02/05/2024

«Όχι» του λαού στον Σουλτάνο

0

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

image«Όχι» του λαού στον Σουλτάνο
Το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία αλλάζει. Δύο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά: Ο Ερντογάν χάνει την αυτοδυναμία και οι Κούρδοι μπαίνουν στη Βουλή.

Οι χθεσινές εκλογές και τα αποτελέσματα που «έδειξαν» οι κάλπες επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις ότι το φιλοκουρδικό κόμμα θα παίξει τον πιο καθοριστικό ρόλο.

– Σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο η τουρκική λίρα

Το HDP μπήκε στην τουρκική εθνοσυνέλευση και έκανε «στάχτη» τα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για παντοδυναμία. Λίγες ώρες αφότου οι κάλπες έκλεισαν, κορυφαίο στέλεχος του AKP παραδέχθηκε ότι το κόμμα του θα αναγκαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, με ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

«Ψυχρολουσία» για τον Ερντογάν – Στη Βουλή το κουρδικό κόμμα

– Γαλλικός Τύπος: Αρχίζει να δύει το άστρο του Ερντογάν

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

1. Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης 41,2% 256 έδρες
2. Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα 25,1% 133 έδρες
3. Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος 16,4% 82 έδρες
4. Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών 13,2% 79 έδρες

Τι κι αν το κόμμα του Ερντογάν και του Αχμέτ Νταβούτογλου κατέκτησε – όπως αναμενόταν – την πρωτιά στις χθεσινές εκλογές; Ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος Δημοκρατίας των Λαών, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής.

«Από αυτή τη στιγμή έχει τελειώσει στην Τουρκία η συζήτηση περί προεδρικού συστήματος και δικτατορίας. Η Τουρκία γύρισε από το χείλος του γκρεμού», δήλωσε ο Ντεμιρτάς χθες το βράδυ.

Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

image
Με κίτρινο χρωματίζονται οι νομοί στους οποίους πλειοψηφεί το ΑΚΡ, με κόκκινο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, με μοβ το φιλοκουρδικό HDP και με βαθύ κόκκινο το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης

«Η νίκη αυτή είναι νίκη των καταπιεσμένων, δηλαδή κοινή νίκη της Αριστεράς. Είναι κοινή νίκη όσων εναντιώνονται στο σύνταγμα της χούντας και στο όριο του 10%. Είναι κοινή νίκη όσων λένε ότι οι Κούρδοι πρέπει να ζουν στη χώρα αυτή ως έντιμος λαός», είπε και επανέλαβε τη δέσμευση του κόμματος να μην συνεργαστεί με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Όπως αναμενόταν, δεύτερο με διαφορά από το AKP είναι το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. «Ζήτω η Δημοκρατία», φώναξε μιλώντας στους υποστηρικτές του, σε μία πανηγυρική ατμόσφαιρα. Τρίτο βγήκε το εθνικιστικό κόμμα MHP.

Οι κάλπες στην Τουρκία έκλεισαν στις πέντε το απόγευμα και λίγες μόνο ώρες αργότερα, άρχισε η σεναριολογία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Ωστόσο, με το ποσοστό 41% του AKP και την απώλεια της αυτοδυναμίας, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι επόμενες κινήσεις εντός του κόμματος του Νταβούτογλου.

Από νωρίς χθες το βράδυ, χιλιάδες Κούρδοι κατέκλυσαν τους δρόμους του Ντιγιάρμπακιρ στη νοτιοανατολική Τουρκία, ρίχνοντας βεγγαλικά και ανεμίζοντας σημαίες του HDP, πανηγυρίζοντας για τις επιδόσεις του κουρδικού κόμματος.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *