25/04/2024

Παγκόσμια Τράπεζα: Στόχος η εξάλειψη της «ακραίας φτώχειας» έως το 2030

0

Παγκόσμια Τράπεζα: Στόχος η εξάλειψη της «ακραίας φτώχειας» έως το 2030

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ ζήτησε τη βοήθεια των 188 κρατών μελών του οργανισμού προκειμένου το ποσοστό των ανθρώπων οι οποίοι ζουν με λιγότερα από 1,25 δολάρια την ημέρα να μειωθεί στο 3% του παγκόσμιου πληθυσμού το 2030, αναγνωρίζοντας παρά ταύτα πως η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτεί «εξαιρετικές προσπάθειες».

Την εξάλειψη της «ακραίας φτώχειας» από τον πλανήτη έως το 2030 έθεσε την Τρίτη ως στόχο ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως η εκπλήρωση αυτού του στόχου απαιτεί «εξαιρετικές προσπάθειες» από μέρους της διεθνούς κοινότητας και επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης σε διεθνές επίπεδο.

«Ένας κόσμος απαλλαγμένος από την φτώχεια και από τον οικονομικό αποκλεισμό είναι στο χέρι μας […] Το να υλοποιήσουμε τον στόχο αυτόν θα απαιτήσει όμως εξαιρετικές προσπάθειες. Αλλά ποιος μπορεί σήμερα ακόμη να αμφισβητήσει ότι η προσπάθεια αυτή αξίζει τον κόπο;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Κιμ κατά την διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε στο πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν της Ουάσινγκτον.

Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας ζήτησε τη βοήθεια των 188 κρατών μελών του οργανισμού προκειμένου το ποσοστό των ανθρώπων οι οποίοι ζουν με λιγότερα από 1,25 δολάρια την ημέρα να μειωθεί στο 3% (600 εκατομμύρια) του παγκόσμιου πληθυσμού το 2030, από το 21% (1,2 δισεκατομμύρια) που ήταν το 2010.

Το 2012, σύμφωνα με οικονομολόγους, το ποσοστό της φτώχειας στον αναπτυσσόμενο κόσμο ανήλθε σε 19%, ή περίπου 1,1 δισεκατομμύρια ψυχές σε όλον τον πλανήτη. Σε παγκόσμια κλίμακα, η φτώχεια παγκοσμίως μειωνόταν με ρυθμό 1% ετησίως από το 1981 έως το 2010, σύμφωνα με δεδομένα της ΠΤ.

«Πάνω από το όριο του 3%, η πρόκληση που αντιπροσωπεύει η φτώχεια αλλάζει φύση. Από τα διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα για να πετύχουμε τον στόχο αυτόν, θα περάσουμε στα λεγόμενα στοχευμένα, που αφορούν μικρότερες ομάδες […] Η αναμέτρηση με την μαζική φτώχεια, που κάνουν πολλές κυβερνήσεις εδώ και αιώνες θα κερδηθεί», συμπλήρωσε ο Κιμ.

Τέλος, ο κ. Κιμ στάθηκε στην διεθνή οικονομική συγκυρία, επισημαίνοντας πως η παγκόσμια οικονομική κρίση τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια αποτελεί πηγή σοβαρής ανησυχίας. Αναφερόμενος μάλιστα στις «εξελίξεις στην Κύπρο», ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας σημείωσε πως καταδεικνύουν ότι η κρίση «δεν μοιάζει να εξασθενεί».

Πηγή: skai.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *