Τελευταία προθεσμία σήμερα για τις φορολογικές δηλώσεις

0

ImageHandler.ashx-10Καταληκτική ημερομηνία και για την εφάπαξ καταβολή του φόρου με έκπτωση 2%

Λήγει σήμερα τα μεσάνυχτα η επίσημη προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Λήγει επίσης και η καταληκτική προθεσμία, είτε για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος είτε για την εφάπαξ καταβολή του ποσού που προβλέπεται στα εκκαθαριστικά σημειώματα.

Από αύριο Τρίτη και μέχρι και την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου θα είναι μεν εφικτή η εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων χωρίς την επιβολή του προστίμου των 100 ευρω, αλλά όσοι το κάνουν, θα υποστούν προσαύξηση φόρου ( 0,73%) λόγω εκπρόθεσμης καταβολής του φορου.

Σημειώνεται ότι για ηλεκτρονικές πληρωμές που θα γίνουν σήμερα μέσω web – banking, η καταβολή αυτή πρέπει να γίνει εντός του ωραρίου λειτουργίας του κατά περίπτωση πιστωτικού ιδρύματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής Γραμματείας Δημοσίων εσόδων, από την εκκαθάριση των 5.569.163 φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί από τα φυσικά πρόσωπα, προέκυψαν:

2.305.751 χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα με τα οποία βεβαιώθηκαν φόροι προς πληρωμή συνολικού ύψους 2,86 πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών. Θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο εάν το ποσό αυτό θα φτάσει στο σύνολό του στα κρατικά ταμεία, καθώς η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Πάντως, κάθε παραλήπτης χρεωστικού εκκαθαριστικού καλείται να πληρώσει κατά μέσο όρο 1240 ευρώ!

1.043.979 πιστωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα τα οποία αναγράφουν ποσά φόρων προς επιστροφή συνολικού ύψους 310.968.358 ευρώ.

2.219.433 εκκαθαριστικά που αναγράφουν μηδενικά ποσά φόρου.

Έως το τέλος Σεπτεμβρίου οι φορολογούμενοι που έλαβαν ή θα έχουν λάβει χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα για τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, εφόσον δεν θα έχουν εξοφλήσει εφάπαξ τα συνολικά ποσά των οφειλών που θα έχουν προκύψει από τα συγκεκριμένα εκκαθαριστικά, θα πρέπει να πληρώσουν τη 2η δόση των οφειλών αυτών. Έως το τέλος Νοεμβρίου, εξάλλου, όλοι οι παραπάνω φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν καταβάλει και την 3η δόση των οφειλών που αναγράφονται στα χρεωστικά εκκαθαριστικά τους.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *