24/04/2024

Σε εξέλιξη η ψηφοφορία στη Βουλή για το Μνημόνιο [Live video]

0

 

ΒουλήΞεκίνησε επιτέλους η ψηφοφορία στη Βουλή:

Όχι σε όλα από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον Δημήτρη Στρατούλη, τον Κώστα Ήσυχο

Παρών από την Βασιλική Κατριβάνου, την Ανέττα Καββαδία Ναι επί της αρχής, παρών στα υπόλοιπα ψήφισε ο Γιώργος Κυρίτσης. Όχι από η Νάντια Βαλαβάνη. Απών ο Γρηγόρης Ψαριανός. 

Η πρώτη έκπληξη της ψηφοφορίας: Παρών ο Αλέξης Μητρόπουλος. “Παρών” και η Μαρία Κανελλοπούλου.

Επεισοδιακή η συνεδρίαση της Ολομέλειας

Μετά από κόντρες και κάθε είδους αντιπαραθέσεις στις επιτροπές και την διάσκεψη των προέδρων, λίγο πριν τις 02:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής ξεκίνησε η Ολομέλεια που θα επικυρώσει το τρίτο κατά σειρά μνημόνιο.

Εκπλήξεις σχετικά με την ψήφιση ή όχι της συμφωνίας κυβέρνησης-θεσμών δεν αναμένονται, όμως τόσο η ψηφοφορία όσο και η συνεδρίαση θα έχουν ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες στην ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης αναμένεται να ανακοινώσει την πρόταση μομφής κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που έγινε στόχος για τους βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού αλλά και… συντρόφων της, μερικοί εκ των οποίων αναμένεται να υπογράφουν την πρόταση μομφής.

Και βέβαια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ψηφοφορία. Η κυβέρνηση θέτει ως στόχο να εξασφαλίσει την θετική ψήφο 120 εκ των 162 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ώστε να μπορεί να σταθεί έστω ως κυβέρνηση μειοψηφίας. Σε διαφορετική περίπτωση δρομολογούνται εξελίξεις άμεσα. Μάλιστα, ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανο καθώς εκείνοι που έχουν καταψηφίσει στις ψηφοφορίες για τα προαπαιτούμενα έφταναν τους 39. Οι 4 ψήφοι που χωρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ από την απώλεια της -όποιας- δεδηλωμένης, δεν είναι δα και τόσες πολλές.

Αντίστοιχο ενδιαφέρον αυτή την φορά θα έχει και η ψήφος των βουλευτών της ΝΔ, με δεδομένο το γεγονός πως πολλοί εντός της συνεδρίασης της ΚΟ εκφράστηκαν υπέρ της αποχής. Χαρακτηριστικό του κλίματος μάλιστα, είναι ότι κύκλοι της ΝΔ, αναγκάστηκαν να παρέμβουν με διαρροές και μετά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, γεγονός που δείχνει φόβο διαρροών.

Με ιδιαίτερη αγωνία αναμένεται και η στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση αμέσως μετά την ψηφοφορία. Άλλωστε πλέον η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σχεδόν γεγονός, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να προαναγγέλλει νωρίτερα ίδρυση νέου φορέα που θα υπερασπιστεί το “ΟΧΙ” του δημοψηφίσματος.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας απαξίωσε και το ενδεχόμενο διαγραφής εκείνου και των υπολοίπων διαφωνούντων από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας ουσιαστικά ότι το ρήγμα είναι πια οριστικό.

Δείτε ζωντανά την συνεδρίαση από το κανάλι της Βουλής:

 

Η διάσκεψη των προέδρων

Με 11 ψήφους υπέρ και αφού ο Αλέξης Μητρόπουλος, μετά από αρκετές ώρες διαβουλεύσεων άλλαξε την ψήφο του συντασσόμενος με την πλειοψηφία, η διαδικασία της Ολομέλειας δρομολογήθηκε για τις 01:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Νωρίτερα, η Διάσκεψη τάχθηκε σε ψηφοφορία με 10 ψήφους υπέρ της πρότασης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη να ξεκινήσει αμέσως η συνεδρίαση της ολομέλειας και να ολοκληρωθεί στις 03:00.

Η πρόταση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου να αρχίσει αύριο το πρωί η συζήτηση στην Βουλή και να είναι διάρκειας 10 ωρών, έλαβε 8 ψήφους μεταξύ των οποίων και ο Αλέξης Μητρόπουλος αρχικά, ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ ψήφισαν παρών.

Παρόλο που η πρόταση να αρχίσει αμέσως η συνεδρίαση της ολομέλειας έλαβε 10 ψήφους, επί 20 παρόντων βουλευτών, δεν υπήρχε απόλυτη πλειοψηφία με αποτέλεσμα να καθυστερεί η λήψη οριστικής απόφασης για την έναρξη της συνεδρίασης της ολομέλειας.

 

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *