03/05/2024

Πρώτη φορά ακούστηκε στο Κοινοβούλιο η φράση «Χάιλ Χίτλερ»! Έκτροπα από τους Χρυσαυγίτες στη Βουλή

0

Πρώτη φορά ακούστηκε στο Κοινοβούλιο η φράση «Χάιλ Χίτλερ»! Έκτροπα από τους Χρυσαυγίτες στη Βουλή

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Ξεπέρασαν κάθε όριο οι χρυσαυγίτες στη Βουλή

Πρώτη φορά ακούστηκε στο Κοινοβούλιο η φράση «Χάιλ Χίτλερ», ενώ επίσης πρώτη φορά αναγκάστηκε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης να καλέσει τον φρούραρχο για να αποβάλει από την αίθουσα τον χρυσαυγίτη βουλευτή Παναγιώτη Ηλιόπουλο

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος (δεξιά) φωνάζει οργισμένος την ώρα που φεύγει από την αίθουσα της Βουλής αφού ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Παππάς (αριστερά) αποφάσισε να αποχωρήσουν οι βουλευτές του κόμματος
«Πάγωσε» η Ολομέλεια χθες το πρωί, όταν για πρώτη φορά εντός του ναού της δημοκρατίας ακούστηκε η ανατριχιαστική φράση «Χάιλ Χίτλερ». Λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα ο προεδρεύων Γιάννης Δραγασάκης είχε καλέσει τον φρούραρχο της Βουλής προκειμένου να κάνει χρήση για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά του μέτρου της αποβολής από την αίθουσα του χρυσαυγίτη βουλευτή Παναγιώτη Ηλιόπουλου για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά.
Ολα άρχισαν κατά τη διάρκεια επίκαιρης ερώτησης του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης με θέμα το νέο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, όπου και οι δύο πλευρές κατήγγειλαν τις μεθόδους της Χρυσής Αυγής επισημαίνοντας την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η πολιτική και φυλετική μισαλλοδοξία από τις πολιτικές δυνάμεις.
Η παρατήρηση «άναψε τα αίματα» στα έδρανα των βουλευτών του ακροδεξιού κόμματος, με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Παναγιώτη Ηλιόπουλο να παίρνει τον λόγο και να εξαπολύει απειλές κατά των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, δημαγωγώντας υπέρ της επικράτησης του εθνικισμού. «Ο μίστερ Αλέξης κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και περιμένει να ξυπνήσει πρωθυπουργός», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ηλιόπουλος.
Αμεση ήταν η παρέμβαση του αντιπροέδρου της Βουλής κ. Δραγασάκη, ο οποίος μίλησε για «υβριστικούς χαρακτηρισμούς» και ζήτησε από τον βουλευτή να προχωρήσει στην ερώτησή του, προειδοποιώντας τον ότι θα ενεργοποιήσει το άρθρο του Κανονισμού της Βουλής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά που προβλέπει αποβολή του βουλευτή από την αίθουσα.
Ακολούθησε πανικός, με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής να αποκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ «συμμορία» και τους βουλευτές που χειροκρότησαν τη στάση του κ. Δραγασάκη «γίδια και ξεφτιλισμένους».
«Εδώ δεν είστε σε καμιά συμμορία ή παρέα που μπορείτε να κάνετε και να λέτε ό,τι θέλετε», είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, για να λάβει την απάντηση του χρυσαυγίτη βουλευτή: «Συμμορία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, το από-κομμα, που ανήκετε εσείς, κύριε πρόεδρε. Τον εθνικισμό δεν θα τον νικήσετε με κανένα νομοσχέδιο. Εάν εσείς παλέψετε για το δημοκρατικό τόξο, εμείς θα παλέψουμε για το ελληνικό τόξο».
Μάλιστα, όταν ο κ. Δραγασάκης ζήτησε να κλείσει το μικρόφωνο του βουλευτή καθώς συνέχιζε να φωνάζει οργισμένος, ενώ του είχε αφαιρεθεί ο λόγος από το προεδρείο, ο Π. Ηλιόπουλος άρχισε να ωρύεται: «Ποιος είσαι εσύ που θα ακουστείς πάνω από μένα; Σοβαρά μιλάς; Κάτσε κάτω, κύριε πρόεδρε».
Αμέσως μετά, με πρωτοβουλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά, οι βουλευτές του κόμματος αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την αίθουσα. Από την πλευρά του ο κ. Δραγασάκης τους ευχαρίστησε λέγοντας: «Ετσι μπράβο, κύριε Παππά, είναι μια καλή πρωτοβουλία. Φύγετε για να μη σας διώξω με έναν άλλον τρόπο, αφού δεν σέβεστε τον Κανονισμό».
Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ. Σε εκείνο το σημείο το Κοινοβούλιο έζησε μία από τις πιο μαύρες στιγμές της νεότερης ιστορίας του, καθώς με την αποχώρηση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής ακούστηκε η ναζιστική ιαχή «Χάιλ Χίτλερ».
Σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής, η φράση «Βγάλε και το πιστόλι να μας πυροβολήσεις! Χάιλ Χίτλερ!» αποδίδεται στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Πάντζα.
Ωστόσο, σύμφωνα με το οπτικοακουστικό υλικό που τηρείται από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής, η ναζιστική κραυγή ακούγεται τουλάχιστον τρεις φορές, χωρίς όμως να αποδίδεται από τους πρακτικογράφους σε συγκεκριμένα πρόσωπα.
Το γεγονός άνοιξε νέο γύρο οξύτατης αντιπαράθεσης, αυτή τη φορά εκτός της αίθουσας της Ολομελείας. Σύμφωνα με βουλευτές που βρίσκονταν εντός της αίθουσας την ώρα που σημειώθηκε το περιστατικό, «πρώτος φώναξε τον ναζιστικό χαιρετισμό ο κ. Παππάς και στη συνέχεια του απάντησαν ειρωνικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ».
Ωστόσο λίγο αργότερα η Χρυσή Αυγή, αντιλαμβανόμενη την κατακραυγή, με γραπτή ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «νέα, βρώμικη συκοφαντική επίθεση» εις βάρος της. «Η επίμαχη, προβοκατόρικη φράση “Χάιλ Χίτλερ” ειπώθηκε από τον βουλευτή Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ Κοντονή Σταύρο», αναφέρει στην ανακοίνωσή της. Μάλιστα, ο κ. Παππάς έσπευσε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών προκειμένου να αμφισβητήσει το περιστατικό που ήδη είχε αρχίσει να προβάλλεται από ορισμένα μέσα ενημέρωσης.
Αμεση ήταν πάντως η αντίδραση του κ. Κοντονή, ο οποίος  απάντησε: «Οι εραστές του ναζισμού στην ελληνική κοινωνία, λίγες ημέρες αφότου αποκαλύφθηκε στη Βουλή η σύνταξη από στελέχη τους κειμένων εξυμνητικών προς τον Αδόλφο Χίτλερ και τα ίδια στελέχη τα χαιρέτησαν σαν καρπό της νιότης τους, επιχείρησαν σήμερα με μεθόδους γκεμπελικής προπαγάνδας να με συκοφαντήσουν και να ρίξουν λάσπη εις βάρος μου, σύμφωνα με τη θεωρία τους ότι “όλο και κάτι θα μείνει”».
ΤΙ ΛΕΕΙ Ο Γ. ΠΑΝΤΖΑΣ. Πάντως, αργά χθες το απόγευμα ο Γιώργος Πάντζας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι υποστήριξε ότι η ιαχή του ναζιστικού χαιρετισμού πρωτακούστηκε από τους βουλευτές του ακροδεξιού μορφώματος. «Μπαίνοντας στην Ολομέλεια, την ώρα της αποχώρησης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, άκουσα από κάπου το “Χάιλ Χίτλερ” και τους απάντησα: “Εντάξει, μη βγάλετε και κάνα πιστόλι. Αντε, πηγαίνετε και Χάιλ Χίτλερ”…».
Πηγή: tanea.gr
Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *