25/04/2024

Τα 10 πράγματα που ανακυκλώνεις αλλά ΔΕΝ ανακυκλώνονται

1

Ο Απρίλιος είναι ο μήνας της Γης και γι αυτό τον υπέροχο λόγο κάθε μέρα θα σου έχω νέα που αφορούν τη βιωσιμότητα, αλλά και συμβουλές που θα κάνουν τον πλανήτη μας πιο πράσινο και πιο υγιή. Οπότε ας ξεκινήσουμε με τα απλά: κεφάλαιο ανακύκλωση.
Πιστεύεις ότι τα πάντα ανακυκλώνονται; Δυστυχώς κάνεις λάθος. Συγνώμη για το δυσάρεστο αυτό νέο, αλλά θα ήρθε η ώρα να μάθεις πως μεταξύ άλλων τα bubble wraps και τα styrofoam κουτιά δεν μπαίνουν στον πράσινο κάδο. Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά τα πράγματα.
Styrofoam

Το κουτάκι που έχει μέσα το φαγητό που πήρες απ’ έξω είναι γνωστό πως δεν είναι ανακυκλώσιμο. Τα Styrofoam κουτάκια είναι από πολυστυρένιο, ένα υλικό που δεν είναι βιοδιασπώμενο. Η καλύτερη λύση είναι να το αποφεύγεις.
Κρεμάστρες
Οι κρεμάστρες από σύρμα δεν είναι πάντα φτιαγμένες από καθαρό μέταλλο, και οι πλαστικές δεν είναι πάντα φτιαγμένες από καθαρό πλαστικό. Οπότε καμία από τις δύο δεν είναι ανακυκλώσιμες. Καλύτερα να τις δωρίσεις σε κάποιο second hand μαγαζί.
Χαρτοπετσέτες
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να ανακυκλωθούν οι χαρτοπετσέτες. Το πρώτο είναι ότι συχνά περιέχουν τρόφιμα ή άλλα κατάλοιπα, που μπορούν να μολύνουν άλλα ανακυκλώσιμα υλικά. Το δεύτερο είναι ότι πιθανότατα έχουν ήδη ανακυκλωθεί και οι ίνες τους είναι πολύ λεπτές για να περάσουν ξανά τη διαδικασία.
Καλώδιο
Ενώ τα περισσότερα μέρη ενός καλωδίου τροφοδοσίας είναι ανακυκλώσιμα, είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσεις. Μπορείς ωστόσο να βρεις πού ανακυκλώνονται συσκευές και καλώδια και να τα πας. Πολλές φορές τα καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών τα δέχονται.
Bubble Wrap

Αν και πολλά πλαστικά μπορούν να ανακυκλωθούν, το συγκεκριμένο είναι από ένα πλαστικό υλικό που δεν ανακυκλώνεται, γιατί το τόσο λεπτό film του μπορεί να μπλεχτεί στις μηχανές ανακύκλωσης.
Aerosol δοχεία
Είτε περιέχουν μη επικίνδυνα υγρά, όπως σαντιγί, είτε περιέχουν επικίνδυνα υγρά, όπως βαφή ψεκασμού, τα δοχεία αεροζόλ δεν πρέπει να ανακυκλώνονται. Αυτό οφείλεται κυρίως στον πεπιεσμένο αέρα μέσα στα δοχεία.
Ορισμένες πόλεις μπορεί να έχουν τις δυνατότητες να ανακυκλώσουν εντελώς άδεια κουτιά, ωστόσο, καλό είναι να ενημερωθείς πρώτα.
Μπαταρίες
Οι μπαταρίες μίας χρήσης μπορούν να ανακυκλωθούν σε διάφορα σημεία, που έχουν μπει σε πρόγραμμα ανακύκλωσης μπαταριών. Αλλά δεν τις πετάμε σε κάδος ανακύκλωσης. Το ίδιο ισχύει και για τις μπαταρίες αυτοκινήτων και τις επαναφορτιζόμενες.
Καθρέφτες

Οι καθρέφτες δύσκολα ανακυκλώνονται εξαιτίας της επικάλυψης που χρησιμοποιείται στο γυαλί προκειμένου να το κάνει ανακλαστικό. Η ανακύκλωση γυαλιού καθρέφτη με κανονικό γυαλί θα κάνει το κανονικό γυαλί άχρηστο. Αντί να τον πετάξεις χάρισέ τον ή μετάτρεψέ το σε έργο τέχνης.
Κουτιά πίτσας
Ενώ τα κουτιά πίτσας είναι ανακυκλώσιμα, υπάρχει ένα πρόβλημα – τα υπολείμματα φαγητού που πιθανώς εξακολουθούν να παραμένουν μέσα τους. Αν έχεις ένα κουτί πίτσας που δεν έχει πάνω του λάδια και τυρί, μπορείς να το ανακυκλώσεις. Αλλά μόνο τότε.
Καθαριστικά προϊόντα
Μπορείς να τα ανακυκλώσεις μόνο εφόσον είναι εντελώς άδεια.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

1 thought on “Τα 10 πράγματα που ανακυκλώνεις αλλά ΔΕΝ ανακυκλώνονται

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *