Τελικά η απιστία και όχι η μονογαμία είναι χαρακτηριστικό των ανθρώπων

0

Σύμφωνα με τον καθηγητή ψυχολογίας του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ και συγγραφέα του βιβλίου περί πίστης, απιστίας και ανθρώπινης φύσης “Out of Eden”, David P. Barash, η απιστία είναι στη φύση μας και ως εκ τούτου, η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι μάλλον πιο περίπλοκη απ’ όσο φαντάζεσαι.

Ζητήσαμε λοιπόν από τον Dr. Barash να μας δώσει τα φώτα του και να μας εξηγήσει γιατί το μάτι ορισμένων κοιτάει δεξιά και αριστερά και πώς η προ – προ – προγιαγιά σου ξεχώριζε από ένα χιμπαντζή. Ακολουθούν όλα τα ενδιαφέροντα που μάθαμε από τη συζήτησή μας μαζί του:

  •  Ο άνθρωπος είναι ον πολυγαμικό, όρος που εμπεριέχει τόσο την πολυγυνία -όταν ένας άντρας έχει περισσότερες από μία συντρόφους-, όσο και την πολυανδρία -το αντίστροφο, όταν μια γυναίκα έχει περισσότερους από έναν συντρόφους. Η πρώτη ήταν συνήθης πρακτική σε πολλούς λαούς και εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα σε πολλά μέρη του κόσμου, ενώ η δεύτερη είχε περιορισμένη έκταση στο παρελθόν και σήμερα έχει σχεδόν εξαφανιστεί.
  • Πολύ πριν το θεσμό του γάμου, όπως υφίσταται σήμερα στο Δυτικό κόσμο, το 80% των ανθρώπων στη Γη ασπαζόταν την πολυγυνία και η μονογαμία ήταν η εξαίρεση στον κανόνα.
  • Ο πολυανδρικός τύπος γυναίκας συνήθιζε τότε να αποκρύπτει επιδέξια την ωορρηξία του, εν αντιθέσει με τους θηλυκούς χιμπατζήδες για παράδειγμα, που ανέπτυσσαν ένα ύποπτο ροζ εξόγκωμα που θύμιζε κουνουπίδι στα οπίσθιά τους. Προς τι η μυστικοπάθεια; Πιθανόν, διότι με τον τρόπο αυτό οι προ – προ – προγιαγιά σου μπορούσε να κάνει σεξ για να αναπαραχθεί με άλλους άντρες. Αν «διαφήμιζε» τις γόνιμες μέρες της κάθε μήνα, τότε θα περιφρουρούταν από τον άντρα της, όπως συμβαίνει σε πολλά άλλα είδη θηλαστικών.

 

  • Το αγαπημένο μου παράδειγμα μονογαμικού ζώου είναι οι πλατυέλμινθες. Πρόκειται για παράσιτα, που το αρσενικό και το θηλυκό γνωρίζονται στην «εφηβεία» τους. Τα σώματά τους γίνονται ένα στην κυριολεξία και παραμένουν πιστοί ο ένας στον άλλον για πάντα μέχρι να πεθάνουν.
  • Αν και η μονογαμία δεν είναι φυσιολογική για το είδος μας, ωστόσο στις σύγχρονες κοινωνίες κρίνεται αναγκαία. Πρώτον, γιατί ως τρόπος συμβίωσης υπηρετεί τους δημοκρατικούς θεσμούς. Δεύτερον, γιατί διατηρεί την ισορροπία σε κοινωνικό επίπεδο και τρίτον, γιατί αποτελεί το μόνο ασφαλή τρόπο για τους άντρες για να βιώσουν την πατρότητακαι να είναι σίγουροι ότι το παιδί που κρατούν στην αγκαλιά τους είναι πράγματι δικό τους.
Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *