19/05/2024

Τσουχτερά πρόστιμα και λουκέτα για ανασφάλιστη εργασία

0

Τσουχτερά πρόστιμα και λουκέτα για ανασφάλιστη εργασία

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Αυστηρά πρόστιμα που φτάνουν έως και τη διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης στις περιπτώσεις της μαύρης εργασίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Η υπουργική απόφαση είναι έτοιμη και έχει ως στόχο να περιορίσει το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας, που σε πολλούς κλάδους εκτοξεύτηκε στο 38%. Παράλληλα, από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου το υπουργείο προχωρά στην «απογραφή» όλων των εργαζομένων -μέσω των επιχειρήσεων- για να έχει μία ολοκληρωμένη εικόνα.

Οπως ανακοίνωσε χθες ο Γιάννης Βρούτσης, το πρόστιμο στις περιπτώσεις της ανασφάλιστης εργασίας φτάνει μέχρι και τα 10.550 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής -εκτός από τα πρόστιμα- επιβάλλεται προσωρινή ή οριστική διακοπή της λειτουργίας τμήματος ή ολόκληρης της επιχείρησης. Τα πρόστιμα:

– Ο κατώτατος νόμιμος νομοθετημένος μισθός επί 18 μήνες εργασίας για κάθε αδήλωτο υπάλληλο. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για κάθε ανασφάλιστο υπάλληλο κάτω των 25 ετών το πρόστιμο είναι 9.197,10 ευρώ για την επιχείρηση (ο κατώτερος μισθός είναι 510,95 ευρώ) και για όσους είναι άνω των 25 ετών φτάνει τα 10.549, 44 ευρώ (ο κατώτερος μισθός είναι 586,08 ευρώ).

– Το κατώτατο νόμιμο νομοθετημένο ημερομίσθιο επί 403 ημέρες εργασίας για κάθε αδήλωτο εργατοτεχνίτη. Δηλαδή πρόστιμα 9.200, 49 ευρώ για όσους απασχολούν ανασφάλιστους νέους έως 25 ετών και 10.550,54 για εργατοτεχνίτες άνω των 25 ετών. Το πρόστιμο καταβάλλεται στην αρμόδια ΔΟΥ και εισπράττεται ως δημόσιο έσοδο μέσα σε προθεσμία 10 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία επίδοσης της Πράξης Επιβολής Προστίμου. Στην περίπτωση εμπρόθεσμης καταβολής του βεβαιωμένου προστίμου από την παραβάτρια επιχείρηση, παρέχεται έκπτωση ποσοστού 30% επί του επιβληθέντος προστίμου.

Πηγή: Ethnos.gr 

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *