27/04/2024

Συναυλία Λυκείου Λουτρακίου για το έπος του ’40

0

Συναυλία Λυκείου Λουτρακίου για το έπος του ’40

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Το Γενικό Λύκειο Λουτρακίου διοργανώνει Συναυλία με το έργο των Χρήστου Λεοντή και Κώστα Βίρβου: «Καταχνιά» για να τιμήσει την 72η επέτειο του έπους του 1940…
Επίτιμος προσκεκλημένος θα είναι ο μεγάλος συνθέτης κ. Χρήστος Λεοντής που φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια προσφοράς στο ελληνικό τραγούδι.
Η Καταχνιά, ήταν ο πρώτος μεγάλος δίσκος του Λεοντή. Οι στίχοι ήταν του Κώστα Βίρβου και τα κείμενα του Νικηφόρου Βρεττάκου. Τα τραγούδια ερμήνευσαν ο Στέλιος Καζαντζίδης και η Μαρινέλλα.
Η συναυλία των μαθητών μας που θα διευθύνει ο μουσικός κ. Πελοπίδας Μαυρόπουλος θα δοθεί την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου στις 6:00 μ.μ. στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό κέντρο.
Για την μετακίνηση των μαθητών και όσων δεν έχουν μεταφορικό μέσο, το τουριστικό γραφείο «ΗΡΑΙΟΝ» προσφέρει δωρεάν μεταφορά από την πλατεία ΟΣΕ στις 17:50
Λίγα λόγια για τον μεγάλο συνθέτη Χρήστο Λεοντή
Είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες. Δημιουργός μιας πλούσιας δισκογραφίας, έχει επίσης γράψει μουσική για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και κυρίως για το θέατρο.
Ξεκίνησε με μουσικές για τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη και τους «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου.
Το 1963 κυκλοφόρησε, σε δισκάκια των 45 στροφών, τραγούδια σε στίχους του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου (Φέρτε τη θάλασσα), του Μάνου Ελευθερίου (Το σπίτι γέμισε με λύπη) κ.ά.
Την ίδια χρονιά κάνει πρεμιέρα η «Μαγική πόλις». Ήταν η περίφημη μουσικοθεατρική παράσταση του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη όπου ο Λεοντής με τον Μάνο Λοΐζο συμμετείχαν με τα πρώτα τους τραγούδια διευθύνοντάς τα στο ιντερμέτζο, μεταξύ των δυο μερών της παράστασης.
Από το 1973 μέχρι το 1982 συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν, ενώ με το Θέατρο Τέχνης η συνεργασία του συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Από το 1972, η μουσική του Χρήστου Λεοντή ακούγεται σε όλα σχεδόν τα φεστιβάλ της Ελλάδας, με κυριότερα το φεστιβάλ της Επιδαύρου και το φεστιβάλ των Αθηνών.
Από τις 16 Απριλίου του 2007 και με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, είναι Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Μουσικοσυνθετών – Στιχουργών Ελλάδος (ΕΜΣΕ)
Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *