18/04/2024

Θέλετε να πάρετε το επίδομα γέννας; Πρέπει να γεννήσετε στο σπίτι !

0

Θέλετε να πάρετε το επίδομα γέννας; Πρέπει να γεννήσετε στο σπίτι !

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

 Ένας νέος νόμος που αφορά το επίδομα γέννας και εφαρμόζεται από τον περασμένο Δεκέμβριο πραγματικά εξοργίζει!

Στην Ελλάδα του 2013 πρέπει να γεννάς στο σπίτι ή σε κάποιο δρόμο αν θέλεις να πάρεις το περιβόητο επίδομα!

Πρόκειται για πρωτοφανή και μοναδική για τα ευρωπαϊκά χρονικά απόφαση, που εφαρμόζεται από τον περασμένο Δεκέμβριο, με την οποία ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς ευελπιστεί να εξοικονομήσει κοντά στα 15 εκατ. ευρώ!

Συγκεκριμένα, μόλις 30 «τυχερές» νέες μητέρες έλαβαν το επίδομα τοκετού από τον ΕΟΠΥΥ τους τελευταίους τρεις μήνες και από τότε που άρχισε να εφαρμόζεται ο νέος «κουρεμένος» κανονισμός παροχών.

Κι αυτές το πήραν επειδή μόνον αυτές γέννησαν στο σπίτι! Αυτό άλλωστε προβλέπει ο νέος κανονισμός, που δίνει οικονομικό βοήθημα μόνο σε όσες επιλέξουν να γεννήσουν εκτός μαιευτηρίου δηλαδή στο σπίτι,  στο δρόμο, σε ταξί ή ακόμη και στην ύπαιθρο!

Οι περισσότερες μητέρες που εισέπραξαν το επίδομα ήταν είτε Ρομά και γέννησαν στους τόπους διαμονής τους είτε γυναίκες που γέννησαν από άποψη στο σπίτι τους είτε μέσα στο νερό εφαρμόζοντας νέες τεχνικές! Να σημειωθεί ότι το 2012 καταβλήθηκαν επιδόματα τοκετού ύψους 19 εκατ. ευρώ.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα

Η γέννα στο σπίτι θεωρείται από πολλούς επιστήμονες επικίνδυνη για τη χώρα μας, καθώς δεν υπάρχειυποδομή σε περίπτωση επιπλοκών για άμεση μεταφορά σε νοσοκομείο. Και η ανησυχία είναι μήπως γίνει μόδα, προκειμένου να εισπράττεται το επίδομα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι την περασμένη εβδομάδα, πρώτη φορά στην Ελλάδα,δικαστήριο της Θεσσαλονίκης καταδίκασε μαία και επαγγελματία Υγείας για «απλή σωματική βλάβη από αμέλεια», γιατί γυναίκα που γέννησε στο σπίτι υπέστη ρήξη περινέου, ενώ στο μαιευτήριο θα είχε ακολουθηθεί μια προληπτική διαδικασία για την αποφυγή τέτοιων επιπλοκών.

Τι προβλέπει ο νόμος

Ο νέος κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ προβλέπει: Όταν μια γυναίκα γεννά σε νοσοκομείο καλύπτονται απλά τα νοσήλια και δεν δικαιούται επίδομα. Όμως «σε περίπτωση τοκετού εκτός νοσηλευτικού ιδρύματος, καταβάλλεται αντί μαιευτικής περίθαλψης εφάπαξ χρηματικό βοήθημα 900 ευρώ, 1.200 ευρώ για δίδυμη κύηση και 1.600 ευρώ για τρίδυμη κύηση. Τοκετός θεωρείται και η γέννηση νεκρού εμβρύου άνω των 25 εβδομάδων».

Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο «κούρεμα» εκτιμάται ότι θα δράσει άκρως επιβαρυντικά για τις γεννήσεις στη χώρα μας, την ώρα μάλιστα που η Ελλάδα αντιμετωπίζει χρόνιο δημογραφικό πρόβλημα. Άλλωστε, με βάση τους υπολογισμούς, οι γεννήσεις ετησίως δεν ξεπερνούν τις 100.000, όταν πολύ κοντά είναι και ο αριθμός των εκτρώσεων.

Η απάντηση του Μάριου Σαλμά

«Δεν κάνουμε καμία καινούργια περικοπή. Διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις μου», είπε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, στον Real fm, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς.

Διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα και προσθέτοντας ότι ο ίδιος απλά ανακοίνωσε τα αποτελέσματα, από τις ήδη υπάρχουσες περικοπές και την εξοικονόμηση που έγινε.

«Δεν ισχύει ότι κόβεται το επίδομα τοκετού», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

«Ο ΕΟΠΥΥ αναλαμβάνει όλη τη δαπάνη του τοκετού και έχει κάνει συμβάσεις με όλα τα θεραπευτήρια. Υπήρχε το επίδομα, αλλά πλέον δεν χρειάζεται να το παίρνει διπλά ο ασφαλισμένος, αφού η δαπάνη καλύπτεται. Δεν γίνεται τα ασφαλιστικά ταμεία να πληρώνουν δύο φορές», κατέληξε για το θέμα ο κ. Σαλμάς.

Σε παρέμβασή του στην εκπομπή ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, είπε: Γίνονται προσπάθειες εξορθολογισμού, αλλά δεν πρέπει να ισοπεδώνονται όλα».

Πηγή: 
Ελευθεροτυπία

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *