19/04/2024

Σεισμός στον Βόρειο Ευβοϊκό: Σε άμεση συνάρτηση με το μεγάλο ρήγμα της Αταλάντης – οι ειδικοί περιμένουν μετασεισμούς

0

Μπορούν τα δύο ρήγματα να προκαλέσουν έναν μεγάλο σεισμό;

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

94512-212033Πόσο ανησυχούν οι σεισμολόγοι για τους τρεις σεισμούς, που σημειώθηκαν μέσα σε λίγους μήνες, στο ρήγμα του Β.Ευβοϊκού. Η μη αναμενόμενη μετασεισμική δραστηριότητα του διπλού σεισμού του Νοεμβρίου και ο σεισμός της Τρίτης, που δεν περίμενε κανείς. Ο σεισμολόγος Βασίλης Καραστάθης από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο εξηγεί το φαινόμενο .

Με επιφύλαξη παρακολουθούν τη σεισμική δραστηριότητα του ρήγματος του Βορείου Ευβοϊκού οι σεισμολόγοι, μετά τον σεισμό των 5,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 4.09 τα ξημερώματα της Τρίτης.

Ο σεισμολόγος, διευθυντής Ερευνών Βασίλης Καραστάθης από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, εξηγεί και περιγράφει τη σεισμική δραστηριότητα του συγκεκριμένου ρήγματος, που είναι σε άμεση συνάρτηση με το μεγάλο ρήγμα της Αταλάντης, το οποίο έχει δώσει στο παρελθόν πολύ μεγάλους σεισμούς.

Οι τρεις σεισμοί στον Βόρειο Ευβοϊκό και η ευρύτερη ζώνη της Αταλάντης

“Το ρήγμα στον Βόρειο Ευβοϊκό έδωσε τρεις σεισμούς από τον Νοέμβριο του 2014 μέχρι σήμερα. Ο πρώτος του Νοεμβρίου ήταν διπλός, μπορεί να έγιναν κοντά σε χρονική στιγμή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ένας σεισμός. Το θέμα είναι ότι είναι η ίδια ρηξιγενής ζώνη, το ίδιο ρήγμα, που είχε δώσει τους δύο σεισμούς, είναι ένα ρήγμα που είναι στην ευρύτερη ζώνη μεν της Αταλάντης, αλλά δεν είναι αυτό που λέμε το ρήγμα της Αταλάντης. Έχει μία διαφορετική κλίση, έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Είναι στο ίδιο τεκτονικό σύστημα, βέβαια συνδέεται, αλλά δεν είναι αυτό που λέμε το ρήγμα της Αταλάντης”, εξηγεί ο κ. Καραστάθης.

Μπορούν τα δύο ρήγματα να προκαλέσουν έναν μεγάλο σεισμό;

Στην ερώτηση εάν είναι πιθανό, η δραστηριότητα των δύο ρηγμάτων να διεγείρει μία μεγάλη ζώνη, ο κ. Καραστάθης λέει, πως “θα μπορούσε υπό συνθήκες, αλλά αυτό είναι κάτι, που δεν μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή, γιατί δεν είναι οι σεισμοί αυτοί μεγάλοι που έχουν γίνει. Οι δύο των 5,2 και ένας 5,3,  δεν μπορούμε να πούμε να πούμε ότι είναι μεγάλοι σεισμοί, ώστε να μεταφέρουν τάση σε γειτονικά ρήγματα και να προκληθεί κάτι. Μέχρι στιγμής αυτά τα στοιχεία έχουμε βέβαια”.

“Αυτός ο σεισμός των 5,3 Ρίχτερ είναι βεβαίως ένας αρκετά ισχυρός σεισμός. Το μεγάλο και μικρό όμως κρίνεται βάσει του μεγέθους. Όταν μιλάμε για παγκόσμια κλίμακα, σεισμοί άνω των 7 βαθμών θεωρούνται μεγάλοι. Σε τοπική κλίμακα στην Ελλάδα, ένας σεισμός άνω των 6 βαθμών θεωρείται μεγάλος. Ένας σεισμός 5 βαθμών 5,5 που δεν δημιουργεί ζημιές στο δομημένο περιβάλλον, στις κατασκευές και τα λοιπά, που δεν είναι δηλαδή καταστροφικός, δεν τον θεωρούμε ως ιδιαίτερα ισχυρή δόνηση, αλλά δεν παύει να είναι κι αυτός ένα αρκετά μεγάλο μέγεθος”, προσθέτει ο σεισμολόγος.

Το σμήνος σεισμών στην περιοχή και η ισχυρή δόνηση των 5,3 Ρίχτερ

Πόσο σπάνια είναι η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, που “έδωσε” τρεις ισχυρούς σεισμούς μέσα σε λίγους μήνες;

“Είχαμε το 2014 στις 17 Νοεμβρίου τους δύο σεισμούς και ο σημερινός που έγινε στις 4.09 σήμερα, δεν έχουν όντως μεγάλη χρονική απόσταση και στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα υπήρχαν πάντα γεγονότα της τάξης του 2,5… 2,6… 3, πάρα πολλά. Δεν έμεινε όλη αυτή τη χρονική περίοδο ανενεργή η περιοχή. Υπήρχε μία παρουσία σεισμικής δράσης. Αυτό ονομάζεται σμήνος σεισμός. Το που θα καταλήξει τώρα αυτή η κατάσταση, δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα”.

“Πολλά σμήνη σεισμών πολλές ακολουθίες έχουν αυτή τη μορφή και δεν ανεβαίνουν από αυτά τα μεγέθη. Δεν είναι κατ’ ανάγκη δηλαδή ότι έχουμε αυτό και θα πρέπει να επανέλθει ένα μεγαλύτερο γεγονός ή αυτό να χαρακτηριστεί ως κύριο γεγονός και να περιμένουμε μία ήπια μετασεισμική ακολουθία”.

“Είχαμε δύο σεισμούς μεγάλους 5,2 τον Νοέμβριο. Περιμέναμε όλοι να γίνει μία ήπια σεισμική ακολουθία και να τελειώσει εκεί το φαινόμενο. Ωστόσο, ήρθε ένας σεισμός 5,3 από εκεί που δεν το περιμέναμε μετά από μερικούς μήνες. Είναι η ίδια ακολουθία, στο ίδιο ρήγμα. Αυτό δεν είναι σπάνιο και ανεξήγητο, είναι πάρα πολύ συνηθισμένο, να υπάρχουν τέτοια σμήνη σεισμών και να ακολουθεί σεισμός ίδιου μεγέθους και να τελειώσει μετά από αρκετές εβδομάδες ή μήνες”, εξηγεί ο σεισμολόγος.

“Δεν είμαστε απόλυτα καθησυχαστικοί. Σε άμεση συνάρτηση το ρήγμα με της Αταλάντης”

Ο κ. Καραστάθης σημειώνει ακόμη, ότι το φαινόμενο έχει ξανασυμβεί στην περιοχή, και στο παρελθόν, νοτιότερα, στα Ψαχνά.

“Δεν είναι κάτι κατ’ ανάγκη ανησυχητικό. Όμως, αυτή η ζώνη είναι σε απόλυτη συνάρτηση με το ρήγμα της Αταλάντης, είναι μέσα στην ίδια ρηξιγενή ζώνη. Η περιοχή αυτή έχει μία συνεχή δραστηριότητα. Είχαμε βάλει τοπικό δίκτυο το 2013 και υπήρχε εκεί μία συγκεκριμένη συγκέντρωση σεισμών. Άρα αυτό το κομμάτι θέλει προσοχή”.

“Αυτό δεν σημαίνει ότι βλέπουμε κάτι όμως μη ομαλό αυτή τη στιγμή. Επειδή στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει τεράστιο σεισμικό δυναμικό, που εκφράζεται από το μεγάλο ρήγμα της Αταλάντης, επειδή στην περιοχή έχουν γίνει πολύ μεγάλοι σεισμοί στο παρελθόν, γι’ αυτό κρατάμε μία επιφύλαξη. Αυτό όμως που συμβαίνει, δεν οδηγεί σε συμπέρασμα, ότι κάτι μεγάλο επίκειται. Σε καμία περίπτωση. Άρα, δεν είμαστε απολύτως καθησυχαστικοί, επειδή το δυναμικό της περιοχής είναι μεγάλο, επειδή το συγκεκριμένο ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί είναι σε απόλυτη συνάρτηση με την ευρύτερη περιοχή της Αταλάντης και επειδή υπάρχει αυτή η δραστηριότητα για αρκετούς μήνες και δεν έχει ακολουθήσει κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο εκτόνωσης”.

Σημειώνεται, ότι από τα ξημερώματα, οπότε και σημειώθηκε ο σεισμός των 5,3 Ρίχτερ, μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 20 μετασεισμοί έως 3,8 Ρίχτερ, από τον ίδιο εστιακό χώρο.

Πηγή: news247.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *