20/04/2024

Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο εφευρέτης της τεχνητής καρδιάς Γιώργος Χατσόπουλος

0

Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο εφευρέτης της τεχνητής καρδιάς Γιώργος Χατσόπουλος. Ήταν από τους πρώτους Έλληνες που πέρασαν την πόρτα του ΜΙΤ 3.1k Shares Share Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών, ο εφευρέτης της τεχνητής καρδιάς, Γιώργος Χατσόπουλος. Διακεκριμένος επιστήμονας στις ΗΠΑ ενώ υπήρξε ιδρυτής του κολοσσού Thermo Electron Corporation. Η είδηση του θανάτου του έγινε σήμερα γνωστή στην Ελλάδα. Γεννήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 1927 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Πολυτεχνείο της Αθήνας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο  το 1950, ενώ απέκτησε το διδακτορικό του το 1956. Το 1965 από κοινού με τον Joseph Keenan δημοσίευσαν το βιβλίο τους Αρχές Γενικής Θερμοδυναμικής που αναδιατυπώνει το δεύτερο νόμο της Θερμοδυναμικής.

Το 1976 ο Χατσόπουλος συνέβαλε στη διαμόρφωση μιας ενιαίας θεωρίας μηχανικής και θερμοδυναμικής, που μπορεί να θεωρηθεί προάγγελος για τον ανερχόμενο τομέα της κβαντο-θερμοδυναμικής. Όταν ήταν 14 ετών κατασκεύασε στο υπόγειο του σπιτιού του το πρώτο του ραδιόφωνο, καταφέρνοντας να ακούσει το σταθμό του BBC. Ευτυχώς δεν το είχε ανακοινώσει στην οικογένειά του, καθώς κάτι τέτοιο συνιστούσε αφορμή για εκτέλεση από τους Γερμανούς. Στα χνάρια του Τόμας Έντισον, που ίδρυσε την General Electric, ο Χατσόπουλος επέλεξε να πάει στις ΗΠΑ για το διδακτορικό του, με υποτροφία από το ΕΜΠ, και οκτώ χρόνια αργότερα ιδρύει την “Thermo Electron”, με σκοπό να αναπτύξει την ιδέα του περί μετατροπής της θερμικής ενέργειας σε ηλεκτρική.

«Όταν παρουσίασα την ιδέα μου στην Αμερικανική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, τη θεώρησαν αστεία, αλλά δεν απογοητεύτηκα. Ευτυχώς με βοήθησαν τρομερά οι άνθρωποι του ΜΙΤ, και χάρη σε αυτούς κατάφερα να συνεχίσω και να επιτύχω», είχε πει σε συνέντευξη του στην Καθημερινή. Η εταιρεία του έκανε μεγάλα βήματα επίσης στον ιατρικό κλάδο, με εφευρέσεις όπως η τεχνητή καρδιά. Η Thermo Electron έγινε μεγάλος προμηθευτής αναλυτικών οργάνων και υπηρεσιών σε πολυάριθμους τομείς υπό την ηγεσία του Γιώργου Χατσόπουλου, του αδελφού του Γιάννη και του Άρβιν Σμιθ. «Το 1963 διάβαζα ένα άρθρο στη New York Times για τη μανία που κατείχε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρόεδρο Κένεντι σχετικά με την εξερεύνηση του Διαστήματος. Μάλιστα το δημοσιογραφικό σχόλιο τόνιζε ότι τα χρήματα ήταν πολλά και ότι θα ήταν προτιμότερο να δίνονταν για τη δημόσια υγεία. Είπα μέσα μου, «έτσι είναι». Φώναξα όλους τους ερευνητές της «Θερμοήλεκτρον» λέγοντάς τους ότι πρέπει να ασχοληθούμε και με άλλες τεχνολογίες. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα για την τεχνητή καρδιά που άρχισε να υλοποιείται στα τέλη της ίδιας χρονιάς. Είναι αλήθεια ότι συναντήσαμε πολλά προβλήματα κυρίως στο στάδιο εκείνο της λειτουργίας κατά το οποίο το αίμα πήζει και δημιουργεί προβλήματα στον εγκέφαλο. Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να λυθεί αυτό το πρόβλημα, να μην πήζει δηλαδή το αίμα κατά τη λειτουργία της τεχνητής καρδιάς. Το 1982 η τεχνητή καρδιά αρχίζει να εφαρμόζεται πειραματικά και δέκα χρόνια αργότερα λάβαμε την τελική έγκριση. Το 1965 ο Χατσόπουλος ήταν Πρόεδρος της  Thermo Electron Engineering Corporation και Senior Lecturer στο τμήμα Μηχανολογίας του ΜΙΤ. Το 1996 κέρδισε το John Fritz Medal, που είναι η υψηλότερη τιμή στην Αμερική για έναν μηχανικό και απονέμεται ετησίως για σπουδαίο επιστημονικό ή βιομηχανικό επίτευγμα σε οποιοδήποτε τομέα θεωρητικής ή εφαρμοσμένης επιστήμης. Το 1997 του απονεμήθηκε το 3ο βραβείο Heinz. Ο Χατσόπουλος υπήρξε επίσης βραβευμένος με το The International Center in New York’s Award of Excellence. Το 2011, μαζί με τον Άρβιν Σμιθ και τον Γιάννη Χατσόπουλο βραβεύθηκαν με το Pittcon Heritage Award από το the Chemical Heritage Foundation. Το 2000 το ΜΙΤ δημιούργησε το εργαστήριο Hatsopoulos Laboratory for Micro-Fluid Dynamics, προς τιμήν του Έλληνα καθηγητή….
Πηγή:.mixanitouxronou.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *