07/05/2024

Σήμερα Ξεκινά η δίκη για μία από τις μεγαλύτερες κλοπές έργων τέχνης

0

Σήμερα Ξεκινά η δίκη για μία από τις μεγαλύτερες κλοπές έργων τέχνης

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το
Ξεκινά η δίκη για μία από τις μεγαλύτερες κλοπές έργων τέχνηςΗ δίκη έξι Ρουμάνων ξεκινά σήμερα στο Βουκουρέστι, οι οποίοι κατηγορούνται για μία από τις σημαντικότερες κλοπές έργων τέχνης του 21ου αιώνα.
Τα αριστουργήματα των Μονέ, Πικάσο, Γκογκέν, που είχαν κλαπεί από το μουσείο Kunsthal του Ρότερνταμ το 2012, δεν βρέθηκαν ποτέ και οι ρουμανικές δικαστικές αρχές φοβούνται ότι έχουν γίνει στάχτη.

Η Ολγκα Ντογκάρου, η μητέρα του βασικού κατηγορούμενου, ομολόγησε στις αρχές ότι έκαψε τους πίνακες στον φούρνο του σπιτιού της στον χωριό Καρκάλιου της ανατολικής Ρουμανίας για να εξαφανίσει τα στοιχεία. Στη συνέχεια ανασκεύασε την κατάθεσή της.

Η γυναίκα θα καθήσει στο εδώλιο κατηγορούμενη για συνέργεια δίπλα στον γιο της Ράντου Ντογκάρου, ο οποίος έχει ομολογήσει ότι έκλεψε τους πίνακες σε συνεργασία με τον Άντριαν Προκόπ, που διαφεύγει και θα δικασθεί ερήμην. Μαζί τους θα δικασθούν για συνέργεια οι Εουγκέν Νταρίε και Μιχάι Αλεξάντρου Μπίτου, καθώς και ο Πέτρε Κόντρατ, μεσάζοντας σε απόπειρα πώλησης των έργων τέχνης, κατηγορούμενος για κλεπταποδοχή.

Οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι άρπαξαν επτά πίνακες του Ιδρύματος Triton, οι οποίοι εκτίθεντο στο μουσείο Kunsthal τη νύχτα της 15ης προς την 16η Οκτωβρίου 2012 μέσα σε τρία λεπτά και τους απομάκρυναν μέσα σε τσουβάλια.

Τα έργα ήταν το «Κεφάλι Αρλεκίνου» του Πικάσο, «η Γέφυρα του Γουότερλου» και «η Γέφυρα του Τσάρινγκ Κρος» του Κλοντ Μονέ, η «Γυναίκα μπροστά σε ανοικτό παράθυρο, η αρραβωνιαστικιά» του Πολ Γκογκέν, καθώς και πίνακες του Ματίς, του Λούσιαν Φρόιντ και του Μάγερ ντε Χάαν.

Σύμφωνα με τις αρχές η αξία των πινάκων ανέρχεται σε 18 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να φθάνει μέχρι τα 100 εκατομμύρια.

Πηγή: newsbomb.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *