Σαμαράς: Με τη βοήθεια των εταίρων και με τις θυσίες μας τα καταφέραμε!

0

Σαμαράς: Με τη βοήθεια των εταίρων και με τις θυσίες μας τα καταφέραμε!

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

samaras«Η Ελλάδα τα κατάφερε, είναι μία καινούρια ημέρα σήμερα» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τις κοινές δηλώσεις του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ύστερα από την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι συζήτησε με την κ. Μέρκελ θέματα που αφορούν  στην ελληνική οικονομία,  τις εξελίξεις  στην Ευρώπη, ενώ  την ενημέρωσε και επίσημα για την επιτυχή έξοδο στις αγορές, που όπως ανέφερε «με την υπερκάλυψη και το επιτόκιο  που πέτυχε»  αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στον ελληνικό λαό και στο μέλλον του.  

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην επιστροφή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος στον κόσμο που πληγώθηκε περισσότερο και υποστήριξε ότι «η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τα δύσκολα,  όπως έχει αφήσει πίσω της την κλονισμένη της αξιοπιστία μέσα στην ευρωζώνη», ενώ αναφέρθηκε και στους πρώτους αριθμούς που δείχνουν πτώση της ανεργίας.

Ευχαρίστησε ακόμη την κ. Μέρκελ για τη στήριξη  του γερμανικού λαού στην ελληνική προσπάθεια, αναφερόμενος χαρακτηριστικά στον μεγάλο αριθμό Γερμανών τουριστών που επισκέφθηκαν πέρσι την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει,  αυτό είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους έχουν προεξοφλήσει την αποτυχία.  Αυτά όμως όλα ανήκουν στο παρελθόν» επισήμανε ο κ. Σαμαράς.

Μέρκελ: Στο εξής λιγότερα προβλήματα, περισσότερες ευκαιρίες για Ελλάδα

«Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Σαμαρά για την πολύ φιλική υποδοχή» δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας μετά τον πρωθυπουργό.

Η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι «τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει πάρα πολλά στην Ελλάδα και αποδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο ότι άξιζε τον κόπο να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις». Παράλληλα, χαιρέτισε την έξοδο της χώρας μας στις αγορές, λέγοντας πως δείχνει ότι «υπάρχει και πάλι εμπιστοσύνη για την Ελλάδα».

Η Μέρκελ αναγνώρισε πως οι Έλληνες και ειδικά οι άνεργοι πέρασαν ένα πολύ δύσκολο διάστημααλλά επεσήμανε πως ακόμη δεν έχουμε φθάσει στο τέλος της διαδρομής. «Η ελληνική οικονομία έχει πολλές δυνατότητες και αυτό είναι κάτι που αντιλήφθηκα και από τις συζητήσεις μου με τους επιχειρηματίες» πρόσθεσε η ίδια.

«Η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης απαίτησε πολλές θυσίες. Σήμερα όμως βλέπουμε ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Είναι σημαντικό να συνεχιστεί αυτός ο δρόμος» πρόσθεσε η καγκελάριος, η οποία σημείωσε πως μετά τον Απρίλιο και την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat «θα συζητήσουμε για το πώς θα επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές». Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, η γερμανίδα καγκελάριος πέταξε το μπαλάκι στο Eurogroup που θα συνεδριάσει μετά τις ανακοινώσεις της Eurostat: «Το δια ταύτα θα το συζητήσουν βήμα προς βήμα οι υπουργοί των Οικονομικών. Ωστόσο τα πράγματα είναι πολύ θετικά για την Ελλάδα. Θα συζητήσουμε τους επόμενους μήνες για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους αλλά από ένα πολύ διαφορετικό πρίσμα τη στιγμή που θα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της η Ελλάδα».

Η Μέρκελαναφέρθηκε και στις μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης, τονίζοντας τη στήριξη που παρέχει η Γερμανία μέσω του Γιοακίμ Φούχτελ, ενώ έκανε ειδική αναφορά στον Τουρισμό: «Εντυπωσιάστηκα από τα στοιχεία του Τουρισμού. Οι Γερμανοί θα επισκεφτούν και πάλι φέτος την Ελλάδα». Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη δημιουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου για τον δανεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η ίδια, αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην ελληνική προεδρία και τη συμβολή της στην τραπεζική ένωση, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα διαδραμάτισε εξέχοντα ρόλο και στο θέμα της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

«Αγαπητέ Αντώνη σε ευχαριστώ για την πολύ φιλική μας συνεργασία και την πολύ φιλική υποδοχή» κατέληξε η Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα από δω και στο εξής θα έχει πολύ περισσότερες ευκαιρίες παρά προβλήματα.

Πηγή: star.gr
Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *