Ποιο φύλο είναι πιο συναισθηματικό το ανδρικό ή το γυναικείο;

0

Ποιο φύλο είναι πιο συναισθηματικό το ανδρικό ή το γυναικείο;

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

teenΔύο μελέτες που εξέτασαν τα επίπεδα συναισθηματισμού σε άνδρες και γυναίκες, κατέληξαν σε διαφορετικά συμπεράσματα.

Ειδικότερα, μία νέα μελέτη διαπίστωσε πως οι μητέρες έχουν πιο συναισθηματικές συνομιλίες με τις κόρες τους, καθώς μαζί τους χρησιμοποιούν περισσότερες λέξεις με συναισθηματικό περιεχόμενο, σε σχέση με όταν μιλούν με τους γιους τους.

Αντιθέτως, οι άντρες τείνουν γενικά να κάνουν συζητήσεις με τα παιδιά τους, χρησιμοποιώντας λέξεις οι οποίες δεν είναι τόσο συναισθηματικά φορτισμένες.

Η επιλογή των λέξεων που κάνουν οι άνδρες, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Surrey και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The British Journal of Developmental Psychology, πιθανόν να γίνεται ασυνείδητα, “εξυπηρετώντας” τα στερεότυπα της κοινωνίας που θέλει τους άνδρες πιο δυναμικούς και δυνατούς.

Οι επιστημονικοί επικεφαλής της μελέτης προτείνουν ότι αυτά τα ευρήματα πιθανόν να αποτελούν μία εξήγηση στο γεγονός ότι οι γυναίκες είναι πιο ευφυείς συναισθηματικά συγκριτικά με τους άνδρες.

Η έρευνα

Στην έρευνα συμμετείχαν 65 Ισπανόφωνα ζευγάρια, με παιδιά ηλικίας από 4 έως 6 ετών. Τα ζευγάρια, μαζί με τα παιδιά, πήραν μέρος σε ένα έργο αφήγησης και σε μια συζήτηση σχετικά με εμπειρίες του παρελθόντος, και οι ερευνητές μελέτησαν τη χρήση της γλώσσας και τον αριθμό των λέξεων που σχετίζονται με το συναίσθημα.

Τα κορίτσια και οι μαμάδες βρέθηκαν να εμφανίζουν υψηλότερο επίπεδο συναισθηματικής ευφυίας από τα αγόρια και τους μπαμπάδες. Λέξεις όπως “χαρούμενος”, “λυπημένος”, “ανησυχώ”, χρησιμοποιούνταν πιο συχνά από το γυναικείο φύλο.

“Η μελέτη μας δείχνει ότι οι συνομιλίες γονέα-παιδιού είναι έμφυλες, με τις μητέρες να μιλάνε πιο εκφραστικά με τις κόρες τους από ότι με τους γιους”, είπε σχετικά η Dr Harriet Tenenbaum, από το Πανεπιστήμιο του Surrey.

Άσος στο μανίκι των μελλοντικών γυναικών;

“Έτσι αναπόφευκτα, τα κορίτσια μεγαλώνουν πιο δεκτικά στα συναισθήματά τους, από τα αγόρια. Έχοντας αυτό το πλεονέκτημα (να είναι πιο εκφραστικά και πιο κοντά στα συναισθήματά τους), μπορούν να έχουν, μελλοντικά, μεγαλύτερη πρόοδο στον χώρο εργασίας, συγκριτικά με τα αγόρια, καθώς πλέον οι εταιρείες έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν τα πλεονεκτήματα της υψηλής συναισθηματικής νοημοσύνης, όταν πρόκειται για θέσεις όπως οι πωλήσεις, οι ομαδικές εργασίες και η ηγεσία”, συνέχισε η επικεφαλής της έρευνας, Dr Tenenbaum.

Πάντως, μία ακόμη πρόσφατη έρευνα δεν συμφωνεί, ακριβώς, με τα παραπάνω συμπεράσματα.

Άλλη μελέτη, άλλο αποτέλεσμα

Πρόκειται για έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο από τον οργανισμό έρευνας Mindlab Internatioanl. Στα πλαίσια αυτής, νευρολόγοι κάλεσαν 15 άνδρες και 15 γυναίκες, ώστε να φθάσουν πιο κοντά στην απάντηση για το αν τελικά οι άνδρες είναι συναισθηματικοί ή όχι.

Στη μελέτη προβλήθηκε μια σειρά από videos, και ειδικότερα, μία ιστορία ευτυχισμένη, μία αστεία, μία συναρπαστική και μία συγκινητική. Οι αντιδράσεις των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη καταγράφηκαν μέσω ηλεκτροδίων, τη στιγμή προβολής των video.

Τα αποτελέσματα της μελέτης εξέπληξαν τους ερευνητές: οι άνδρες αποδείχθηκε πως ένιωθαν λίγο πιο έντονα τα συναισθήματα, σε σχέση με τις γυναίκες. Μάλιστα στο τελευταίο video, με τη συγκινητική ιστορία, η συναισθηματική φόρτιση των ανδρών ήταν η διπλάσια από ότι αυτή των γυναικών.

Βέβαια, όταν οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν τα συναισθήματά τους, οι γυναίκες συμπλήρωσαν μεγαλύτερη βαθμολογία σχετικά με τους άνδρες. Και αυτό κάτι λέει για τους στερεοτυπικούς ρόλους των δύο φύλων, λένε οι ερευνητές.

“Τα στερεότυπα των φύλων θέλουν τους άνδρες να είναι πιο στωικοί και τις γυναίκες συναισθηματικές – απόψεις που ενισχύονται από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις”, δήλωσε ο νευροψυχολόγος Dr David Lewis .

“Η μελέτη μας, όμως, υποδηλώνει ότι οι άνδρες φορτίζονται συναισθηματικά όσο και οι γυναίκες, μερικές φορές περισσότερο, αλλά είναι λιγότερο πρόθυμοι να παραδεχτούν ανοιχτά τα συναισθήματά τους, γιατί τους εμποδίζουν οι προσδοκίες της κοινωνίας από αυτούς”, συνέχισε ο Dr Lewis.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *