17/05/2024

Δελτίο Τύπου των Συλλογών των Εκτός Σχεδίου Περιοχών Λουτρακίου για το ΓΠΣ και τις αλλαγές που θα επιφέρει στους κατοίκους των εν λόγω περιοχών

0

Δελτίο Τύπου των Συλλογών των Εκτός Σχεδίου Περιοχών Λουτρακίου για το ΓΠΣ και τις αλλαγές που θα επιφέρει στους κατοίκους των εν λόγω περιοχών

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Την Τρίτη 22/05/2012, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Λουτρακίου – Αγ. Θεοδώρων με θέμα «Γ.Π.Σ. Λουτρακίου», παρευρέθηκαν και οι κάτοικοι της χαρακτηριζόμενης περιοχής ως «υδροφόρος ορίζοντας» Λουτρακίου, για τους οποίους το Γ.Π.Σ. προβλέπει «μετεγκατάσταση» μέσω οικιστικών προγραμμάτων του Δήμου. Δηλαδή απομάκρυνση χιλιάδων κατοίκων και πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση του Δήμου εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρώ.

Για μια ακόμη φορά οι κάτοικοι έκαναν λόγο για την ομηρία την οποία βιώνουν επί 30 σχεδόν χρόνια και την υποβάθμιση της περιοχής. Δηλαδή, την έλλειψη παροχών (νερό, τηλέφωνο) που νομίμως δικαιούνταν, και υποδομών (δημοτικός φωτισμός, δρόμοι, υπηρεσίες καθαριότητας) για τις οποίες πλήρωναν και πληρώνουν δημοτικά ανταποδοτικά τέλη, και κυρίως χωρίς να τους επιτρέπεται να προστατέψουν έστω και με στεγανούς βόθρους την περιοχή.

            Δια της Προέδρου της Ομοσπονδίας των Συλλογών των Εκτός Σχεδίου Περιοχών Λουτρακίου κατατέθηκε στον Δήμαρχο-Πρόεδρο και στα μέλη της Επιτροπής σχετικό υπόμνημα με τις ενστάσεις, θέσεις και προτάσεις τους για πραγματική προστασία του μεταλλικού υδροφορέα του Λουτρακίου, ο οποίος τόσα χρόνια δεν έχει υποστεί καμία αλλοίωση παρότι έχει αφεθεί χωρίς την παραμικρή προστασία. Αυτή η αδιάψευστη διαπίστωση αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο και επί του πρακτέου τα επιστημονικά συμπεράσματα των μελετών των καθηγητών Ελληνικών Πανεπιστήμιων που έχουν γίνει για την περιοχή.

           Όλοι θέλουμε την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικά των νερών που είναι πηγή ζωής για τον άνθρωπο, αλλά η προστασία του δεν μπορεί να έχει ως πρώτη και μοναδική λύση – ενώ αποδεδειγμένα υπάρχουν πολλές εναλλακτικές – τον ξεριζωμό των κατοίκων που στην πλειοψηφία τους δεν γνώριζαν την ιδιαιτερότητα της περιοχής όταν εγκαταστάθηκαν εκεί. Το 95% αυτών έχουν αγοράσει τα οικόπεδα τους πριν το 1980 (οι δε γηγενείς προϋπήρχα), οι οικοδομές σε ποσοστό 75-80% έχουν γίνει πριν το 1985, ενώ το ½ εξ αυτών έχει νόμιμη οικοδομική άδεια. Στη σημερινή εποχή της τεχνολογικής ανάπτυξης υπάρχουν πολλαπλά μέσα και λύσεις για την απόλυτη προστασία του υδροφόρου ορίζοντα όπως και για τον εμπλουτισμό του.

            Ελπίζουμε τα συμπεράσματα και οι προτάσεις να μελετηθούν με κοινωνική ευαισθησία από τους έχοντες την αρμοδιότητα και να ληφθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για τη λύση του προβλήματος με σεβασμό τόσο στον άνθρωπο όσο και στο περιβάλλον.

                                Για το Διοικητικό Συμβούλιο

                            Η Πρόεδρος                                               Η Γεν. Γραμματέας

                     Σοφία Σερπετζόγλου                                    Λεμονιά Χατζηγεωργίου

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *