20/04/2024

Το Σάββατο σύγκλιση της Βουλής και σε επτά μέρες δημοψήφισμα

0

Νύχτα καθοριστικών αποφάσεων για τη χώρα –  Κλήθηκαν στο Μαξίμου όλοι οι υπουργοί και υφυπουργοί – Συζητήθηκαν όλα τα ενδεχόμενα και οι εκλογές – Μετατίθεται στους πολίτες η απόφαση για τα μέτρα

Με την ελληνική κυβέρνηση να απορρίπτει την τελευταία πρόταση των δανειστών για πεντάμηνη παράταση του προγράμματος, με παράλληλη χρηματοδότηση ύψους 15,5 δισ, ευρώ, το σημερινό έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο, που συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου, αποκτά δραματικές διαστάσεις.

Λίγο μετά τις 11 το βράδυ έφτασε στο Μαξίμου και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Πανούσης αλλά και οι Στρατούλης και Κοντονής. Στη συνέχεις προσήλθαν οι Φωτίου, Κουντουρά, Χριστοδουλοπούλου, Δρίτσας, Κατρούγκαλος. Ο τελευταίος μάλιστα δήλωσε πως «πάμε για μια καλή συμφωνία και όχι συμβιβασμό που δεν θα είναι τίμιος».
Η διευρυμένη σύνθεση -πλέον πρόκειται περί υπουργικού συμβουλίου επί της ουσίας και όχι κυβερνητικού – μαρτυρά ότι βρισκόμαστε μπροστά στη λήψη πολύ σοβαρών αποφάσεων.

Λίγο πριν την έναρξη του κυβερνητικού συμβουλίου, κυβερνητικές πηγές έστελναν σαφές μήνυμα προς την πλευρά των δανειστών, «απαντώντας» εμμέσως στην ατάκα «the game is over» του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Το επικοινωνιακό game is over» έλεγαν, τονίζοντας ότι στο χθεσινό Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, κατέστη σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει στο κείμενο των θεσμών εντός 24 ωρών.

Η πρότασή τους είναι ένα σκληρό Μνημόνιο, που προβλέπει σκληρά μέτρα, υψηλό ΦΠΑ και άλλα, λένε από την κυβέρνηση.

Και καταλήγουν: «Όσο βέβαια η Ελλάδα δεν υποχωρεί, οι απειλές υποχωρούν και κερδίζει η λογική».

Αξίζει να σημειωθεί, δε, ότι, προσερχόμενος στο Μαξίμου, ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας: «Νομίζω ότι αύριο πάμε για συμφωνία».

Κυβέρνηση: Γιατί απορρίψαμε την πρόταση των δανειστών

Νωρίτερα την Παρασκευή, από την κυβέρνηση εκδόθηκε «non paper» για τους λόγους που απορρίπτεται η νέα πρόταση των δανειστών για πεντάμηνη παράταση του προγράμματος με παράλληλη χρηματοδότηση, ύψους 15,5 δισ. ευρώ.

Με τη διαπραγμάτευση να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και το προγραμματισμένο για τις 15:00 το μεσημέρι του Σαββάτου Eurogroup να θεωρείται καθοριστικό για την έκβαση των συνομιλιών με τους θεσμούς και την εξεύρεση συμφωνίας, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να εξηγήσει με ποιο σκεπτικό απέρριψε τη νέα πρόταση των δανειστών, που έγινε γνωστή νωρίτερα σήμερα.

Στην επιχειρηματολογία του, το Μαξίμου επικαλείται την «ανεπάρκεια» της πρότασης, καθώς δημιουργεί χρηματοδοτικό κενό στο πεντάμηνο και, κατά την εκτίμηση της Αθήνας, οδηγεί, ουσιαστικά, σε νέο Μνημόνιο στο τέλος του έτους.

Παράλληλα, περιλαμβάνει υφεσιακά και κοινωνικά αποδομητικά μέτρα, όπως αναφέρεται στο κυβερνητικό κείμενο.

Όπως προκύπτει, στο χθεσινό Eurogroup προτάθηκε στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη:

α) Ποσό 1,8 δισ. ευρώ από κέρδη των ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ, προκειμένου με τα χρήματα αυτά να αποπληρωθεί η δόση της 30ής Ιουνίου προς το ΔΝΤ.

β) Παράλληλα, προφανώς υπήρξε υπόσχεση και για άλλα τέσσερα δισ. ευρώ στα μέσα Ιουλίου, με τα 3,5 δισ. εξ αυτών να αποσκοπούν στην αποπληρωμή του ομολόγου της ΕΚΤ.

Τσίπρας: Όχι σε εκβιασμούς και τελεσίγραφα

«Οι αρχές της ΕΕ για αλληλεγγύη και σεβασμό δεν μπορούν να τεθούν σε κίνδυνο», διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του από τις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, «οι αρχές της ΕΕ δεν βασίστηκαν σε εκβιασμό και τελεσίγραφα» και, όπως υπογράμμισε, «η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει τον αγώνα υπέρ αυτών των αξιών».

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας εκ μέρους του ευρωπαϊκού λαού και του ελληνικού λαού», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με ασφαλείς ελληνικές πηγές από τις Βρυξέλλες το κείμενο των θεσμών που παραδόθηκε στην ελληνική πλευρά είναι χειρότερο από μνημόνιο. Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν απαράδεκτη τη μεθόδευση που έχει ακολουθηθεί και τονίζουν ότι η Ευρώπη στηρίζεται σε αξίες δημοκρατίας και αλληλεγγύης.

Κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν: «Δεν πρόκειται να δεχθούμε την πρόταση, όπως μας την λένε, περιμένουμε να μας φερουν άλλη πρόταση αύριο».

Τονίζουν, δε: «Δεν μας καλύπτει η πρόταση, γιατί και το χρηματοδοτικό μέρος της ίσα που καλύπτει τις ανάγκες για την πληρωμή των δόσεων στους δανειστές, δεν βοηθά πουθενά αλλού την οικονομία».

Το δε δημοσιονομικό πρόγραμμα που απαιτούν οι δανειστές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανακυκλώνει το φαύλο κύκλο της λιτότητας.

Πηγή: protothema.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *