Σε συμφωνία για τετράμηνη παράταση κατέληξε το Eurogroup το βράδυ της Παρασκευής

0

Συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα στο Eurogroup

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το
Συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα στο EurogroupΣε συμφωνία για τετράμηνη παράταση κατέληξε το Eurogroup το βράδυ της Παρασκευής, ύστερα από έναν δραματικό μαραθώνιο διαβουλεύσεων μεταξύ κορυφαίων παραγόντων της Ευρωζώνης αλλά και αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Χρειάστηκαν ακόμα να επιστρατευτούν «ασυνήθιστες», όπως τις χαρακτήρισαν βετεράνοι τέτοιων Eurogroup, διαδικασίες τριγωνικών συναντήσεων για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, ενώ απαιτήθηκαν μεγάλα αποθέματα ψυχραιμίας από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις προβοκάτσιες του γερμανικού Τύπου, όταν η φυλλάδα Bild – την ώρα ακριβώς που ο Γιάνης Βαρουφάκης συναντούσε τους Γερούν Ντέισελμπλουμ, Πιερ Μοσκοβισί και Κριστίν Λαγκάρντ – έφθασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η Ελλάδα είχε στείλει την Πέμπτη λάθος επιστολή στο Eurogroup!

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντόναλντ Τουσκ την σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης αν δεν επιτυγχανόταν συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής.

Μια συμφωνία που τελικά επετεύχθη, ύστερα από τρεις εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων κατά τις οποίες και οι δύο πλευρές έκαναν υποχωρήσεις.

«Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν έναν πρώτο κατάλογο μεταρρυθμιστικών μέτρων, βάσει της τρέχουσας διευθέτησης, ως το πέρας της Δευτέρας 23ης Φεβρουαρίου», αναφέρει η ανακοίνωση του Eurogroup, που επιβεβαιώνει την παράταση της δανειακής σύμβασης κατά τέσσερις μήνες.

Για αλλαγή σελίδας «ως Ελλάδα και ως Ευρώπη», μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας του Eurogroup.

Σήμερα δείξαμε ότι η προσπάθεια εγκλωβισμού στις ασφυκτικές προθεσμίες που συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση, απέτυχε.

«Συνδυάσαμε σεβασμό σε κανόνες με σεβασμό στη δημοκρατία. Συνδυάσαμε τη λογική με την ιδεολογία» σημείωσε χαρακτηριστικά, αλλά ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία είναι ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι αποτράπηκαν νέα υφεσιακά μέτρα (μειώσεις σε συντάξεις, αύξηση ΦΠΑ στα νησιά κλπ) και αποπνικτικό πρωτογενές πλεόνασμα.

Το πρωτογενές πλεόνασμα θα συνάδει απόλυτα με τις πραγματικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, εξήγησε.

«Οι θεσμοί θα εκφράσουν μια πρώτη άποψη για το εάν είναι επαρκώς συνεκτικός ώστε να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης ώστε να υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο κατάλογος αυτός θα διευκρινιστεί περαιτέρω και κατόπιν θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς ως τα τέλη του Απριλίου», προστίθεται στο ανακοινωθέν.

Για τις δεσμεύσεις περί αποφυγής μονομερών κινήσεων, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση ήθελε αυτές τις δεσμεύσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι οι νέες ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση («κόκκινα» δάνεια, 100 δόσεις, εργασιακά κλπ) δεν έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ δίνοντας στη δημοσιότητα τη συμφωνία ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Χθες λάβαμε αίτημα για παράταση έξι μηνών, αλλά αποφασίσαμε αυτό να γίνει για τέσσερις μήνες. «Πρέπει να γίνει επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος, αλλά θα γίνει χρήση της ευελιξίας».

Θα πρέπει να υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης η οποία θα εγκριθεί από το Eurogroup. «Περιμένουμε τη Δευτέρα τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, ώστε να γίνει η αξιολόγηση από τους θεσμούς και να προχωρήσουμε σε εθνικές διαδικασίες. Η επόμενη αξιολόγηση ξεκινάει τέλος Απριλίου».

«Συμφωνήθηκε, η χώρα να μην πάρει πίσω μέτρα που επηρεάζουν τον προϋπολογισμό, να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες ενώ υπάρχει δέσμευση να εκπλήρωση όλων των οικονομικών υποχρεώσεων» συμπλήρωσε ο Ντεϊσελμπλούμ. Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα λάβει υπόψη την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Για το «καυτό» θέμα των 10,9 δισ. ευρώ από το δάνειο του EFSF που είχαν δεσμευτεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ο Ντεϊσελμπλούμ ανέφερε ότι θα επιστραφούν στο ταμείο την επόμενη εβδομάδα αλλά ότι θα παραμένουν διαθέσιμα για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, εάν κριθεί απαραίτητο.

Η παράταση του προγράμματος θα συνοδεύεται από νέες δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης: θα πρέπει να δεσμευτεί για ευρύτερες και βαθύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί πρέπει να ανανεώσουν άμεσα τις εργασίες τους για την επιτυχή κατάληξη της αναθεώρησης. «Το αποτέλεσμα ήταν πολύ θετικό. Θα επιστρέψουμε σε τροχιά συνεργασίας από την επόμενη εβδομάδα», είπε.

Σε ερώτηση για το αν έγινε παράταση του Μνημονίου ή της δανειακής σύμβασης ο κ. Ντεισελμπλουμ ανέφερε ότι δεν του αρέσει να παίζει με λέξεις. Έχουμε να κάνουμε με δανεισμό και όρους, έτσι γίνεται συμπλήρωσε.

Ο επίτροπος Μοσκοβισί δήλωσε αμέσως μετά ότι:

«Πρόκειται για μια ορθολογισμένη απόφαση που είναι προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων.

»Εάν καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα τη Δευτέρα, τότε ο λόγος θα περάσει στα κράτη – μέλη
Θα γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις της Ελλάδας. Έπρεπε να υπάρξει εμπιστοσύνη, αυτό είναι ένα προαπαιτούμενο για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Είμαι πεπεισμένος ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Ελπίζω ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι μια καλή βάση.

»Είναι μια μία ισοσκελισμένη συμφωνία που διασφαλίσει ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις της Ελλάδος

»Τα βήματα δεν θα είναι πολύ εύκολα, αλλά θα πρέπει να γίνουν και πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα μέτρα για ορθή δημοσιονομική πολιτική και βιωσιμότητα του χρέους. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι ελληνικές φορολογικές αρχές θα γίνουν πιο ευέλικτες και πιο αποτελεσματικές.

Απόψε κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα».

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε: «Το περιεχόμενο του κειμένου το οφείλουμε στον Ντάισελμπλουμ, που το συνέταξε. Κουραστική και εποικοδομητική η συμφωνία. Η κυβέρνηση θα καταθέσει μία σειρά από μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα κριθούν από την ΕΚΤ, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

»Η τελική προθεσμία είναι η λήξη του τετραμήνου που ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Ελπίζουμε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, προκειμένου να γίνουν οι καταβολές των δόσεων.

«Θα πρέπει από πλευράς μας να προσέξουμε όλοι τι συμβαίνει από χρηματοπιστωτικής άποψης. Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων θα κρίνει την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Μέχρι τον Απρίλιο πρέπει να ολοκληρωθεί και ο τελευταίος κατάλογος των μεταρρυθμίσεων»

Μεγάρο Μαξίμου: Η Ελλάδα γύρισε σελίδα

Η Ελλάδα σήμερα γύρισε σελίδα, σχολιάζει το Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με την επίτευξη συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup για τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, χρόνος που θα αξιοποιηθεί για περαιτέρω διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές:

«1. Η Ελλάδα σήμερα γύρισε σελίδα. Διαπραγμάτευση είναι να δίνεις μάχες χωρίς να κάνεις πίσω από τη λαϊκή εντολή. Αποδεικνύεται ότι διαπραγμάτευση μπορούσε να γίνει όλα αυτά τα χρόνια και η Ελλάδα ούτε απομονωμένη είναι, ούτε στα βράχια οδηγείται, ούτε συνεχίζει με Μνημόνια.

2. Ανετράπη ο σχεδιασμός παγίδευσης της νέας ελληνικής κυβέρνησης μέχρι της 28 Φεβρουαρίου. Ο βασικός στρατηγικός σχεδιασμός για χρόνο (4 μήνες), στα πλαίσια μιας ενδιάμεσης συμφωνίας, που θα μας δώσει δυνατότητα διαπραγμάτευσης, επετεύχθη.

3. Οι εκβιασμοί των τελευταίων 24ωρων έπεσαν στο κενό. Η αίτηση για επέκταση της δανειακής σύμβασης έγινε τελικά δεκτή επί της αρχής και αποτελεί βάση περαιτέρω αποφάσεων καθώς και των επόμενων εξελίξεων.

4. Απετράπησαν τα υφεσιακά μέτρα με τα οποία είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση (mail Χαρδούβελη για περικοπές συντάξεων, αυξήσεις σε φόρους κλπ) καθώς και οι δεσμεύσεις για υπέρογκα και εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα.

5. Τελείωσε το εξωθεσμικό μόρφωμα της τρόικα που έδινε εντολές και είχε καταστεί υπερεξουσία.

6. Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τη δική της δέσμη μεταρρυθμίσεων για το επόμενο ενδιάμεσο στάδιο, προτάσσοντας αυτές που αποτελούν κοινό έδαφος. Δηλαδή την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

7. Η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρώπη παίρνει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την οριστική μετάβαση από την πολιτική της ύφεσης, της ανεργίας και της κοινωνικής ανασφάλειας στην πολιτική της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

8. Η ελληνική κυβέρνηση με νηφαλιότητα θα προχωρήσει το κυβερνητικό της έργο, έχοντας στο πλευρό της την ελληνική κοινωνία, και θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση μέχρι την οριστική συμφωνία του καλοκαιριού».

Oι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

«Το χειρότερο αποφεύχθηκε για την ώρα. Κι αυτό είναι θετικό…

Όμως, η νέα κυβέρνηση επανέρχεται στο σημείο που παρέλαβε από την προηγούμενη, αλλά υπό πολύ χειρότερες συνθήκες. Με παράταση του ίδιου Μνημονίου για τέσσερις μήνες, με αξιολόγηση από την ίδια Τρόικα, και οδηγώντας στη συνέχεια σε νέο Μνημόνιο. Κι όλα αυτά την ώρα που η προηγούμενη κυβέρνηση θα έβγαινε οριστικά από τα Μνημόνια στο τέλος Φεβρουαρίου…» ανακοίνωσε η Νέα Δημοκρατία.

«Το Ποτάμι θεωρεί θετικό γεγονός την επίτευξη κατ αρχήν συμφωνίας στο έκτακτο Eurogroup» αναφέρει το κόμμα σε ανακοίνωσή του.

«Τελείωσαν δυστυχώς ταπεινωτικά τα ψέματα και οι ψευδαισθήσεις. Είναι θετικό για τη χώρα ότι παραμένει στο ευρώ και μπαίνει τέλος – οριστικό ελπίζουμε – στις επικίνδυνες ανευθυνότητες. Είναι κρίμα που ήδη η χώρα πληρώνει ακριβά -γυρίζοντας πολλά βήματα πίσω, χάνοντας πολύτιμο χρόνο και οικονομική δυναμική – τις προεκλογικές ψευδολογίες και τις μετεκλογικές τζάμπα μαγκιές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

Τι προηγήθηκε: Οι ασυνήθιστες τριγωνικές διαβουλεύσεις, η Μέρκελ, ο Ολαντ και η… Bild

Συνεχείς ήταν οι αναβολές για το κρίσιμο Eurogroup που ξεκίνησε μετά τις 7.30 μ.μ., με ώρες καθυστέρηση, εξαιτίας μιας ασυνήθιστης διαδικασίας που προτιμήθηκε, καθώς από τις 4 μ.μ. υπήρξαν εναλλάξ συναντήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Προτού συνέλθει το σώμα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και μετά τη δεύτερη αναβολή – ο Ντεϊσελμπλούμ είχε πει ότι θα άρχιζε στις 5.30 μ.μ. αντί των 4 μ.μ. προκειμένου να υπάρξουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις – ξεκίνησε ένας νέος γύρος αλλεπάλληλων «τριγωνικών» αυτή τη φορά συναντήσεων ευρωπαίων αξιωματούχων με τον υπ. Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ και τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί.

Ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πιερ Μοσκοβισί σχημάτισαν «μια τριάδα η οποία συζήτησε εναλλάξ με τον Έλληνα και τον γερμανό υπουργό», εξήγησε η πηγή.

Επρόκειτο για μια «ασυνήθιστη σύνθεση, η οποία δείχνει τις δυσκολίες» του διαλόγου ανάμεσα στους δύο άνδρες, «αλλά μπορεί να επιτρέψει να προχωρήσουμε», ανέφερε η ίδια πηγή.

«Το διακύβευμα ήταν η προετοιμασία» του Eurogroup καθώς «όλοι θέλουν μια λύση» στο ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «οι συζητήσεις αφορούσαν ένα πακέτο» το οποίο θα περιλαμβάνει σημαντικές παραχωρήσεις από μέρους της Ελλάδας, «ακόμη πιο πέρα» από εκείνες που έκανε στην επιστολή που έστειλε χθες στους εταίρους της στην ευρωζώνη για να ζητήσει την παράταση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας.

O Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος είπε: «Είμαι πεπεισμένος πως μια συμφωνία είναι εφικτή και η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη».

Από την πλευρά του προσερχόμενος στο Eurogroup ο επικεφαλής του Συμβουλίου Γερούν Ντεϊσελμπλούμ είπε: «Υπάρχουν λόγοι για κάποια αισιοδοξία – σε δύο ώρες θα ξέρουμε».

Νωρίτερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ελλάδας και της Γερμανίας είχαν συνομιλίες με τους επικεφαλής του ΔΝΤ και του Eurogroup, προσπαθώντας να προλειάνουν το έδαφος για την επίτευξη συμφωνίας.

Στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες μετείχαν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο έλληνας ομόλογός του Γιάνης Βαρουφάκης, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, και η Κριστίν Λαγκάρντ, η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν με διαφορετικές συνθέσεις, καθώς δεν είναι και οι τέσσερις παρόντες σε όλα τα στάδια των συνομιλιών, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Προσερχόμενος για τις συναντήσεις ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι αναμένει συμφωνία με την ευρωζώνη τονίζοντας ότι «ελπίζω στο τέλος να βγει λευκός καπνός».

«Τα έχουμε συζητήσει πολλές φορές, είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε μια λύση», δήλωσε από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Δεν έχει να κάνει με μεμονωμένα κράτη, έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη και την αξιοκρατία» είπε ο Σόιμπλε.

Στο μεταξύ, έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι έχουν καλυφθεί «τα τέσσερα πέμπτα» της διαδρομής που χρειαζόταν να διανυθεί για να επιτευχθεί συμφωνία.

Με την Ελλάδα να έχει υποβάλει από την Πέμπτη αίτημα παράτασης της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης, το διπλωματικό πόκερ έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις:

– Η Ανγκελα Μέρκελ συναντήθηκε το μεσημέρι με τον Φρανσουά Ολάντ σε ένα ραντεβού που επρόκειτο να είναι για την ουκρανική κρίση, αλλά στο τραπέζι τέθηκε το ελληνικό ζήτημα. Και οι δύο στις δηλώσεις τους επέμειναν ότι «η Ελλάδα ανήκει και πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη».

– Οι Ηνωμένες Πολιτείες, φοβούμενες μια μετάδοση της κρίσης στην ευρωζώνη στην αμερικανική οικονομία που μόλις ανέκαμψε, ζητούν μέσω του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού και από τις δύο πλευρές αμοιβαίες υποχωρήσεις για μια συμφωνία.

– Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά, εξέφρασε την αισιοδοξία της για επίτευξη συμφωνίας αν όχι στο Eurogroup, σίγουρα στο εγγύς μέλλον. «Οι εποικοδομητικές συζητήσεις συνεχίζονται στο πλαίσιο του Eurogroup, υπήρξε πρόοδος και εκφράζουμε την πεποίθηση ότι μια συμφωνία είναι εφικτή στο προβλέψιμο μέλλον αν όλοι εμφανιστούν λογικοί» είπε.

– Το σενάριο μιας «πολιτικής διευθέτησης» σε ανώτερο επίπεδο, δηλαδή σε μια Σύνοδο Κορυφής, έχει τεθεί πλέον δημοσίως και από τις δύο πλευρές, τόσο δια στόματος του έλληνα υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά όσο και από τον γερμανό Επίτροπο Γκίντερ Εντινγκερ.

– Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει ρεπορτάζ του γερμανικού Spiegel που λίγη μόλις ώρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup έσπευσε να υποστηρίξει ότι οι υπηρεσίες της ΕΚΤ καταρτίζουν σχέδια για διαχείριση ενός ενδεχόμενου Grexit.

– Ο γερμανικός Τύπος εξαπέλυσε πυρά κατά των ελληνικών αξιώσεων την Παρασκευή. Ιδίως η λαϊκή φυλλάδα Bild η οποία εξύμνησε το άμεσο «nein» του Σόιμπλε στο ελλληνικό αίτημα που υπέβαλε ο Γ. Βαρουφάκης: «Επιτέλους κάποιος είπε “όχι” στους Ελληνες» έγραψε η εφημερίδα, η οποία παράλληλα υποστήριξε ότι η Ανγκελα Μέρκελ στην επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα την Πέμπτη του ξεκαθάρισε ότι ο Σόιμπλε «θα ξαναπεί “όχι’ στον Γ. Βαρουφάκη και θα τον προειδοποιήσει ότι «στις 28 Φεβρουαρίου τελειώνουν όλα».

– Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στο Reuters πως «η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι ήταν δυνατό προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση με βάση την αρχή του διπλού σεβασμού. Του σεβασμού στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του σεβασμού στη δημοκρατία και τη λαϊκή ετυμηγορία στα κράτη μέλη».

«Είμαι βέβαιος ότι η ελληνική επιστολή για 6μηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης με τις δεσμεύσεις που τη συνοδεύουν θα γίνει αποδεκτή. Η ώρα των ιστορικών πολιτικών αποφάσεων για το μέλλον της Ευρώπης, έφτασε», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

– Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ηγέτης του ισπανικού κινήματος Podemos, προειδοποίησε τις Βρυξέλλες ότι αν συνεχίσουν στη δογματική και αμετακίνητη στάση απέναντι στην Ελλάδα και συνεχίσουν στις πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη στο τέλος θα καταλήξουν να διαπραγματεύονται με την ηγέτιδα του γαλλικού ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν.

 

Πηγή: tanea.gr
Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *