13/05/2024

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Μεγάλη έκπληξη, δεν είχαμε καμία προειδοποίηση», λέει ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ

0

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Μεγάλη έκπληξη, δεν είχαμε καμία προειδοποίηση», λέει ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ
Όλη τη νύχτα ακούγονταν σειρήνες και ρουκέτες

Πόλεμος στο Ισραήλ: Δεν είχαμε καμία προειδοποίηση, λέει ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ
«Δεν είχαμε κανενός είδους προειδοποίηση», δήλωσε για τον πόλεμο στο Ισραήλ που ξέσπασε το Σάββατο, ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, της υπηρεσίας πληροφοριών, Εφραίμ Χαλεβί.

Ο ίδιος συμπλήρωσε για τον πόλεμο στο Ισραήλ πως «ήταν μεγάλη έκπληξη», ενώ αναφορικά με τον αριθμό των ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από Παλαιστίνιους μαχητές, ο Εφραίμ Χαλεβί τόνισε πως «ήταν σε κλίμακα που δεν έχω ξαναδεί». Συμπλήρωσε πως αυτή ήταν «η πρώτη φορά» που η Γάζα μπόρεσε «να διεισδύσει βαθιά στο Ισραήλ και να πάρει τον έλεγχο των χωριών».

Υπενθυμίζεται πως η συντονισμένη επίθεση, η οποία ξεκίνησε το Σάββατο το πρωί, ήταν άνευ προηγουμένου ως προς την κλίμακα και την έκτασή της, ενώ σημειώθηκε στην 50ή επέτειο του πολέμου του 1973 κατά τον οποίο τα αραβικά κράτη έπληξαν το Ισραήλ στο Γιομ Κιπούρ, την πιο ιερή ημέρα του εβραϊκού ημερολογίου.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Σειρήνες και ρουκέτες ακούγονταν όλη τη νύχτα

Να σημειωθεί πως σειρήνες αεροπορικής επιδρομής και ρουκέτες ακούγονταν στο Ισραήλ όλη τη νύχτα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Σε εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου, φαίνονται πύραυλοι αναχαίτισης στον αέρα προκειμένου να καταστρέψουν τους εισερχόμενους πυραύλους, προκαλώντας έντονο κρότο.

Είναι σπάνιο για Παλαιστίνιους μαχητές να μπορούν να εισέλθουν στο Ισραήλ από τη Γάζα, η οποία είναι κλεισμένη και παρακολουθείται έντονα από τον ισραηλινό στρατό. Η Γάζα είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη στον κόσμο, ένας απομονωμένος παράκτιος θύλακας, με σχεδόν 2 εκατ. ανθρώπους, ενώ καταλαμβάνει περίπου 140 τετραγωνικά μίλια.

Η βία προκλήθηκε από συχνές ισραηλινές στρατιωτικές επιδρομές σε παλαιστινιακές πόλεις, ως απάντηση για τις επιθέσεις των Παλαιστινίων μαχητών εναντίον Ισραηλινών.

Με πληροφορίες από CNN

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *