Παίζεις πιάνο; Οπότε σίγουρα ξέρεις τι κερδίζεις, όλοι οι υπόλοιποι διαβάστε το…
Λένε ότι όταν μαθαίνεις μια ξένη γλώσσα, αποκτάς μια καινούρια ζωή. Αυτό μπορείς να το καταλάβεις αν ξέρεις παραπάνω από μία ξένες γλώσσες. Πώς είναι, όμως, όταν ξέρεις να παίζεις ένα μουσικό όργανο; Πώς νιώθεις όταν παίζεις κιθάρα ή φλάουτο; Αυτό που θα σκεφτείς είναι κάτι που δε θ’ αντάλλαζες με τίποτα στον κόσμο, γιατί είναι κάτι δικό σου. Μπορείς να διαβάζεις νότες, να δημιουργείς πανέμορφες μελωδίες και να γίνεσαι όλο και καλύτερος.
Κάθε μουσικό όργανο σου μαθαίνει και κάτι διαφορετικό. Κι αυτό θα το καταλάβεις μόνο αν ξέρεις να παίζεις παραπάνω από ένα μουσικά όργανα. «Τα πλήκτρα του πιάνου είναι μαύρα και άσπρα Αλλά ακούγονται σαν εκατομμύρια χρώματα στο μυαλό σου» Maria Mena Ίσως το καλύτερο που κερδίζεις έχοντας το πιάνο στη ζωή σου, είναι αυτό που γνωρίζουμε περισσότερο – το πόσο θετικά επηρεάζει την ψυχή σου. Όταν κάθεσαι στην καρέκλα και ανοίγεις το κάλυμμα του πιάνο, πατάς μερικούς πανέμορφους τρόπους για να επικοινωνήσεις τα συναισθήματά σου, να αναζωογονήσεις μια συνάντηση με φίλους ή απλά να χαλαρώσεις. Ωστόσο, το πιάνο δεν είναι μόνο αυτό. Μια πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ, έδειξε ότι παιδιά λυκείου που έπαιζαν πιάνο για τρία χρόνια είχαν υψηλότερες επιδόσεις σε τεστ γενικού γνωστικού επιπέδου σε σχέση με τους συμμαθητές τους. Κι άλλοι επιστήμονες συμφωνούν.
Ένα πανεπιστήμιο στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με μια έρευνα Irvine, έδειξε ότι τα παιδιά που μάθαιναν πιάνο σε συνδυασμό με προβλήματα λύσης παζλ στον υπολογιστή, τα πήγαιναν καλύτερα στα μαθηματικά. Επιπλέον, όσον αφορά σε μεγαλύτερους Αμερικάνους, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Michigan, τα μαθήματα του πιάνου μείωσαν το άγχος, την κατάθλιψη και τη μοναξιά που ένιωθαν. Κι όλα αυτά, επειδή η μουσική μπορεί να βοηθήσει στην υψηλή λειτουργία του εγκεφάλου, μέσω νευρικών εναλλαγών στον εγκέφαλο που μοιάζει πολύ με μουσική! Αν μάθεις να παίζεις πιάνο, μαθαίνεις να συγχρονίζεις τα μάτια και τα χέρια, μαθαίνεις να αποκτάς πειθαρχία και να απολαμβάνεις τα κέρδη της σκληρής δουλειάς. Όποια ηλικία κι αν έχεις, το πιάνο, πέρα από το να το χειρίζεσαι σωστά, θα σου μάθει πάρα πολλά πράγματα που σίγουρα θα σου αλλάξουν τη ζωή: 1. Αποδοχή της κριτικής ( ή τουλάχιστον καλύτερη προσπάθεια) Ο καθηγητής σου θα σε βοηθήσει να βελτιωθείς και θα σου δώσει συμβουλές που σίγουρα θα σου φανούν χρήσιμες στο σχολείο, στη δουλειά σου και γενικά στη ζωή σου. «Πάντα να κοιτάς παρακάτω, μην κοιτάς εκεί που είσαι», ήταν μία συμβουλή που μου έδωσε η καθηγήτριά μου και δεν ξέχασα ποτέ.
2. Επιτυχία vs Αποτυχία Δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες, ειδικά αν αναφερθούμε σε ανταγωνιστικό επίπεδο.Μέχρι να φτάσεις στο επίπεδο που θες για να παίξεις Μότσαρτ, να αναπτύξεις ταχύτητα ή να βελτιώσεις την ποιότητα που απαιτεί ο Μπαχ, θα νευριάσεις, θα τα παρατήσεις, θα κλάψεις, αλλά μετά θα συνεχίσεις. Κάτι που σε μαθαίνει το πιάνο είναι η ασύγκριτη με οτιδήποτε άλλο γεύση της επιτυχίας που βγαίνει απλά με την εξάσκηση και τη μεθοδικότητα. Και αξίζει τόσο πολύ η αρχική απογοήτευση!
3. Πιο δυνατοί μύες στα χέρια Αν έχεις ξεκινήσει να παίζεις πιάνο ή έχεις δει βίντεο με απίστευτους πιανίστες στο ίντερνετ ( ή απλά τον καθηγητή σου ), θα καταλάβεις ότι παρόλο που φαίνεται εύκολο, απαιτεί μεγάλη δουλειά και εξάσκηση. Δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση, αν δεν έχεις μάθει τη σωστή θέση του χεριού στο κλαβιέ. Η δύναμη στα δάχτυλα, το άνοιγμα μεταξύ τους, η γρήγορη κίνηση πάνω-κάτω και ο συγχρονισμός, μπορεί να μην κάνει «μπράτσα», αλλά σου δίνει απίστευτη ευλυγισία και την (πάρα πολύ) χρήσιμη συνήθεια του να ακούνε τα δάχτυλά σου το μυαλό σου και σε άλλες περιπτώσεις.
4. Κατά του στρες Stage-fright. Πολλοί ανερχόμενοι καλλιτέχνες το έχουν. Αν δε μάθουν να το χειριστούν, σιγά-σιγά φτάνουν να έχουν στρες. Το πιάνο μπορεί να σε βοηθήσει να το αποφύγεις. Ακόμα κι όταν χρειαστεί να παίξεις μπροστά σε κοινό, σε ρεσιτάλ ή στους φίλους σου, θα έχεις αποκτήσει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση και πειθαρχία για να πετύχεις το στόχο σου.
5. Καινούριοι φίλοι Δε θα γνωρίσεις μόνο άτομα που ασχολούνται με το πιάνο. Ο κύκλος σου θα διευρύνει τα όριά του μέχρι εκεί που δεν περιμένεις. Θα γνωρίσεις κι άλλους μουσικούς, άτομα που τραγουδούν και χορεύουν, καθηγητές, επαγγελματίες, αρχάριους, θα κάνεις πανέμορφες συζητήσεις μαζί τους και σίγουρα θα μάθεις κάτι παραπάνω. Θα αποκτήσεις κάτι κοινό μαζί τους και θα μπορείς να το μοιραστείς και με άτομα που αγαπούν αυτό που αγαπάς κι εσύ.
6. Πιο επαγγελματική… ακοή Είτε το πιστεύεις είτε όχι η θεωρία θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις καλύτερα τις επιδόσεις του αυτιού σου. Θα μάθεις να αναγνωρίζεις ήχους, συγχορδίες, νότες και σίγουρα θα σε βοηθήσει να μάθεις να τραγουδάς ( ή τουλάχιστον να μην είσαι παράφωνος). Κι αν είσαι ήδη καλός σε αυτό, τότε σίγουρα θα βελτιωθείς. Είναι απόλυτα λογικό να μην έχεις αυτά στο μυαλό σου όταν καθίσεις να παίξεις πιάνο. Για 300 χρόνια, η απλή χαρά του να δημιουργείς ή να παράγεις μουσική είναι το μόνο που χρειάζεται να σκεφτείς για να καθίσεις μπροστά απ’ το πιάνο. Για τους περισσότερους (από εμάς), είναι παραπάνω από αρκετό.
Πηγή: frapress.gr