27/04/2024

Ο Αστεροειδής Bennu θα προσκρούσει στη Γη

0

This illustration made available by Johns Hopkins APL and NASA depicts NASA's DART probe, foreground right, and Italian Space Agency's (ASI) LICIACube, bottom right, at the Didymos system before impact with the asteroid Dimorphos, left. DART is expected to zero in on the asteroid Monday, Sept. 26, 2022, intent on slamming it head-on at 14,000 mph. The impact should be just enough to nudge the asteroid into a slightly tighter orbit around its companion space rock. (Steve Gribben/Johns Hopkins APL/NASA via AP)

Ο Αστεροειδής Bennu θα προσκρούσει  στη Γη

Ένας μαύρος γίγαντας στον ουρανό, ο αστεροειδής Bennu, απειλεί να προσκρούσει στη Γη στις 24 Σεπτεμβρίου 2182.

Με διάμετρο περίπου όσο το ύψος του Empire State Building, αυτό το τεράστιο σώμα πλανάται στο διάστημα, αποτελώντας μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρώπινη ύπαρξη.

Η ιστορία του Bennu ξεκινάει το 1999, όταν επιστήμονες του Εργαστηρίου Λίνκολν του ΜΙΤ ανακάλυψαν αυτόν τον σκοτεινό γίγαντα περιφερόμενο κοντά στη Γη. Τότε άρχισαν οι επιστημονικές αναζητήσεις για τη φύση και τις απειλές που μπορεί να φέρει.

Με διάμετρο που ξεπερνά το ύψος του διάσημου αεροπλανοφόρου, αυτός ο αστεροειδής προκαλεί τρόμο και μόνο με τις διαστάσεις του.
Αλλά πέρα από το μέγεθος, η σύνθεση του είναι ακόμα πιο ανησυχητική. Η σκούρη επιφάνειά του υποδηλώνει μια σύνθεση πλούσια σε άνθρακα, κάτι που μας προειδοποιεί για τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης σύγκρουσης.

Αλλά ποιες είναι οι πραγματικές επιπτώσεις αν ο Bennu συγκρουστεί με τη Γη; Ο Dante Lauretta, επικεφαλής της αποστολής της NASA για τη συλλογή δειγμάτων από τον αστεροειδή, παρέχει μια τρομακτική εικόνα. Με ταχύτητα που ξεπερνά τα 27.000 μίλια την ώρα, μια σύγκρουση θα απελευθέρωνε μια ενέργεια ισοδύναμη με περίπου 1.450 μεγατόνους TNT, προκαλώντας έναν κρατήρα με πλάτος τεσσάρων μιλίων και έναν σεισμό 6,7 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.

Αυτή η καταστροφική σύγκρουση δεν θα επηρεάσει μόνο τον τόπο της πρόσκρουσης. Οι επιπτώσεις θα είναι αισθητές  σε μεγάλες αποστάσεις, με ανέμους που θα ξεπερνούν τη δύναμη ενός τυφώνα κατηγορίας 5 και με ηχητικά κύματα που θα θυμίζουν ορχήστρα σειρήνων αεροπορικής επιδρομής.

Σε μια εποχή όπου η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, η πιθανή σύγκρουση με τον Bennu αναδεικνύεται ως μια από τις πιο καταστροφικές. Απαιτείται δράση, επιστημονική έρευνα και προετοιμασία για να αντιμετωπιστεί αυτή η απειλή και να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *