08/05/2024

Μελέτη: Γιατί οι γυναίκες μυρίζονται τα πάντα;

0

Μελέτη: Γιατί οι γυναίκες μυρίζονται τα πάντα;

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Χρησιμοποιώντας μία νέα μέθοδο με την ονομασία ισοτροπική κλασμάτωση, μία ομάδα ερευνητών έχει βρει βιολογικά στοιχεία που μπορούν να εξηγήσουν τις ανώτερες οσφρητικές ικανότητες που έχουν οι γυναίκες έναντι των αντρών.

Είναι κοινά αποδεκτό ότι οι γυναίκες παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλομορφία ως προς την ικανότητά τους να εντοπίζουν τα αρώματα και τις μυρωδιές, ενώ οι άντρες διαφέρουν από τις γυναίκες σε μεγάλο βαθμό στην αντιληπτική αξιολόγηση των οσμών.

Ωστόσο, αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών παρουσίασαν αμφιλεγόμενα πορίσματα όσον αφορά την οσφρητική ευαισθησία των γυναικών, και άφηναν αναπάντητο το ερώτημα κατά πόσον οι διαφορές στην όσφρηση έχουν βιολογικές ρίζες ή κατά πόσον αντιπροσωπεύουν ένα υποπροϊόν των κοινωνικών και γνωστικών διαφορών μεταξύ των δύο φύλων.

Η οσφρητική ευαισθησία διαφέρει μεταξύ των δύο φύλων
Η οσφρητική ευαισθησία διαφέρει μεταξύ των δύο φύλων

Τώρα, μία ομάδα ερευνητών μέτρησε τον απόλυτο αριθμό των κυττάρων, σε μία συγκεκριμένη δομή του εγκεφάλου, τον οσφρητικό βολβό, που είναι η πρώτη περιοχή του εγκεφάλου που λαμβάνει τις οσφρητικές πληροφορίες οι οποίες συλλαμβάνονται από τα ρουθούνια.

Με επικεφαλής τον καθηγητή Roberto Lent από το Εθνικό Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης και το Υπουργείο Επιστημών και Τεχνολογίας της Βραζιλίας, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει βιολογική απόδειξη η οποία επιβεβαιώνει τις οσφρητικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων.

Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα, αποτελούμενη από καθηγητές σε Καλιφόρνια, Σαν Φρανσίσκο και Σάο Πάολο, εξέτασε ανθρώπινους εγκεφάλους 18 ατόμων -7 ανδρών και 11 γυναικών- τη στιγμή του θανάτου.

Όλα τα άτομα ήταν άνω των 55 ετών, νευρολογικά υγιή και κανένα από τα 18 δεν είχε εργαστεί στο παρελθόν σε θέσεις εργασίας που να απαιτείται καλή όσφρηση, όπως γευσιγνώστες ή μάγειρες.

Η διαφορά μπορεί να ανιχνευθεί στη δομή του εγκεφάλου;
Η διαφορά μπορεί να ανιχνευθεί στη δομή του εγκεφάλου;

Με τον υπολογισμό του αριθμού των κυττάρων στους οσφρητικούς βολβούς η ομάδα ανακάλυψε ότι οι γυναίκες έχουν κατά μέσο όρο 43 τοις εκατό περισσότερα κύτταρα από ότι οι άνδρες σε αυτή τη δομή του εγκεφάλου. Ο καθηγητής Roberto Lent δήλωσε σχετικά:

“Σε γενικές γραμμές οι μεγαλύτεροι εγκέφαλοι με μεγάλο αριθμό νευρώνων, συσχετίζονται με λειτουργική πολυπλοκότητα […]. Έτσι, είναι λογικό να σκεφτούμε ότι οι περισσότεροι νευρώνες στους θηλυκούς οσφρητικούς βολβούς, παρέχουν στις γυναίκες υψηλότερη οσφρητική ευαισθησία”.

Με βάση τα παραπάνω, λοιπόν, ο θεατρικός συγγραφέας Ευγένιος Ιονέσκο, που κάποτε είχε πει “Μία μύτη που μπορεί να δει, αξίζει όσο δύο που μυρίζουν“, φαίνεται να βγαίνει αληθινός. Και μάλλον σύμφωνα με την έρευνα αυτή η “λαγωνική  μύτη” φαίνεται να ανήκει σε θηλυκές υπάρξεις.

Η μύτη μάλλον είνια σύμμαχος της γυναίκας για την εξιχνίαση εγκλημάτων
Η μύτη μάλλον είνια σύμμαχος της γυναίκας για την εξιχνίαση εγκλημάτων

Για αυτό προσοχή, γιατί όπως λέει και η λαϊκή παροιμία: “Το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται”, και παραφράζοντάς την, τότε μάλλον ο σύμμαχος για να συλληφθεί ο ένοχος δεν είναι άλλος από μία γυναικεία μύτη που μπορεί να μυρίσει πολλά και να καταλάβει άλλα τόσα…

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *