02/05/2024

Τα διαστημικά ταξίδια και το σεξ στο διάστημα προβληματίζουν τους επιστήμονες

0

Πώς το σεξ στο διάστημα θα γίνει πραγματικότητα μέσα στην επόμενη δεκαετία

Δυστυχώς, υπάρχουν κάποια πολύ σοβαρά πρακτικά προβλήματα στο διαστημικό σεξ.
ΝΙΚΗ ΜΠΑΚΟΥΛΗ 16 ΑΥΓ 2023
Ο διαστημικός τουρισμός είναι το νέο thing και δη για όσους έχουν περισσότερα χρήματα από αυτά που μπορούν να διαχειριστούν σε αυτήν τη ζωή. Εκτός και αν έχει βρεθεί τρόπος να τα παίρνουμε μαζί μας για την επόμενη (ζωή) και δεν έχουμε πάρει όλοι το σχετικό memo.

Εν πάση περιπτώσει, η Virgin Galactic μόλις έστειλε τουριστικές διακοπές στο διάστημα το πρώτο της πλήρωμα, ενώ στα σχέδια που έχει κάνει υπάρχουν μηνιαία ταξίδια. Η Blue Origin του Jeff Bezos επίσης, κάνει τα προγράμματα της.

Η SpaceX εκτόξευσε την τρίτη παρτίδα διαστημικών τουριστών (ανθρώπων που δεν είναι επαγγελματίες αστροναύτες) τον Μάιο, με τον δισεκατομμυριούχο Yusaku Maezawa να έχει κλείσει για τον ίδιο και την παρέα του το ταξίδι γύρω από το φεγγάρι με τον μεγα-πύραυλο Starship (της Space X). Η πρώτη σχετική απόπειρα εκτόξευσης σε τροχιά έγινε τον Απρίλιο.

Ο επιχειρηματίας Dennis Tito έχει κλείσει δύο θέσεις σε μια παρόμοια σεληνιακή πτήση της Starship: μία για τον εαυτό του και μία για τη γυναίκα του.

Θα ήθελα επίσης, να γνωρίζεις ότι ορισμένες εταιρείες στοχεύουν ακόμη και στην κατασκευή ξενοδοχείων στην τροχιά της Γης και κάπως έτσι προέκυψε η έρευνα αναφορικά με το σεξ στο διάστημα με τίτλο «Sex in Space: Εξέταση της ανθρώπινης σύλληψης στον αναδυόμενο διαστημικό τουρισμό».

Στην έρευνα αναφέρεται το εξής: «δε θα ήταν ρεαλιστικό να πούμε πως οι διαστημικοί τουρίστες θα απέχουν από τις σεξουαλικές δραστηριότητες. Τουναντίον, οι σεξουαλικές συνευρέσεις αναμένεται να συμβούν μέσα στην προσεχή δεκαετία. Για αυτό και οι εταιρείες διαστημικών πτήσεων θα πρέπει να προλάβουν τις εξελίξεις και να αρχίσουν να συζητούν με τους πελάτες τους για τους κινδύνους της “κοσμικής συνεύρεσης”».

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της κοσμικής συνεύρεσης

«Εάν κάποια γυναίκα μείνει έγκυος, υπάρχει πιθανότητα η ακτινοβολία υποβάθρου του διαστήματος να βλάψει ένα πρόσφατα γονιμοποιημένο ωάριο. Ακόμα κι αν είναι στο διάστημα μόνο μια ή δύο μέρες μετά την πράξη». Δεν είναι ξεκάθαρο πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης.

«Από τα υψηλής ενέργειας σωματίδια ακτινοβολίας που υπάρχουν στο βάθος του διαστήματος, μερικά περνούν απευθείας μέσα από το όχημα και απευθείας μέσα από ανθρώπους. Θεωρητικά λοιπόν, εάν ένα από αυτά περνάει και τυχαίνει να χτυπήσει ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο, τι αποτέλεσμα θα υπάρχει;» αναρωτήθηκε στο Insider ο Δρ Kris Lehnhardt, ο οποίος ηγείται της έρευνας της NASA για ιατρικά συστήματα για εξερεύνηση στο βαθύ διάστημα.

Η NASA διαρρηγνύει τα ιμάτια της πως το Sex in Space είναι κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Μολονότι δεν υπάρχει ρητή απαγόρευση, ο κώδικας συμπεριφοράς των αστροναυτών απαιτεί να διατηρούνται ανά πάσα στιγμή οι σχέσεις εμπιστοσύνης και τα επαγγελματικά πρότυπα.Την ίδια ώρα, επιστήμονες να εκτιμούν ότι θα γίνει από κάποια στιγμή μέσα στην προσεχή δεκαετία και μετά.

Χαρακτηριστικά, ο David Cullen, καθηγητή Βιοαναλυτικής Τεχνολογίας στο Cranfield University έγραψε στο Conversation πως «οι συνάδελφοί μου και εγώ πιστεύουμε ότι οι εταιρείες διαστημικού τουρισμού δεν έχουμε προετοιμαστεί επαρκώς για τις συνέπειες της ένταξης των ανθρώπων σε αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «το κλαμπ της γραμμής Kármán».

Η γραμμή αυτή είναι το συμβατικό όριο λήξης της γήινης ατμόσφαιρας, πάνω από το οποίο αρχίζει το διάστημα (το σύνολο των σημείων με υψόμετρο 100 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας).

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα διαστημικά ταξίδια δεν προορίζονται πλέον για επαγγελματίες αστροναύτες, τα διάφορα κίνητρα των διαστημικών τουριστών και τις επερχόμενες εξελίξεις διαστημικών σκαφών, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το σεξ στο διάστημα θα συμβεί πιθανώς μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια» σημείωσε ο Cullen.

Το σεξ στο διάστημα δε θα είναι απλό

Το κύριο ζήτημα θα ήταν η μικροβαρύτητα, που θα καθιστούσε δύσκολο για τους αστροναύτες να παραμείνουν σε φυσική εγγύτητα. Η έλλειψη βαρύτητας όχι μόνο επηρεάζει τη σωματική κίνηση, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στο σώμα.

Εν τω μεταξύ, η κυκλοφορία του αίματος στο διάστημα επηρεάζεται και θα μπορούσε να δυσκολέψει έναν άνδρα να αποκτήσει στύση. Η NASA έχει επισημάνει ότι δεν υπάρχει βαρύτητα για να τραβήξει αίμα στο κάτω μέρος του σώματος κι έτσι «πηγαίνει» στο στήθος και το κεφάλι, με αποτέλεσμα οι αστροναύτες να έχουν πρησμένα πρόσωπα και διογκωμένα αιμοφόρα αγγεία στο λαιμό τους.

Το πραγματικό θέμα για τον Cullen δεν είναι η συνεύρεση, αλλά το ενδεχόμενο της ανθρώπινης σύλληψης στο διάστημα. «Οι πρώιμες πτήσεις του διαστημικού τουρισμού σε τροχιά αναμένεται να διαρκέσουν από μέρες έως εβδομάδες, επομένως μόνο τα πρώτα στάδια της ανθρώπινης αναπαραγωγής θα μπορούσαν να συμβούν στο διάστημα. Δε θα επιτρέπεται η επιβίβαση σε επιβάτες εάν είναι ήδη γνωστό ότι είναι έγκυοι, αν και η βιομηχανία του διαστημικού τουρισμού δε φαίνεται να έχει σκεφτεί κρυφές ή άγνωστες εγκυμοσύνες. Μερικές φορές οι γυναίκες δε συνειδητοποιούν ότι είναι έγκυες μέχρι να ξεκινήσουν τον τοκετό».

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι διαστημικές πτήσεις μπορούν να έχουν βαθιές επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα. Για παράδειγμα, προηγούμενες μελέτες έχουν αποκαλύψει πώς οι αστροναύτες που περνούν μεγάλες περιόδους στο διάστημα μπορούν να εμφανίσουν πιο αδύναμα οστά και μύες, θολή όραση και ακόμη και σε υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου.

Το πείραμα των Κινέζων

Το 2016, Κινέζοι επιστήμονες ανέπτυξαν έμβρυα ποντικιών στο διάστημα. Διαπίστωσαν ότι ορισμένα εξελίχθηκαν με επιτυχία σε μπάλες κυττάρων που ονομάζονται βλαστοκύστεις. Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν είναι ή όχι ασφαλές να αναπτυχθούν ανθρώπινα έμβρυα στο διάστημα.

«Υπάρχει μια άγνωστη πιθανότητα για αναπτυξιακές ανωμαλίες σε ανθρώπινα έμβρυα που έχουν συλληφθεί στο διάστημα», υποστηρίζει ο καθηγητής Cullen, «επιπλέον, θα μπορούσε να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος έκτοπης εγκυμοσύνης σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας (βλ. όταν το έμβρυο προσκολλάται έξω από τη μήτρα, για παράδειγμα στις σάλπιγγες)».

Εν μέσω της αύξησης του διαστημικού τουρισμού, ο ειδικός προτείνει ότι οι ιδιωτικές διαστημικές εταιρείες θα πρέπει επειγόντως να συνενωθούν για να αναπτύξουν μια στρατηγική. «Μια απλή λύση θα μπορούσε να είναι ένας συνδυασμός συμβουλών πριν από τις διαστημικές πτήσεις με όλους τους διαστημικούς τουρίστες σχετικά με τους κινδύνους της ανθρώπινης σύλληψης στο διάστημα. Θα μπορούσαν επίσης, να εξεταστούν νομικές παραιτήσεις που απαλλάσσουν την ευθύνη των φορέων του διαστημικού τουρισμού εάν δεν υπήρχε ακόμη ανθρώπινη σύλληψη».

Το βέβαιο για τον Cullen είναι πως κάτι πρέπει να γίνει, όσο είναι ακόμα καιρός.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *