Το χρώμα του φετινού χειμώνα – το Royal blue έχει τη δική του ιστορία από δεύτερο έγινε αγαπημένο των βασιλέων

0

Το μπλε χρώμα έχει τη δική του ιστορία από δεύτερο έγινε αγαπημένο των βασιλέων

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

imageΤο μπλε του ουρανού, της θάλασσας και των ωκεανών. Ουδέτερο, αυστηρό, αρκετά καλοκαιρινό όταν θέλει, και ιδιαίτερα ζεστό τον χειμώνα. Από το βασιλικό μπλε ή αλλιώς ρουά, έως τις pastel αποχρώσεις του γαλάζιου.

Φέτος, πρωταγωνιστής των χρωμάτων είναι το μπλε σκούρο. Ποιος θα το φανταζόταν ότι ένα χρώμα δεύτερης κατηγορίας, όπως πιστεύεται ότι χαρακτηριζόταν στη νεολιθική εποχή το μπλε, να γίνει το αγαπημένο χρώμα των βασιλέων κατά τον 12ο αιώνα, ενώ τα τελευταία χρόνια να αναδεικνύεται ως το χρώμα του χειμώνα;

Κι όμως το μπλε χρώμα έχει τη δική του ιστορία

Ξεκινώντας την αναδρομή μας από πολύ παλιά, θα δούμε πως οι Ρωμαίοι δεν εκτιμούσαν ιδιαίτερα το χρώμα μπλε, καθώς το θεωρούσαν βαρβαρικό. Ωστόσο το προτιμούσαν στην διακόσμησή τους, ενώ οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν κυρίως στη γλυπτική και στην αρχιτεκτονική τους.

Οι Κέλτες, μαζί με τους Γερμανούς, αρχίζουν να εισάγουν το μπλε χρώμα στην ενδυμασία τους, ενώ οι αυτοκράτορες του Μεσαίωνα δεν έδειχναν κάποια συμπάθεια για το χρώμα του ουρανού. Το μπλε χρώμα αναδείχθηκε από τον Βασιλιά της Γαλλίας τον 12ο αιώνα, για πρώτη φορά, και από εκείνη τη στιγμή εξαπλώθηκε σαν επιδημία στις βασιλικές Αυλές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι εκείνη την περίοδο, το μπλε χρώμα το φορούσαν άνθρωποι κυρίως ταπεινής καταγωγής και χωρικοί. Αλλά το μπλε ανεβαίνει σκαλοπάτια κατακτά βασίλεια, ποιητές και λογοτεχνία.

Ο Γκαίτε το λατρεύει και ντύνει τον πρωταγωνιστή του στο μυθιστόρημα “Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου” με έναν γαλάζιο φράκο. Η επιτυχία του βιβλίου ενέπνευσε τη μόδα, ενώ ο Γερμανικός ρομαντισμός ντύνεται στα μπλε.

Κατά την περίοδο της Αναγέννησης οι ζωγράφοι προσπαθούν να βρουν μία ισορροπία χρωμάτων μεταξύ κόκκινου, μπλε και λευκού και ο Ιταλός ζωγράφος Ραφαήλ τα καταφέρνει εξαιρετικά στις συνθέσεις του.

Επίσημα, λοιπόν, το μπλε απομακρύνεται από τον τίτλο “Χρώμα δεύτερης κατηγορίας” και καρπώνεται τον τίτλο “Βασιλικό μπλε”. Η μόδα αισθάνεται, βλέπει και επηρεάζεται. Βάζει στο παιχνίδι το μπλε χρώμα, το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία, κυρίως, στον Δυτικό κόσμο.

Το μπλε του ουρανού της θάλασσας και των ωκεανών, το αγαπημένο χρώμα των βασιλέων, φέτος έρχεται δυναμικά και με προσδοκίες να αντικαταστήσει το μαύρο. Μένει να δούμε αν θα τα καταφέρει…

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *