23/04/2024

Τσακαλώτος στο Eurogroup: «Αν μας πιέσετε κι άλλο θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές»

0

Τους διαλόγους φωτιά που είχε στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες αποκαλύπτει σήμερα το Βήμα.

«Δεν μπορούμε να πάρουμε νέα μέτρα, αν μας πιέσετε κι άλλο θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές», φέρεται να είπε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, θέτοντας στους ομολόγους του ξεκάθαρο δίλημμα.

«Αν νομίζετε ότι δεν αντέχετε τότε να πάτε», ήταν η απάντηση των Ευρωπαίων, που αποδεικνύει ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρέθηκε σε δεινή θέση.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται η εφημερίδα, «ήταν ένα πολύ κακό Eurogroup».

«Εκτός από την Κομισιόν, όλοι οι άλλοι ήταν εναντίον του κ. Τσακαλώτου. Καιρό είχα να δω τόσο άσχημο αποτέλεσμα για την Ελλάδα, ίσως με λίγη χρυσόσκονη για το χρέος. Πέρα από τα πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ, ήταν σαφέστατο ότι θέλουν οπωσδήποτε το ΔΝΤ μέσα στη συμφωνία», τόνισε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος.

Μέχρι και ο Πιερ Μοσκοβισί, σύμφωνα με το Βήμα φέρεται να είπε στην ελληνική αποστολή:

«Η απόφαση ήταν βίαιη και άδικη, η χειρότερη των τελευταίων ετών»!

Υπενθυμίζεται ότι στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας συμφωνήθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ το 2060, όμως η ελληνική πλευρά αναγκάστηκε να αποδεχθεί τη διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών, σε εσωτερικές συσκέψεις που γίνονται τις τελευταίες μέρες φέρεται να είχε διαμηνύσει στον πρωθυπουργό ότι αν συμφωνηθεί πλεόνασμα πάνω από 2% του ΑΕΠ θα παραιτηθεί.

Μάλιστα στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχολίασε στο Βήμα ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το χριστουγεννιάτικο μποναμά στους συνταξιούχους «δε βοηθούν το κλίμα της διαπραγμάτευσης».

«Δεν είναι ότι η Κομισιόν δεν έχει καρδιά και δεν θέλει την ενίσχυση των πλέον αδύναμων, αλλά υπάρχουν συμφωνημένες διαδικασίες», είπε.

Ο ίδιος μάλιστα εξήγησε ότι πρέπει να επαληθευτεί το πλεόνασμα από τη Eurostat τον Απρίλιο του 2017 και να συζητηθεί με τους θεσμούς η διάθεσή του, τονίζοντας ότι οι βασικές κατευθύνσεις πρέπει να είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τα ληξιπρόθεσμα και οι συντάξεις που δεν έχουν αποδοθεί.

Μέσα σε αυτό το πολωμένο κλίμα, ξεκινά κατά πάσα πιθανότητα την Τρίτη ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Αγκάθια παραμένουν οι ομαδικές απολύσεις και οι δημοσιονομικοί στόχοι και η μάχη αναμένεται μέχρις εσχάτων.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *