19/05/2024

Πριν γεννηθούμε έχουμε ήδη πολλές γνώσεις…

0

Πριν γεννηθούμε έχουμε ήδη πολλές γνώσεις…

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

9610318383723522487Πότε ξεκινάει η διαδικασία μάθησης; Στην πραγματικότητα, αρχίζει πολύ νωρίτερα απ’ ότι φανταζόμαστε, καθώς οι γνώσεις μας ξεκινούν πολύ πριν γεννηθούμε. Όσα μαθαίνει και υιοθετεί ένα έμβρυο μέσα στη μήτρα, προέρχονται από τον τρόπο ζωής της μητέρας και οι συνήθειες της κατά τους εννέα μήνες, έχουν πολύ πιο σημαντική επίδραση απ’ ότι πιστεύαμε.

Η μάθηση μας ξεκινάει από τη μήτρα, σύμφωνα με την επιστημονική συγγραφέα, Annie Murphy Paul. Το έμβρυο δεν είναι μια άμορφη μάζα, αντίθετα εξελίσσεται με την πάροδο των ημερών σε ένα ενεργό και δυναμικό πλάσμα, ικανό να ανταποκρίνεται και να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του κόσμου που θα το υποδεχτεί. Μια έγκυος γυναίκα από την πλευρά της, δεν είναι παθητική, ασκεί σημαντική επίδραση στο έμβρυο πριν εκείνο έρθει στον κόσμο. Και η εγκυμοσύνη ως διαδικασία, δεν είναι μια απλή αναμονή που διαρκεί εννέα μήνες, ενισχύει τον τρόπο που αναπτύσσεται το παιδί, ανοίγοντας μπροστά του έναν ορίζοντα σημαντικών γνώσεων που επηρεάζουν την ανάπτυξή του.

Ο τρόπος ζωής μιας εγκύου για αρχή, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά ένα έμβρυο. Ο αέρας που αναπνέει η γυναίκα, το φαγητό που καταναλώνει, οι βλαβερές ουσίες στις οποίες είναι εκτεθειμένη, ακόμη και όσα συναισθήματα νιώθει, είναι μοιρασμένα κατά κάποιο τρόπο ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί που εκείνη κυοφορεί. Η διάρκεια μιας εγκυμοσύνης θεωρείται πως θέτει βάσεις σε ένα έμβρυο καθώς είναι δυνατόν να διδαχθεί σημαντικά πράγματα από τη μητέρα του όσο εκείνο βρίσκεται ακόμη μέσα στη μήτρα.

Για την ακρίβεια, οι επιστήμονες θεωρούν πως όταν ένα βρέφος διδάσκεται όσο βρίσκεται ακόμη στη μήτρα, μπορεί να προφυλαχθεί όταν έρθει στον κόσμο, από “τον φαύλο κύκλο της φτώχειας και των ασθενειών, ενώ μπορεί να οδηγηθεί πιο εύκολα προς την υγεία, τη δύναμη και τη σταθερότητα”. Πώς μπορούν ωστόσο, οι γυναίκες να μάθουν στα έμβρυα όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν πριν καν γεννηθούν;

Ξεκινώντας από τον τρόπο διατροφής, πολλά τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τον τρόπο που αναπτύσσεται ένα έμβρυο. Οι επιστήμονες συμβουλεύουν τις εγκύους, “τρώτε ψάρια, αλλά βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχουν δυνητικά επικίνδυνα επίπεδα υδραργύρου”. Ο υδράργυρος σε υψηλά επίπεδα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα ενός μωρού που έρχεται στη ζωή. Η προώθηση της ανάπτυξης του εγκεφάλου του μωρού μπορεί να ευνοηθεί σημαντικά στις υπόλοιπες περιπτώσεις από τα ψάρια καθώς περιέχουν ωμέγα- 3 λιπαρών οξέων.

Τα μωρά που μαθαίνουν να ζουν από τη μήτρα με μια καταθλιπτική μητέρα, είναι πιθανό να γεννηθούν πρόωρα και να γίνουν ευερέθιστα”

Από έρευνες προκύπτει ότι η μειωμένη κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να οδηγήσει σε φτωχές λεκτικές δεξιότητες, προβλήματα συμπεριφοράς και άλλων αναπτυξιακών προβλημάτων κατά την παιδική ηλικία. Η άσκηση είναι η επόμενη πρόταση των ερευνητών όταν μία γυναίκα είναι έγκυος. Τα έμβρυα δείχνουν να ωφελούνται σημαντικά από τη σωστή σωματική δραστηριότητα των μητέρων τους. Επίσης, η προστασία μιας εγκύου από ρύπους και τοξίνες κρίνεται αναγκαία, καθώς θεωρείται ότι τα τελευταία συνδέονται με γενετικές ανωμαλίες και χαμηλότερο IQ.

Σχετικά με το άγχος, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το μετριασμένο άγχος δεν επηρεάζει αρνητικά το έμβρυο. Αντίθετα, πολλές φορές συνδέεται με την επιταχυνόμενη βρεφική ανάπτυξη του εγκεφάλου. Τα μωρά ωστόσο, που έρχονται στον κόσμο από μια καταθλιπτική μητέρα είναι πιο πιθανό να γεννηθούν πρόωρα και με χαμηλό βάρος, ενώ τείνουν να γίνουν πιο ευερέθιστα και να εμφανίσουν διαταραχές ύπνου. Οι ερευνητές συνιστούν επίσης, “τρώτε σοκολάτα”, καθώς θεωρείται ότι μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση υψηλής πίεσης.

Ο τρόπος διατροφής μιας εγκύου και τα επίπεδα άγχους στα οποία κυμαίνεται κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών, είναι κάποια από τα παραδείγματα που παρέχουν σημαντικές ενδείξεις για τις συνθήκες οι οποίες επικρατούν και επηρεάζουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο, το έμβρυο. Οι μικρές αλλαγές στον βρεφικό αναπτυσσόμενο εγκέφαλο και σε διάφορα όργανα είναι μέρος της ανθρώπινης ευελιξίας και της ικανότητάς μας να αναπτυσσόμαστε σε περιβάλλοντα πολύ διαφορετικά από αυτά που έχουμε συνηθίσει.

Όταν παίρνουμε για πρώτη φορά στην αγκαλιά μας ένα νεογέννητο μωρό, φανταζόμαστε ότι δεν φέρει μαζί του καμία εμπειρία από τον κόσμο της μήτρας. Στην πραγματικότητα όμως, οι συνήθειες  μιας γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη, και ο τρόπος που επιλέγει να ζει, διαμορφώνουν σημαντικά την ανάπτυξη του παιδιού μόλις έρχεται στον κόσμο.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *