26/04/2024

Χαλκίδα: η πρώτη «έξυπνη» πόλη της Ελλάδας

0

Η Χαλκίδα τα τελευταία χρόνια «ομόρφυνε» σε πολλά σημεία της, αφού η δημοτική αρχή αξιοποίησε με επιτυχία χρήματα που προέρχονται από ΕΣΠΑ προς το συμφέρον της πόλης και των κατοίκων της. Ένα από τα προβλήματα που συνεχίζουν ωστόσο να αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι είναι το κυκλοφοριακό ειδικά σε ώρες αιχμής, αλλά και η εύρεση πάρκινγκ όταν κάποιος κατέβει στο κέντρο της πόλης με το αυτοκίνητο.

Τώρα, η πόλη του Ευρίπου ετοιμάζεται να δώσεις λύσεις στην κατεύθυνση αναβάθμισης της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της, εγκαθιστώντας πιλοτικά τα συστήματα «έξυπνης» στάθμευσης (Smart Parking) και «έξυπνου» φωτισμού (Smart Lighting) που θα υποστηρίζονται από μία ενιαία πλατφόρμα έξυπνης πόλης. Είναι μια καινοτομία που έχει δοκιμαστεί ήδη σε ευρωπαϊκές πόλεις, όπως η Βαρκελώνη, η Λισαβόνα, το Λονδίνο, το Βερολίνο, που έχουν επενδύσει στην εύρεση καινοτομιών στον τομέα του περιβάλλοντος, των ΜΜΕ, του περιβάλλοντος, του τουρισμού και της ενέργειας, στο πλαίσιο προσπάθειών που γίνονται παγκοσμίως, προκειμένου να επιτευχθεί η ενίσχυση της ευημερίας των πόλεων, με τη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας.

Η Χαλκίδα γίνεται η πρώτη ελληνική smart city, επενδύoντας στη στάθμευση και στο φωτισμό. Συγκεκριμένα, στην πόλη πρόκειται να τοποθετηθούν συστήματα φωτισμού LED τα οποία θα προσαρμόζουν την ένταση φωτισμού ανάλογα με την εποχή και την ώρα της ημέρας. Το σύστημα «έξυπνου» φωτισμού για τη φωταγώγηση του Δήμου, θα προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας που θα μεταφράζεται σε μείωση κατά 60% ως προς την κατανάλωση ρεύματος. Το μυστικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, κρύβεται στη δυνατότητα προσαρμογής της έντασης του φωτισμού ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής ξεχωριστά, την εποχή και την ώρα της μέρας. Μέσω της ειδικής εφαρμογής, το αρμόδιο τμήμα του Δήμου θα είναι σε θέση να διαχειρίζεται το δίκτυο φωτισμού εύκολα και σε πραγματικό χρόνο.

Επιπλέον θα τοποθετηθούν ειδικοί αισθητήρες έξυπνης στάθμευσης, οι οποίοι μέσω εφαρμογής στο κινητό, θα ενημερώνουν τους οδηγούς σχετικά με το πού βρίσκονται ελεύθερες θέσεις στάθμευσης και πώς θα φτάσουν εκεί. Το Smart Parking, θα βασίζεται σε ειδικούς αισθητήρες που θα εγκατασταθούν σε κεντρικά σημεία της Χαλκίδας οι οποίοι θα συλλέγουν στοιχεία γύρω από τις ελεύθερες θέσεις στάθμευσης. Στη συνέχεια θα μεταδίδουν τις πληροφορίες αυτές στην εφαρμογή του συστήματος, την οποία οι χρήστες θα μπορούν να συμβουλεύονται από το smartphone τους. Σε περίπτωση που κάποιος άλλος οδηγός προλάβει να «φάει» την διαθέσιμη θέση που είχε αποκαλύψει η εφαρμογή, το σύστημα ενημερώνεται και προτείνει εκ νέου την πλησιέστερη θέση.

Υπολογίζεται ότι με τη βοήθεια του Smart Parking, ο «πονοκέφαλος» της εξεύρεσης πάρκινγκ μπορεί να μειωθεί κατά 20 λεπτά. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα την εκπομπή λιγότερων ρύπων αλλά και τον περιορισμό του κυκλοφοριακού προβλήματος. Επιπλέον, η Δημοτική Αρχή θα είναι σε θέση να διαχειρίζεται τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης πιο αποτελεσματικά, παρακολουθώντας τον μέσο χρόνο στάθμευσης του κάθε οχήματος αλλά και τυχόν παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.

«Είναι μεγάλη μας χαρά που με τη βοήθεια σημαντικών εταίρων, η Χαλκίδα γίνεται η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που εγκαθιστά έξυπνα συστήματα στάθμευσης και φωτισμού. Προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων μας και να προστατεύσουμε το περιβάλλον, με τη βοήθεια των καινοτόμων τεχνολογιών. Στόχος μας είναι η Χαλκίδα να αποτελέσει πρότυπο “πράσινης” και “έξυπνης” πόλης για όλη τη χώρα» δήλωσε ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2017 και στην υλοποίησή του θα συμβάλουν, από κοινού, ο Όμιλος ΟΤΕ, η Cisco, η ΚΑΥΚΑΣ και η OTS.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *