16/04/2024

Ποιες συντάξεις αυξάνονται έως και 50 ευρώ

0

Πιστώθηκαν στους λογαριασμούς 248.618 δικαιούχων οι επικουρικές συντάξεις Φεβρουαρίου, με έναν στους δύο συνταξιούχους να παίρνουν μια μικρή ανάσα από αυτόν τον μήνα καθώς είδαν μικρές αυξήσεις στα ποσά που εισέπραξαν.

Όπως αναφέρει το insider.gr, περισσότεροι από 100.000 συνταξιούχοι είδαν τις συντάξεις τους να επιστρέφουν στα παλιά ποσά που λάμβαναν, καθώς ολοκληρώθηκε η παρακράτηση των αναδρομικών τους λόγω του περσινού επανυπολογισμού. Πρόκειται κυρίως για δημοσίους υπαλλήλους και πρώην μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι αναμένεται να δουν αυξήσεις στις συντάξεις του έως και 50 ευρώ, αφού ξεμπέρδεψαν με τις κρατήσεις για τα αναδρομικά λόγω της περυσινής αναπροσαρμογής των επικουρικών.

 Αντιθέτως, υπόλοιπα αναδρομικών έχουν ακόμη να πληρώσουν σε δόσεις, που μπορεί να φτάσουν έως και τις επτά, άλλοι 150.000 συνταξιούχοι με επικουρικές που υπερβαίνουν τα 200 ευρώ, καθώς υπέστησαν μεγάλες μειώσεις που έφταναν ακόμη και στο 50% του αρχικού ποσού. Πρώην τραπεζικοί υπάλληλοι, ναυτιλιακοί πράκτορες, ναυτικοί, εμποροϋπάλληλοι και μισθωτοί ΕΤΕΑΜ θα εξακολουθήσουν να παίρνουν πολύ χαμηλά ποσά έως και τον Ιούλιο που θα ολοκληρωθεί η επιστροφή των αναδρομικών τους.

Ειδικότερα, όσων η σύνταξη αναπροσαρμόστηκε τον Αύγουστο (δημοτικοί υπάλληλοι, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, τραπεζοϋπάλληλοι) επέστρεψαν αναδρομικά δύο μηνών. Αντίστοιχα, όσοι μπήκαν τον Σεπτέμβριο στο δεύτερο κύμα περικοπών, επιστρέφουν ποσά τριών μηνών. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν συνταξιούχοι μισθωτοί ιδιωτικού τομέα, εμποροϋπάλληλοι, εργαζόμενοι σε εταιρείες οινοποιίας, ζυθοποιίας και οινοπνευματοποιίας, υπάλληλοι ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων και προσωπικό της πρώην Τράπεζας Πίστεως.

Οσων οι συντάξεις αναπροσαρμόστηκαν τον Οκτώβριο επιστρέφουν αναδρομικά τεσσάρων μηνών. Πρόκειται για πρατηριούχους υγρών καυσίμων, συμβολαιογράφους και δικηγόρους, τεχνικούς τύπου, ναυτικούς και συνταξιούχους της Εμπορικής Τράπεζας.

Στο μεταξύ, σε χθεσινή εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας τονίζεται ότι ισχύουν και για την επικουρική σύνταξη που χορηγεί εφεξής το ΕΤΕΑΕΠ, οι διατάξεις που ορίζουν στο νέο Ασφαλιστικό ότι οι συντάξεις θα υπολογίζονται με σχετική προσαύξηση (πχ 0,075% για κάθε επιπλέον έτος παράλληλης ασφάλισης). Το ίδιο ισχύει για προαιρετικές περιπτώσεις συνέχισης της ασφάλισης, όπως επίσης και για περιπτώσεις ασφαλισμένων που κατέβαλλαν αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές. Επίσης, ανάλογη προσαύξηση θα ισχύει και για περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.

Στην ίδια εγκύκλιο ορίζεται ότι καταργείται από την 1/1/17 και μετά η εισφορά υπέρ του πρώην Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων (ΤΕΑΔ) που σήμερα έχει ενταχθεί στο ΕΤΕΑΕΠ. Πρόκειται για την εισφορά επί του ενσήμου επικύρωσης που ίσχυε έως τότε.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *