19/05/2024

Σαν σήμερα 3 Απριλίου 2015

0

Σαν σήμερα 3 Απριλίου 2015

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Σαν σήμερα tvtv

Γ ε γ ο ν ό τ α

  • 1928 – Δικάζονται ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Δημήτρης Γληνός. Κατηγορούνται για διάδοση ανατρεπτικών ιδεών.
  • 1948 – Ο Πρόεδρος των ΗΠΑΧάρι Τρούμαν, υπογράφει το Σχέδιο Μάρσαλ, σύμφωνα με το οποίο παρέχεται οικονομική βοήθεια σε χώρες της Ευρώπης ύψους 13 δις δολαρίων, ενώ ταυτόχρονα διευρύνει τη ζώνη εμπορίου των ΗΠΑ. Από το σχέδιο εξαιρέθηκαν οι χώρες του «Σιδηρού Παραπετάσματος».
  • 1949 – Η Ιορδανία υπογράφει στη Ρόδο ανακωχή με το Ισραήλ.
  • 1955 – Η Αμερικανική Ένωση για τα Δικαιώματα του Πολίτη ανακοινώνει ότι θα υπερασπιστεί το βιβλίο του Άλεν Γκίνσμπεργκ Howl, που κατηγορείται για προσβολή της δημοσίας αιδούς.

Elvis-Presley_M

  • 1956 – Ο Έλβις Πρίσλεϊ τραγουδά το Heartbreak Hotel, στο Σόου του Μίλτον Μπερλ, το οποίο παρακολούθησε το 25% του αμερικανικού πληθυσμού. Δύο εβδομάδες αργότερα, το τραγούδι αυτό γίνεται η πρώτη Νο 1 επιτυχία του.
  • 1958 – Ο Φιντέλ Κάστρο και οι σύντροφοί του αρχίζουν την τελική τους επίθεση στην Αβάνα.
  • 1959 – Οι άνεργοι στα αστικά κέντρα της Ελλάδας φτάνουν τους 110.000. Σας θυμίζει κάτι;
  • 1972 – Ο διάσημος ηθοποιός Τσάρλι Τσάπλιν επιστρέφει στις ΗΠΑ μετά από απουσία 20 ετών.
  • 1973 – Στις ΗΠΑ, η κληρονόμος του συγκροτήματος Τύπου του Γουίλιαμ Ράντολφ Χιρστ, Πάτι, σε μαγνητοφωνημένο μήνυμά της, δηλώνει ότι θα παραμείνει με το Συμβιωτικό Απελευθερωτικό Στρατό, που την είχε απαγάγει δυο μήνες νωρίτερα.
  • 1986 – Η ΙΒΜ παρουσιάζει το PC Convertible, τον πρώτο φορητό προσωπικό υπολογιστή.
  • 1990 – Ο καρδιοχειρουργός Γεώργιος Τόλης πραγματοποιεί την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στην Ελλάδα.
  • 1993 – Στην Ιαπωνία το 78,5% των 795 γυναικών που έλαβαν μέρος σε σχετική έρευνα, βεβαίωσαν ότι ξυλοκοπούνται από τους συζύγους τους, ενώ σχεδόν καμία δεν είχε καταφύγει στην αστυνομία.
  • 1994 – Στην Αλβανία ο σοσιαλιστής ηγέτης Φάτος Νάνο καταδικάζεται σε κάθειρξη 12 ετών για υπεξαίρεση επτά εκατ. δολαρίων και πλαστογράφηση επίσημων εγγράφων.
  • 1996 – Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοινώνει ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου των τρελών αγελάδων στον άνθρωπο είναι ελάχιστος.
  • 2003 – Από ισχυρή έκρηξη στα «Σωληνουργεία Κορίνθου», έξι εργάτες χάνουν τη ζωή τους και άλλοι τρεις τραυματίζονται.

Γ ε ν ν ή σ ε ι ς

Brando-35mm051_jpg-e1402719966987

Ο Marlon Brando, ήταν ένας από τους πλέον σημαντικούς αμερικανούς ηθοποιούς του 20ού αιώνα. Οι εξαιρετικές του υποκριτικές ικανότητες φάνηκαν σε ταινίες που σκηνοθέτησε ο ελληνοαμερικανός Ηλίας Καζάν την δεκαετία του 1950, όπως το Λεωφορείον ο Πόθος και Το λιμάνι της αγωνίας. Το δραματικό ύφος τού ωραίου, ασυμβίβαστου και καταστρεπτικού ή αυτοκαταστροφικού νέου, που εισήγαγε ο Μπράντο, επηρέασε πολλούς μεταγενέστερους Αμερικανούς ηθοποιούς, όπως Τζέιμς ΝτινΠωλ Νιούμαν και Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει τέταρτο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών.

Θ ά ν α τ ο ι

graham-greene-600

Henry Graham Greene, ήταν Άγγλος μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και κριτικός. Οι εγκύκλιες σπουδές του ήταν στο σχολείο που διηύθυνε ο πατέρας του. Λόγω ψυχολογικών προβλημάτων υποβλήθηκε σε ψυχαναλυτική θεραπεία πριν φοιτήσει στην Οξφόρδη. Το 1926 προσχώρησε στον Ρωμαιοκαθολικισμό, η επήρεια του οποίου είναι εμφανής σε πολλά από τα έργα του. Την ίδια χρονιά προσλήφθηκε στους Times, αλλά ύστερα από δύο χρόνια, αμέσως μετά την δημοσίευση του πρώτου του βιβλίου, παραιτήθηκε και αφοσιώθηκε στη συγγραφή και στην κριτική. Τα πρώτα του έργα ήταν κατασκοπικά και αστυνομικά. Αργότερα κυριάρχησε ο Καθολικισμός και περισσότερη εμβάθυνση στον ψυχικό κόσμο των ηρώων του. Το αξιοσημείωτο με τον Γκρην ήταν ότι κατόρθωσε να γίνει δημοφιλής γράφοντας σοβαρή λογοτεχνία.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *