27/04/2024

Το πρώτο πάρκο που φωτίζεται από τα ίδια τα φυτά του!

0

Το πρώτο πάρκο σε παγκόσμια κλίμακα που φωτίζεται από τη βιοφωτονική δράση των φυτών άνοιξε τις πύλες του στην Ολλανδία το Σάββατο, 27 Αυγούστου 2022.

Η ερώτηση που τέθηκε από τους πρωτοπόρους αυτής της ιδέας ήταν: Μπορεί η φύση να παράγει ενέργεια αρκετή για να φωτίσει ένα ολόκληρο πάρκο; Και η απάντηση φαίνεται να υπάρχει, με το Ρότερνταμ να αναδεικνύεται ως η πρώτη πόλη παγκοσμίως που φιλοξενεί μια τέτοια πρωτοποριακή ιδέα.

Το Park of Tomorrow, όπως ονομάζεται, αποτελεί έναν μικρό πράσινο χώρο στο Reyeroord του IJsselmonde, το οποίο έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της πόλης. Αυτή η καινοτόμος αστική πρωτοβουλία υπόσχεται μια μοναδική εμπειρία για τους επισκέπτες της.

Οι φυτοπαραγωγικές μονάδες παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από την αντίδραση των φυτών με το φως του ήλιου, δημιουργώντας έναν διασκεδαστικό και πρωτοποριακό φωτισμό. Η εξήγηση της επιστήμης είναι η ακόλουθη: Καθώς τα φυτά παράγουν οργανική ύλη μέσω της φωτοσύνθεσης, το έδαφος απορροφά αυτήν την οργανική ύλη και την αναπτύσσει μέσω των ριζών τους, δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου βακτήρια απελευθερώνουν ηλεκτρόνια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Αυτά τα ηλεκτρόνια συλλαμβάνονται και μεταφέρονται σε όλα τα φώτα μέσω ενός κυκλώματος, δημιουργώντας μια ζωντανή εμπειρία φωτισμού που συνδυάζει την τεχνολογία με τη φύση.

Όπως σχολίασε ο σχεδιαστής Ermi van Oers, αυτή η πρωτοποριακή τεχνολογία δεν είναι μόνο υψηλής τεχνολογίας αλλά και ρομαντική, φέρνοντας τους ανθρώπους πιο κοντά στη φύση μέσα από μια ζωντανή εμπειρία.

Αυτή η πρωτοποριακή πρωτοβουλία αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για μια νέα εποχή πράσινης ενέργειας και ευαισθητοποίησης για τη βιωσιμότητα.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *