνα και χρειάζεται χρόνο. Εμείς τηρούμε το ισχύον δίκαιο, δηλαδή τα κράτη-μέλη το έχουν συμφωνήσει και τα εθνικά κοινοβούλια πρέπει να το επικυρώσουν. Και αυτό δεν μπορώ να το αντικαταστήσω με τίποτα άλλο, διότι είμαστε δεσμευμένοι από το ευρωπαϊκό δίκαιο, από το γερμανικό Σύνταγμα και τους γερμανικούς νόμους».

Τέλος, επέμεινε στην ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων από την πλευρά της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα διάσωσης ήταν πιο επιτυχημένο από τα προγράμματα που εφάρμοζα τόσα χρόνια οι υπεύθυνοι πολιτικοί τόσα χρόνια.

«Επαινώ τις επιτυχίες της Ελλάδας πολύ περισσότερο από ό,τι πολλοί Έλληνες. Δεν αναμιγνύομαι στις εσωπολιτικές αντιπαραθέσεις στην Ελλάδα. Αλλά όποιος θέλει να παραβλέψει ότι η Ελλάδα μπήκε σε αυτή τη βαριά κρίση λόγω δικών της παραλείψεων, όποιος θέλει να παραβλέψει ότι μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων βοήθειας φέραμε επιτέλους σε δρόμο που να έχει ανάπτυξη, να μειώσει επιτέλους ανεργία, να κάνει σιγά σιγά τα δημοσιονομικά ξανά βιώσιμα ώστε να δανειστεί και πάλι από τις αγορές, έχει μόνο λίγη ιδέα από την πραγματικότητα. Και γι’ αυτό ο Βαρουφάκης ήταν πολύ ευγενικός και εγώ προσπάθησα να είμαι όσο το δυνατόν πιο ευγενικός. Αλλά επί της ουσίας, δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση μεταξύ αιτίου και συνέπειας», είπε.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *