17/05/2024

Χρησιμοποιούμε θετικές λέξεις όταν μιλάμε επειδή είμαστε αισιόδοξοι από τη φύση μας

0

Χρησιμοποιούμε θετικές λέξεις όταν μιλάμε επειδή είμαστε αισιόδοξοι από τη φύση μας

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Χρησιμοποιούμε θετικές λέξεις όταν μιλάμε επειδή είμαστε αισιόδοξοι από τη φύση μας

Μπορεί να μην είμαστε πεπεισμένοι, αλλά ο τρόπος που επιλέγουμε να μιλάμε στην καθημερινότητα προδίδει την αισιόδοξη φύση μας, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Σχεδόν όλες οι γλώσσες στον κόσμο έχουν την τάση να περιστρέφονται γύρω από την ευτυχία, σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών, σε έκθεση που δημοσιεύτηκε στην “Εθνική Ακαδημία Επιστημών”. Οι επιστήμονες στηρίχθηκαν σε λέξεις που χρησιμοποιούνται και φανερώνουν πως επιλέγουμε πάντοτε να ατενίζουμε το μέλλον μέσα από την θετική και αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων. Οπουδήποτε στον πλανήτη θεωρείται ότι υπάρχει ανάγκη να μιλάμε με λέξεις που μας φέρνουν κοντά στη θετική όψη της ζωής.

Η επικοινωνιακή πολιτική που ακολουθούν τα βιβλία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη και οι εφημερίδες στηρίζεται σε θετικές λέξεις, υποστηρίζει η έρευνα αναφορικά με τον τρόπο που επιλέγουμε να χρησιμοποιούμε την γλώσσα. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Βερμόντ συμπεριέλαβαν στις αναλύσεις τους τις 100000 λέξεις που χρησιμοποιούνται πιο συχνά από τις δέκα πιο διαδεδομένες γλώσσες του κόσμου, όπως (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, κινεζικά, ρωσικά).

Στη συνέχεια, κάθε λέξη “βαθμολογήθηκε” από τους συμμετέχοντες που μιλούσαν τις αντίστοιχες γλώσσες για το συναισθηματικό της περιεχόμενο. Η συγκέντρωση των λέξεων έγινε από 24 διαφορετικές πηγές, όπως για παράδειγμα, από ψηφιακές πηγές, από βιβλία, από υπότιτλους ταινιών μέχρι και από στίχους τραγουδιών. “Το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται πιο συχνά από τους ανθρώπους είναι ως επί το πλείστον, θετικό”, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Peter Dodds.

Το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούμε, προδίδει ότι αναζητάμε την ευτυχία
Το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούμε, προδίδει ότι αναζητάμε την ευτυχία
Οι άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη χρησιμοποιούν λέξεις που έχουν ροπή προς την θετική όψη της ζωής, προς την ευτυχία και την αισιοδοξία. Όπως δηλώνει ο επικεφαλής της έρευνας, “Όπου ψάξαμε, ανακαλύψαμε ότι χρησιμοποιούνται πολύ περισσότερο θετικές παρά αρνητικές λέξεις”. Την μεγαλύτερη τάση προς το θετικό λεξιλόγιο συγκέντρωσε ωστόσο, η ισπανική γλώσσα, καθώς οι λέξεις της εμφάνισαν το μεγαλύτερο σκορ από άποψη ευτυχίας. Οι περισσότερες αρνητικές λέξεις από την άλλη, χρησιμοποιούνται από την κινεζική γλώσσα.

“Ο τρόπος που χρησιμοποιούμε την γλώσσα, αντανακλά την ανθρώπινη φύση”, αναφέρει ο Dodds. “Παρόλο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάποια τρομερά προβλήματα στον πλανήτη, η κοινωνική μας φύση καταγράφεται στον τρόπο που κάθε χώρα χρησιμοποιεί την γλώσσα της”, προσθέτει. Οι ερευνητές παράλληλα κατάφεραν να “διαβάσουν” τα συναισθήματα πολλών πληθυσμών μέσω της παρούσας μελέτης. Μπόρεσαν για παράδειγμα, να διεισδύσουν στον θυμό που χαρακτήρισε τη Γαλλία ως χώρα μετά την αιματηρή επίθεση του Ιανουαρίου στα γραφεία της εφημερίδας Charlie Hebdo.

Τα ευρήματα δεν πιστοποιούν ωστόσο, πως όλα τα είδη επικοινωνίας είναι σε παγκόσμια κλίμακα θετικά. “Υπάρχουν αναμφίβολα έντονες αρνητικές λέξεις στον λόγο μας αλλά διαπιστώνεται πως δεν τις χρησιμοποιούμε όλη την ώρα. Η γλώσσα είναι το μεγαλύτερο ΄τεχνολογικό επίτευγμα’ του ανθρώπου, έχει μια εγγενή θετική ροπή”. Η επίδραση των θετικών λέξεων στην καθημερινότητά μας, παρόλο που μοιάζει να είναι αντίθετη φαινομενικά, με τις εμπειρίες πολλών ανθρώπων, ανταποκρίνεται τελικά στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς της έρευνας.

“Κανένας πόλεμος και κανένας λοιμός δεν μπορούν να αποτρέψουν τον άνθρωπο από τον αγώνα του για μια ηλιόλουστη διάθεση”. Εμείς, παρά τις αναλύσεις των εμπειρογνωμόνων, συνεχίζουμε να διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *