20/04/2024

ΑΕΠΙ: Ερώτηση στη Βουλή για πιο λογικές αμοιβές των εταιρειών πνευματικών δικαιωμάτων

0

ΑΕΠΙ και τις υπόλοιπες εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το
ΑΕΠΙ
Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή, προς τους συναρμόδιους Υπουργούς, στις 6 Μαΐου 2015, ο βουλευτής Κ. Βλάσης, ζητώντας να δοθεί άμεσα λύση στα προβλήματα των ιδιοκτητών καφενείων, εστιατορίων, ξενοδοχείων και συναφών επιχειρήσεων με την ΑΕΠΙ και τις υπόλοιπες εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων. Όπως αναφέρει:

Όλοι συμφωνούν πως η ύπαρξη και λειτουργία εταιρειών προστασίας και είσπραξης των πνευματικών δικαιωμάτων είναι αναγκαία, προκειμένου δημιουργοί και καλλιτέχνες να μπορούν να επιβιώνουν αξιοπρεπώς στη βάση του επαγγέλματός τους.
Πληθαίνουν και εντείνονται, όμως, τα παράπονα των καταστηματαρχών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για εις βάρος τους καταχρηστικές συμπεριφορές από τις εν λόγω εταιρείες. Όλο και πιο επιτακτικά ζητούν να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, να γίνουν πιο λογικές οι αμοιβές, να εναρμονιστούν στις σημερινές συνθήκες της αγοράς και να επανασχεδιαστεί η διαδικασία ελέγχων.
Ιδιοκτήτες μικρών ξενοδοχειακών μονάδων καταγγέλλουν ότι πληρώνουν σημαντικά ποσά για πνευματικά δικαιώματα στην ΑΕΠΙ και στους Έλληνες ηθοποιούς, ανεξάρτητα από το αν τα καταλύματά τους είναι ανοικτά ή κλειστά και ανεξάρτητα από το αν υπάρχει τηλεοπτικό σήμα ή όχι.
Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες παραδοσιακών καφενείων και καταστημάτων εστίασης, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν το σχετικό ειδικό τέλος, ανεξαρτήτως αν η μουσική ακούγεται ζωντανά, μέσω ραδιοφώνου, τηλεόρασης ή CD. Τη στιγμή μάλιστα που οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, τα τηλεοπτικά κανάλια και οι διαδικτυακοί τόποι, μέσω των οποίων αναπαράγονται τα μουσικά κομμάτια, έχουν ήδη πληρώσει για τα πνευματικά δικαιώματα.
Ως συνέπεια της αντικειμενικής αδυναμίας πολλών επιχειρηματιών να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, η ΑΕΠΙ προσφεύγει στη δικαιοσύνη. Πολλές φορές μάλιστα και μετά από 10 χρόνια, με αποτέλεσμα τα τελικά πρόστιμα που εκδικάζονται (μαζί με τις προσαυξήσεις) να είναι δυσβάσταχτα.
Λόγω των παραπάνω, ο Αρκάς βουλευτής της ΝΔ ζητά να δοθούν άμεσα λύσεις, προκειμένου να ενισχυθεί η βιωσιμότητα των σχετικών επιχειρήσεων, καθώς και να προβλεφθούν εξαιρέσεις για όσους δεν έχουν οικονομικά οφέλη από μουσική και τηλεόραση.
Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *