Tips για να συγκεντρωθείς στο διάβασμα

0

Tο ξέρω, είναι πάρα πολύ δύσκολο.

Συγκέντρωση, αυτός ο άγνωστος. Γιατί λιώνουν οι πάγοι; Μήπως πεινάω; Να πεταχτώ στο ψυγείο να δω τι έχει μείνει από χτες; Πόσες ώρες μένουν μέχρι την εξέταση; Πως αναπαράγονται τα κολεόπτερα; Πάρα πολύ σημαντικές σκέψεις κατακλύζουν το μυαλό μας με το που βάζουμε τον πωπό μας κάτω για να διαβάσουμε.
Αλλά επειδή το ξέρεις και το ξέρω ότι πρέπει να συγκεντρωθείς, ορίστε μερικές συμβουλές από το wikihow για να σε βοηθήσουν στην προσπάθεια.

Α) Τι να κάνεις:
1. Βρες ένα βολικό περιβάλλον εργασίας. Μπορεί να μην είναι το υπνοδωμάτιο σου. Έχω φίλο που σε όλες τις Πανελλήνιες την έβγαλε στο καφέ της γειτονιάς του. Βρες ένα ήρεμο μέρος, ιδανικά χωρίς τηλεόραση ή υπολογιστή κοντά. Διάλεξε μια αναπαυτική καρέκλα και έκανες το πρώτο βήμα.

2.Πριν ξεκινήσεις, μάζεψε ό,τι χρειάζεσαι μπροστά σου. Μην αποσυγκεντρώνεσαι συνέχεια ψάχνοντας στυλό ή σημειώσεις: στο δρόμο για το διπλανό δωμάτιο, που μπορεί να έχεις ξεχάσει το υπογραμμιστικό, θα βρεις την ανοιχτή τηλεόραση που παίζει ριάλιτι τραγουδιού και όλοι ξέρουμε πόσο distracting είναι τα ριάλιτι τραγουδιού.

3. Βρες έναν συμπάσχοντα να διαβάσετε μαζί. Κατά προτίμηση κάποιον που διαβάζει για το ίδιο μάθημα, είναι καλός στη συγκέντρωση και δεν είναι και κολλητός σου. Ο κολλητός μπορεί να σε αποσπάσει με γέλια και κουτσομπολιά. Δεν το θέλουμε αυτό. Μια καλή ιδέα είναι αυτός που θα διαβάζεις μαζί του να είναι καλύτερος μαθητής από σένα, έτσι ώστε να μπορεί να σε κατευθύνει σε στιγμές πανικού για τα sos.

4. Προμηθεύσου τα σωστά σνακ. Μπάρες δημητριακών, φρούτα και νερό είναι σύμμαχοι σου. Ξέρω, ξέρω, στις πανελλήνιες και στην εγκυμοσύνη επιτρέπεται να αδειάζουμε τα ράφια με τα μπισκότα γιατί έχουμε καλή δικαιολογία. Αλλά σκέψου ότι όσο πιο κακής ποιότητας τροφή λαμβάνεις, τόσο χαμηλότερη απόδοση θα έχεις.

5. Κάνε μικρά διαλείμματα. Για παράδειγμα, 10 λεπτά κάθε 45 λεπτά διαβάσματος. Σε κάθε περίπτωση, μην κάνεις διάλειμμα για πάνω από 20 λεπτά γιατί θα βγεις τελείως από το ρυθμό. Μια ιδέα είναι να βάζεις ξυπνητήρι στο κινητό. Άλλος σύμμαχος για τα διαλείμματα είναι το περπάτημα, που καθαρίζει το μυαλό.

6. Βρες κίνητρα. Βάλε μικρούς στόχους και επιβράβευσε τον εαυτό σου με κάτι που σου αρέσει όταν τους πετυχαίνεις. Δεν είναι απαραίτητο να περιμένεις να επιβραβεύσεις τον εαυτό σου όταν τα πας καλά: επιβράβευσε τον μια μέρα πριν την εξέταση επειδή προετοιμάστηκες σωστά.

7. Κάτσε και διάβασε! Έχεις φροντίσει όλες τις λεπτομέρειες, ήρθε λοιπόν η ώρα της κρίσεως. Είσαι εσύ και τα βιβλία σου. Χρησιμοποίησε κόλπα, όπως το να φτιάχνεις αστεία τραγούδια ή ποιήματα με στοιχεία που έχεις να μάθεις απ’έξω. (Μεθυσμένος Αιθίοπας Προπονείται Βουτώντας-Μεθάνιο-Αιθάνιο-Προπάνιο-Βουτάνιο) κλπ. Αν δεν έχεις πολύ χρόνο, κανόνισε να ξέρεις πρώτα τις πιο σημαντικές πληροφορίες, και μετά συνέχισε με τις επόμενες.
Β) Τι να ΜΗΝ κάνεις:

8. Μην πανικοβάλεσαι! Όταν μας καταλαμβάνει ο πανικός, κάνουμε λάθη. Την ώρα της κρίσεως, πάρε μια βαθιά ανάσα και υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι και το χειρότερο σενάριο αντιμετωπίζεται.

9. Ξεκόλλα από τον υπολογιστή για λίγο. Κλείσε το κινητό, ή βάλτο σε ένα συρτάρι, δεν θα γκρεμισεί ο κόσμος όσο διαβάζεις αρχαία. Κι αν γκρεμιστεί, θα σε πάρουν στο σταθερό. Άσε που, αν και αυτό είναι tip για άλλο άρθρο, μεγαλώνοντας θα δεις ότι καλύτερα είναι να μην είσαι πάντα διαθέσιμος.

10. Μην ακούς μουσική, εκτός κι αν σε βοηθάει να συγκεντρωθείς. Εννοείται προτίμησε μουσική χωρίς στίχους, λυπήσου τον εγκέφαλο σου και μην τον επιβαρύνεις με ακόμα περισσότερες πληροφορίες.

11. Μην φεύγεις απ’το θέμα. Μην ξεκινάς απ΄το Βυζάντιο για να φτάσεις στο 1821 νοητικά. Όσο διαβάζεις, προσπάθησε να ιεραρχείς τις πληροφορίες και σιγουρεύσου ότι έχεις μάθει τουλάχιστον τις πιο σημαντικές.

12.ΜΗΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΕΣΑΙ! Είναι δύσκολο, είναι αγχωτικό, αλλά γίνεται. Αν δεν αντιλαμβάνεσαι μια λεπτομέρεια, προσπάθησε να κάνεις ένα νοητικό βήμα πίσω και να δεις τη «μεγάλη εικόνα». Αυτό θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τις λεπτομέρειες, πριν τις αποστηθίσεις. Επίσης, μην αυτομαστιγώνεσαι. Αν σκόπευες να αρχίσεις το διάβασμα στις 3 και η ώρα είναι 9, αντί να κάθεσαι να σκέφτεσαι πόση ώρα έχασες, στρώσου για να μην χάσεις ούτε δευτερόλεπτο απ’το χρόνο που σου μένει.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *