19/04/2024

Σύνοδος Κορυφής: Το Μνημόνιο πέθανε ζήτω το νέο Μνημόνιο

0

Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν πλέον μνημόνιο και τρόικα – Οδεύουμε προς λύση» 

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

 Αποτελέσματα αναζήτησης FIFO - Σαμαράς: Το Μνημόνιο πέθανε ζήτω το νέο ΜνημόνιοΤις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επιδιωκόμενη συμφωνία με τους δανειστές και τις μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζει στο εσωτερικό της χώρας, παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Ελλάδα στην Σύνοδο Κορυφής.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του αμέσως μετά την Σύνοδο δήλωσε: «Ο κ. Ντεϊσελμπλούμ ενημέρωσε για τις διαβουλεύσεις σε σχέση με τη χώρα μας. Είμαστε σε θετική κατεύθυνση.

»Αποκλειστικό αντικείμενο διαβουλεύσεων η μετάβαση από τα μνημόνια στο νέο ελληνικό πρόγραμμα. Η Ελλάδα δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται. Οι τεχνικές επιτροπές πιάνουν από αύριο δουλειά για να προετοίμασουν τις διαδικασίες για το τακτικό Eurogroup της Δευτέρας.

»Εξήγησα στους εταίρους πως η κυβέρνηση έχει σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων και αντιμετώπισης των παθογενειών της οικονομίας. Το πρόγραμμα της Ελλάδας οδήγησε στην κάλυψη των ελλειμμάτων, αλλά κατέστρεψε τον κοινωνικό ιστό. :Εχουμε συγκεκριμένο σχέδιο που δεν διαταράσσει τους κανόνες της ΕΕ.

»Στην Ελλάδα ζούμε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση, που έχουμε χρέος να την αντιμετωπίουμε.

»Ζήτησα εμπιστοσύνη, να μην αντιλαμβάνονται την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα ως απειλή.

»Φεύγουμε από εδώ έχοντας κάνει σημαντικά βήματα για το πρόγραμμα γέφυρα, έχουμε δουλειά ακόμα.

»Αποδείχθηκε πως κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ρήξης.

»Ποτέ δεν ετέθησαν ως προαπαιτούμενα οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις του μνημονίου.Oύτε η τρόικα υπάρχει, ούτε το μνημόνιο όπως το ξέραμε υπάρχει.Η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα ήταν πρωτοφανής και σε μέγεθος και σε διάρκεια

Όλοι οι Ευρωπαίοι έχουμε κοινό συμφέρον από την επιτυχία της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης έχουμε την αρχή του σεβασμού στη λαϊκή κυριαρχία και του σεβασμού στους ευρωπαϊκούς κανόνες. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη, διαμορφώνει συμμαχίες.

Η Ελλάδα διαμορφώνει διεθνείς συμμαχίες, και αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη σε σχέση με πριν τις εκλογές.


Τι είπαν Τουσκ – Γιούνκερ και Μέρκελ

Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση για την Ελλάδα διήρκεσε λίγο χρόνο τον οποίο αξιοποίησε ο πρωθυπουργός για να παρουσιάσει τις προτάσεις του.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας βρήκε στήριξη από αρκετούς ξένους ηγέτες μεταξύ των οποίων οι κύριοι Ρέντσι και Φάιμαν, πρωθυπουργός της Ιταλίας και Καγκελάριος της Αυστρίας αντίστοιχα και ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου των Ντόναλντ Τουσκ και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Ο κ. Γιούνκερ και ο κ. Τσίπρας συμφώνησαν να υπάρχει τεχνική βοήθεια για να είναι όλα έτοιμα την ερχόμενη Δευτέρα», είπε ο κ.Τουσκ. «Η Σύνοδος Κορυφής δεν μπήκε στην ουσία της διαπραγμάτευσης, κρίθηκε αναγκαία η τεχνική βοήθεια» συμπλήρωσε.

Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι είναι  περισσότερο από πρόθυμη να συνεργαστεί με τον Αλέξη Τσίπρα. «Αισθάνομαι ότι τώρα θα περιμένουμε και θα δούμε τι είδους κοινές αποφάσεις θα πρέπει να λάβουμε» συμπλήρωσε. «Το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι σε ισχύ. Θα πρέπει να επεκταθεί. Ελπίζω να δούμε σύντομα προτάσεις. Το πρόγραμμα ή θα επεκταθεί ή θα ολοκληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου».

«Πρέπει να βρούμε συμφωνία τις επόμενες ημέρες» είπε, από τη δική του πλευρά, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.  Η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να ακυρώσει ορισμένα αντικοινωνικά μέτρα. Σκοπεύουμε να αντικαταστήσουμε το 30% του ελληνικού προγράμματος με νέα οικονομικά και διαρθρωτικά μέτρα» συμπλήρωσε.

Η συμφωνία και η επικοινωνία θα πραγματοποιείται με τους θεσμικούς εταίρους

Τι προηγήθηκε

Θερμή χειραψία αντάλλαξε ο Αλέξης Τσίπρας με την Ανγκελα Μέρκελ κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες.

Μάλιστα, τις… συστάσεις ανέλαβε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος παρουσίασε τον έλληνα Πρωθυπουργό στην καγκελάριο της Γερμανίας.

«Συγχαρητήρια για την εκλογή σας. Ελπίζω να εχουμε μια καλή συνεργασία, αν και υπάρχουν δυσκολίες» είπε χαμογελώντας η Ανγκελα Μέρκελ στον Αλέξη Τσίπρα.

«Ευχαριστώ. Το ελπίζω» απάντησε στην καγκελάριο, επίσης με χαμόγελο, ο έλληνας Πρωθυπουργός.

Στη Σύνοδο Κορυφής συζητείται, μεταξύ άλλων, και το θέμα της αδιέξοδης – επί του παρόντος- διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους δανειστές της για το χρέος της χώρας.

Δήλωση στήριξης προς την Ελλάδα έκανε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ενωση να είναι πρόθυμη για διαπραγματεύσεις με την Αθήνα, η οποία χρειάζεται «μια έντιμη, καλή ευκαιρία». «Ανήσυχος» δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν φορούσε γραβάτα, κατά την πάγια πρακτική του. Ωστόσο, εμφανίστηκε για πρώτη φορά με ένα λευκό μαντήλι στην τσέπη του κοστουμιού του.

Μέρκελ: «Αλληλεγγύη, αρκεί να τηρούνται οι κανόνες»

«Είμαστε πάντα πρόθυμοι να δείξουμε αλληλεγγύη (σ.σ. στην Ελλάδα), αρκεί να τηρούνται οι κανόνες» δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής.

«Ανυπομονώ να καλωσορίσω τον νέο έλληνα ομόλογό μου» πρόσθεσε η Μέρκελ, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να έχει συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα κατά τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής.

«Θα συζητήσουμε το θέμα της Ελλάδας, αλλά μόνο στο περιθώριο της Συνόδου» τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος και πρόσθεσε: «Θα δούμε τι προτάσεις θα κάνουν οι Ελληνες. Αυτές θα συζητηθούν στο πλαίσιο του Eurogroup της Δευτέρας. Εχουμε λίγες ημέρες μπροστά μας».

«Η Ευρώπη στοχεύει πάντα σε συμβιβασμό. Η Γερμανία είναι έτοιμη γι’ αυτό. Ωστόσο, πρέπει να πω ότι η αξιοπιστία της Ευρώπης εξαρτάται από το αν τηρούμε τους κανόνες και είμαστε αξιόπιστοι ο ένας προς τον άλλον», κατέληξε η Μέρκελ, στέλνοντας σαφές μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα.

Τσίπρας: «Αμοιβαία λύση για να επουλώσουμε τις πληγές»

«Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί μπορούμε να βρούμε μια αμοιβαία βιώσιμη λύση για να επουλώσουμε τις πληγές της λιτότητας, να καταπολεμήσουμε την ανθρωπιστική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ενωση και για να επαναφέρουμε την Ευρώπη στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή» δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Το βράδυ της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter τη φωτογραφία του με τους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες και το σχόλιο: «για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Αριστερά εκπροσωπείται στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ».


Γιούνκερ: «Είμαι ανήσυχος»

«Στην οθόνη του ραντάρ μας έχουμε πάντα τον ελληνικό λαό» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

«Είμαι ανήσυχος», είπε, αναφερόμενος στα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup.

«Ήλπιζα χθες, μετά την πρόοδο που είχαμε στο Eurogroup, ότι θα είχαμε κάτι πιο συγκεκριμένο» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν και πρόσθεσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένουν να ακούσουν τις νέες δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Παροχή τεχνογνωσίας πρότεινε ο Κάμερον στον Τσίπρα

Ολιγόλεπτη κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα είχε ο Ντέιβιντ Κάμερον στις Βρυξέλλες, λίγο πριν αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας είπε στον έλληνα ομόλογό του ότι οι συναντήσεις για το θέμα της Ελλάδας «μπορεί να τραβήξουν όλη τη νύχτα και να ολοκληρωθούν την επόμενη μέρα».

Οπως μετέδωσε το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association, ο Ντέιβιντ Κάμερον είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι η Σύνοδος θα επικεντρωθεί «σε αυτό το θέμα (σ.σ. της Ελλάδας)», αλλά και «στην Ουκρανία και την τρομοκρατία, συνεπώς η ατζέντα μας είναι υπερπλήρης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση έγινε σε φιλικό κλίμα. Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον βρετανό ομόλογό του για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με τους εταίρους της ευρωζώνης με στόχο να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία.

Ο κ. Κάμερον έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την εξέλιξη των συζητήσεων και τόνισε την ανάγκη να υπάρχει σταθερότητα στην ευρωζώνη, ενώ πρότεινε την παροχή τεχνογνωσίας για την ενίσχυση των φοροελεγκτικών μηχανισμών και την πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

Παράλληλα, συζητήθηκε και το ζήτημα των εξελίξεων στην Ουκρανία και η ανάγκη διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

«Ανυπομονώ για την πρώτη μου συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα» είχε δηλώσει νωρίτερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

«Η βρετανική οικονομία επηρεάζεται από την αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη» είπε ο Κάμερον και συμπλήρωσε: «Οσο περισσότερο διαρκεί το αδιέξοδο, τόσο χειρότερα για τη Βρετανία».

Εν τω μεταξύ, ενημέρωση στους 28 της ΕΕ για τη συνεδρίαση του Eurogroup, που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, θα κάνει ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, όπως έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος πρόσθεσε ότι τον ενδιαφέρει να ακούσει όσα έχει να πει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ρέντσι: «Η μάχη συνίσταται στο να αλλάξει η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική»

«Το κύριο σημείο δεν είναι η ελληνική οικονομική πολιτική. Η κύρια μάχη συνίσταται στο να αλλάξει η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική, ώστε να υπάρξει περισσότερη ευελιξία και ανάπτυξη» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, στις Βρυξέλλες, συνομιλώντας με ιταλούς δημοσιογράφους.

«Εγιναν βήματα προόδου, αλλά πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στην ανάπτυξη» διευκρίνισε ο Ρέντσι και κατέληξε ότι η κατάσταση των ιταλικών τραπεζών δεν τον ανησυχεί, «διότι είναι ισχυρές, και στις περιπτώσεις που υφίστανται προβλήματα υπάρχουν Αρχές, οι οποίες λειτουργούν ως εγγύηση, έτοιμες να παρέμβουν».

Φάιμαν: «Να δοθεί στην Ελλάδα μια έντιμη, καλή ευκαιρία»

Να είναι πρόθυμη για διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, η οποία χρειάζεται μια έντιμη, καλή ευκαιρία, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, προσερχόμενος στη Σύνοδο.

Τόνισε, επίσης, ότι «πρέπει να γίνει και με την Ελλάδα αυτό που είχε γίνει με την Ισπανία, όταν η Μαδρίτη χρειαζόταν χρήματα για τις τράπεζές της αλλά δεν ήθελε να μπει σε πρόγραμμα και τότε, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, κατέστη δυνατό να βρεθεί από κοινού μια λύση».

Ο κ. Φάιμαν διαμήνυσε για άλλη μια φορά ότι οι έλληνες πολίτες αποφάσισαν ποιος θα τους εκπροσωπεί και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να υπάρξει απέναντι στην τωρινή ελληνική κυβέρνηση μια εξίσου έντιμη στάση όπως προς όλες τις άλλες κυβερνήσεις.

«Θα πρέπει να προσεγγίσουμε μεταξύ μας και να μην περιμένουμε να αποτύχει η ελληνική κυβέρνηση» επισήμανε ο καγκελάριος, προσθέτοντας ότι η ΕΕ πρέπει να ζητά την τήρηση των συμφωνιών, αλλά και να υπάρχει αμοιβαία προσέγγιση για να βρεθεί ένας δρόμος.

Ο ίδιος πιστεύει, ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αναζητήσουν την ερχόμενη Δευτέρα δρόμους ως δυνατότητες γεφυρώματος για να εξετάσουν αν είναι σωστά αυτά που λέει η νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία, θέλει, όπως ανέφερε ο κ. Φάιμαν, να αντικαταστήσει αναποτελεσματικά και αντικοινωνικά μέτρα με την καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς, και εδώ θα πρέπει η ΕΕ να δείξει ότι υποστηρίζει εξ’ αρχής αυτό τον δρόμο, με ταυτόχρονη αυστηρή τήρηση των συμφωνιών.

Με τον βέλγο πρωθυπουργό

Το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.

Όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον βέλγο ομόλογό του «τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε στις αλλαγές που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε για την πάταξη της διαφθοράς και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τον Τσίπρα, τώρα είναι η ώρα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη να επαναφέρουμε την ατζέντα της ανάπτυξης για να επιστρέψουμε σε έναν δρόμο κοινωνικής συνοχής, που είναι απαραίτητα για το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον.

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον βέλγο ομόλογό του για την κατανόηση που επέδειξε στις ελληνικές θέσεις και επισήμανε: «Είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την Ευρώπη και πρέπει να αποδείξουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να γεφυρώνει τις διαφορές και να βρίσκει λύσεις, συνδυάζοντας τις αρχές της Δημοκρατίας και της λαϊκής ετυμηγορίας και ταυτόχρονα, του σεβασμού στους νόμους και τους κανόνες».

Στην Ελλάδα υπήρξε μια πολύ δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή τα τελευταία χρόνια, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα μεγάλα ελλείμματα αλλά ταυτόχρονα να διευρυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μέσα από τον διάλογο και τη συνεργασία μπορούμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας και να οικοδομήσουμε ένα μέλλον καλύτερο για τους λαούς μας, κατέληξε ο έλληνας Πρωθυπουργός.

Ιδιαίτερα θετική και εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος εξέφρασε την προσήλωση της χώρας του προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Οι προσπάθειες των χωρών για περιορισμό των ελλειμμάτων θα πρέπει να συνοδεύονται και από συμπληρωματικές προσπάθειες για τις επενδύσεις και τον συντονισμό των πρωτοβουλιών σε διαρθρωτικό επίπεδο, επισήμανε.
Σύμφωνα με τον Σαρλ Μισέλ, οι συζητήσεις που ξεκίνησαν χθες μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης είναι σημαντικές για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης και το Βέλγιο.

«Θα πρέπει να εργαστούμε με δημιουργικότητα για να υπάρξει προοπτική και σταθερότητα και ο καθένας θα πρέπει να καταβάλει τις προσπάθειες που του αναλογούν για συμφωνία που σέβεται τις ανησυχίες του καθένα» τόνισε.
Η κατάσταση είναι ευαίσθητη, δύσκολη και χρειάζεται αποφασιστικότητα και βούληση για να φτάσουμε σε λύση, κατέληξε ο βέλγος πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ, ακυρώθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο στις Βρυξέλλες.

Ο Πέτρο Ποροσένκο παρέμεινε στο Μινσκ της Λευκορωσίας όπου διεξάγονται συνομιλίες για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ολόκληρο εξάλλου το πρόγραμμα της Συνόδου μετατέθηκε κατά μία ώρα εξαιτίας των διπλωματικών εξελίξεων στο Μινσκ, που ανάγκασαν την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ να αναχωρήσουν με καθυστέρηση για τις Βρυξέλλες.

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

 

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *