Εργασιακά και Ασφαλιστικό: Συμφώνησαν Κυβέρνηση και Θεσμοί στα παρακάτω σημεία

0

Πράσινο» για κατώτατο μισθό και συμβάσεις – «Παγώνει» η ρήτρα στις συντάξεις – Σε δύο φάσεις η αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

images-3Πού έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και θεσμοί σε εργασιακά και Ασφαλιστικό

«Πράσινο» για κατώτατο μισθό και συμβάσεις – «Παγώνει» η ρήτρα στις συντάξεις – Σε δύο φάσεις η αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού, τώρα ενοποιήσεις Ταμείων, τον Σεπτέμβριο οι αποφάσεις για περιορισμό των πρόωρων συντάξεων – Προς τρία Ασφαλιστικά Ταμεία: ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ.

Έχοντας στις αποσκευές της μια διαφαινόμενη συμφωνία στα εργασιακά και το νομοσχέδιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κατατεθεί ως έχει αμέσως μετά την συμφωνία, αλλά ανοιχτό ακόμα το μέτωπο του Ασφαλιστικού προσέρχεται σήμερα (27/05/2015) η ελληνική πλευρά στο τελικό κρίσιμο γύρο των διαπραγματεύσεων του Brussels Group.

Χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία παραβρέθηκαν ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης αλλά και ο γ.γ. Γ. Ρωμανιάς συζητήθηκαν τα δύο κρίσιμα θέματα που αποτελούν και τις “κόκκινες γραμμές” της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα εργασιακά, το νομοσχέδιο για την επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύεων θα κατατεθεί αμέσως μετά την επίτευξη της συμφωνίας και θα περιλαμβάνει και τις προβλέψεις επαναφοράς του κατώτατου μισθού σε δύο φάσεις (Σεπτέμβριο του ’15 και Ιούλιο του ’16).

Στο Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση θα δεσμευτεί ότι θα προχωρήσουν τώρα οι λειτουργικές ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων (θα οδηγηθούμε σταδιακά σε τρία ταμεία, ΙΚΑ για μισθωτούς, ΟΑΕΕ – Επαγγελματίες και ΟΓΑ) και τεθεί χρονοδιάγραμμα για τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ωστόσο οριστικές αποφάσεις ανανέμεται να ληφθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Οι δανειστές επιμένουν ότι τα μέτρα περιορισμού θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα, δηλαδή από το 2016 και να μην μεταφερθούν το 2019 – 2020. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά θα επιμείνει ότι τα μέτρα δεν θα αφορούν θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα κυρίως σε ό,τι αφορά τις μητέρες με ανήλικο παιδί, τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και τους εργαζόμενους στα ΒΑΕ.

Οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν καταλήξει ότι δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος (“πάγωμα” μέχρι το 2017 ζητούν οι “θεσμοί”) αλλά και όποιες νέες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα κριθεί και και καταβολή της 13ης σύνταξης που σε ένα βαθμό θα κριθεί από την συμφωνία στο ύψος του συντελεστή πρωτογενούς πλεονάσματος.

Πηγή: newsbomb.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *