24/04/2024

Επίκειται μείωση ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα όπως ψωμί, γάλα, λάδι;

1

Επίκειται μείωση ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα όπως ψωμί, γάλα, λάδι;

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

imageΣχέδιο για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Ήδη, στο υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη που έχει στόχο την ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων από τη μείωση του φόρου σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων όπως το ψωμί, το γάλα και το ελαιόλαδο, που θεωρούνται βασικά για το καλάθι των νοικοκυριών.

Το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα είχε τεθεί ξανά στο παρελθόν, αλλά η αδυναμία εύρεσης ισοδύναμων είχε βάλει το θέμα στον πάγο. Τώρα, όμως, δεδομένης και της συγκυρίας το ζήτημα επανέρχεται, δεδομένης και της αλλαγής του οικονομικού κλίματος αλλά και της συνεχούς αύξησης του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Τι μέλλει γενέσθαι, όμως, με τις ενδεχόμενες ενστάσεις από πλευράς δανειστών; Κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν ότι η όποια πρόταση θα είναι τεκμηριωμένη και ποσοτικοποιημένη, ενώ το γεγονός ότι ήδη στην Ευρώπη υπάρχουν χώρες στις οποίες για ορισμένες κατηγορίες τροφίμων ισχύει χαμηλότερος συντελεστής ΦΠΑ, όπως είναι η Ισπανία (4%), η Ιταλία (4%), η Γαλλία (5,5%), η Γερμανία (7%), η Ολλανδία (6%), η Πορτογαλία (6%), το Βέλγιο (6%) αποτελεί ένα επιπλέον επιχείρημα.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

1 thought on “Επίκειται μείωση ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα όπως ψωμί, γάλα, λάδι;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *