09/05/2024

Παπανδρέου: Δεν είμαστε εμείς το πρόβλημα δήλωσε στο CNN

0

Παπανδρέου: Δεν είμαστε εμείς το πρόβλημα δήλωσε στο CNN

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Παπανδρέου: Δεν είμαστε εμείς το πρόβλημαΠαπανδρέου: Δεν είμαστε εμείς το πρόβλημα

Με μία διάθεση αγανάκτησης – όπως σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο CNN- για όσα πολλοί έχουν πει κατά καιρούς για την Ελλάδα, ότι αποτελεί «το πρόβλημα» εμφανίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή της Κριστιάν Αμανπούρ.

«Πολλοί ήταν αυτοί γίνονται δογματικοί, ηθικολόγοι, κάνουν υποδείξεις ή ψάχνουν αποδιοπομπαίους τράγους, λέγοντας ότι “εσείς είστε το πρόβλημα”. Εγώ θα έλεγα ότι οι Ελληνες έχουμε ένα πρόβλημα. Δεν είμαστε το πρόβλημα», δήλωσε ο κ.Παπανδρέου.

Ο πρώην πρωθυπουργός ανταπέδωσε τα πυρά σε όσους πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα μέσα στην ΕΕ που αποφεύγει να πληρώνει τους φόρους της. «Εάν είμαστε εμείς το πρόβλημα, τότε όλα είναι εύκολα, διώξτε την Ελλάδα και όλα θα είναι μια χαρά. Αλλά θα μπορούσε να συμβεί στην Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και ολόκληρη την Ευρωζώνη; Χρειαζόμαστε περισσότερη συνεργασία και λιγότερες απλουστεύσεις και προκαταλήψεις», σημειώνει ο κ.Παπανδρέου.

Παρ’ όλα αυτά οι φωνές της αμφισβήτησης τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας έχουν διαδραματίσει τον δικό τους ρόλο, αναφέρει το CNN.

«Ζούμε δύο χρόνια μέσα σε μία διαρκή ανασφάλεια. Ποιός θα επενδύσει, άσε με να σε ρωτήσω», ανέφερε απευθυνόμενος στην παρουσιάστρια Κριστιάν Αμανπούρ. «Θα επενδύσεις σε μία χώρα όταν κάθε μέρα αναλυτές ανά τον κόσμο λένε αν πρέπει να είναι ή να μην είναι στο ευρώ;», πρόσθεσε.

«Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί»
Συνεχίζοντας με αυτό το θέμα, ο κ.Παπανδρέου δήλωσε: Δύο χρόνια χωρίς ανάπτυξη, δύο χρόνια χωρίς επενδύσεις, δύο χρόνια χωρίς καταναλωτική εμπιστοσύνη, δύο χρόνια που οι πολίτες αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».

«Οι Ελληνες θέλουμε αλλαγή. Ξέρουμε ότι υπάρχουν προβλήματα στο σύστημά μας. Εχουμε μεγάλο δυναμικό, αλλά χρειάζεται να διαχειριστούμε σωστά την χώρα. Αυτό δεν έγινε τις τελευταίες δεκαετίες και πλεον. Και αυτό, φυσικά, είναι που πληρώνουμε», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Διαχειριζόμενοι σωστά την χώρα, ισχυρίστηκε, δεν μας ταιριάζει η «Grexit». «Οι Ελληνες δεν θέλουν έξοδο από το ευρώ. Και πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός έχει αποδείξει ήδη ότι έκανε τεράστιες θυσίες για να παραμείνει στην Ευρωζώνη», υπογράμμισε ο κ.Παπανδρέου.

Αισιόδοξος για σχηματισμό κυβέρνησης
Σε ερώτηση για το εάν θα ήταν καλό να επιτύχει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ μια κυβέρνηση συνασπισμού ή αυτοδυναμία, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα ευχόταν ήδη να είχε προκύψει κυβέρνηση από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση και υποστήριξε ότι το κόμμα του κ. Τσίπρα είναι υπεύθυνο για το γεγονός ότι δεν σχηματίστηκε κυβέρνηση.

«Συνεπώς αυτό δεν ήταν προφανώς και η πιο αξιόπιστη κίνηση», συμπλήρωσε. Ωστόσο, εξέφρασε την προσδοκία του ότι τώρα θα σχηματιστεί κυβέρνηση και πως όλοι θα συνειδητοποιήσουν ποιες είναι οι πραγματικές παράμετροι και προκλήσεις.

Ακόμη, είπε ότι παραμένει η αναγκαιότητα να αλλάξει η Ελλάδα, να συνεχιστεί η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια προκειμένου η χώρα μας να γίνει ανταγωνιστική, βιώσιμη και υπερήφανη.

«Πρέπει να βγούμε από αυτόν τον εθνικισμό»
Παράλληλα, ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την λύπη του για την αυξανόμενη άνοδο των άκρων στην Ευρώπη, αλλά και της ακροδεξιάς στην Ελλαδα, που απειλεί το σύνολο της ΕΕ.

«Πρέπει να βγούμε από τον αυτόν τον εθνικισμό. Πρέπει να βγούμε από την απλούστευση του “εσύ φταις” ή “εγώ φταίω”- αυτήν την αναζήτηση αποδιοπομπαίου τράγου από κάθε πλευρά. Γιατί αυτό υπονομεύει την βασική αρχή που διέπει την ΕΕ. Η Ευρώπη πρέπει να αφήνει πίσω της τις φυλετικές διαφορές ή τις εθνικές διαφορές και να δουλεύουν όλοι μαζί για να επιλυθούν αυτά τα μεγάλα προβλήματα», κατέληξε ο κ.Παπανδρέου.

Πηγή:ethnos.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *