20/05/2024

Ο Νο 1 φωτογράφος του κόσμου είναι Έλληνας !

1

Ο Νο 1 φωτογράφος του κόσμου είναι Έλληνας !

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

al pacino putinobama
Το ξέρετε ότι ο Νο 1 φωτογράφος του κόσμου αυτή την στιγμή είναι Έλληνας; Λέγεται Πλάτων Αντωνίου και διαβάστε για να μάθετε περισσότερα.
Γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1968, μεγάλωσε στα ελληνικά νησιά έως ότου η οικογένειά του επέστρεψε στην Αγγλία στη δεκαετία του 1970. Παρακολούθησε το σχολείο του Αγίου Μαρτίνου και μετά τη λήψη πτυχίο του με άριστα στη Γραφιστική, πήγε για να λάβετε ένα MA στη φωτογραφία και Καλές Τέχνες στο Royal College of Art. Αφού εργάστηκε για τη βρετανική Vogue για πολλά χρόνια, είχε προσκληθεί στην Νέα Υόρκη για να εργαστεί για τον Τζον Κένεντι Τζούνιορ και πολιτικό περιοδικό του, «George».

Μετά τα πορτρέτα του, που μπήκαν εξώφυλλο για τα μεγαλύτερα περιοδικά, Rolling Stone, το New York Times Magazine, Vanity Fair, Esquire, GQ και η Sunday Times Magazine, ο Πλάτων ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με το περιοδικό Time, όπου τους έκανε πάνω από 20 εξώφυλλα. Το 2007 Πλάτων φωτογράφησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν για το Time σαν το πρόσωπο της χρονιάς. Σ’ αυτή του τη φωτογραφία απονεμήθηκε το 1ο βραβείο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Τύπου.

Το 2008 υπέγραψε πολυετές συμβόλαιο με τον New Yorker. 
Το επόμενο έτος, Πλάτων συνεργάστηκε με το Human Rights Watch για να τους βοηθήσουν να γιορτάσουν εκείνους που αγωνίζονται για την ισότητα και τη δικαιοσύνη σε χώρες που καταστέλλεται από τις πολιτικές δυνάμεις.
Το πρώτο του βιβλίο « Πλάτων Δημοκρατίας», εκδόθηκε το 2004 από Phaidon Press. Για να συμπέσει με τη δημοσίευσή του, το έργο είχε εκτεθεί διεθνώς, στο Λονδίνο, στο πρώην Saatchi Gallery, καθώς και την Πινακοθήκη στη Νέα Υόρκη.

Το δεύτερο βιβλίο του ‘Power’ – μια συλλογή πορτρέτων πάνω από 100 ηγέτες του κόσμου – δημοσιεύθηκε το 2011 από την Chronicle και μετά την επιτυχία του επιλέχθηκε από την Apple να κυκλοφορήσει ως ένα app. Το βιβλίο περιλαμβάνει πορτρέτα του Μπαράκ Ομπάμα, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, Benjamin Netanyahu, Ούγκο Τσάβες, Μαχμούντ Αμπάς, ο Τόνι Μπλερ, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, και ο Μουαμάρ Καντάφι.

Μεταξύ 2011-2013, το έργο του Πλάτωνα έχει εκτεθεί σε φημισμένες γκαλερί όπως: Matthew Marks Gallery και το Howard Greenberg Gallery, καθώς και στην Γκαλερί Colette στο Παρίσι. Η New York Historical Society παρουσίασε επίσης φωτογραφίες του Πλάτωνα, οι οποίες παραμένουν ως μέρος της μόνιμης συλλογής του μουσείου. Άλλες μόνιμες συλλογές που έχουν φωτογραφίες του Πλάτωνα είναι το Florida Museum of Photographic Arts στην Τάμπα της Φλόριντα και το WestLicht Μουσείο Φωτογραφίας στη Βιέννη της Αυστρίας.
Έχει κάνει και πολύ μεγάλες διφημιστικές καμπάνιες για εταιρίες όπως: Credit Suisse Bank, η Exxon Mobil, Diesel, η Wall Street Journal, η Motorola, Nike, Converse, Verizon, Vittel, Levi, IBM, Rolex, Ray-Ban, Tanqueray, Kenneth Cole, Issey Miyake , Moschino, Timex και Bertelsmann, μεταξύ άλλων.

Ο Πλάτων ζει στη Νέα Υόρκη με τη σύζυγό του, την κόρη και το γιο του

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

1 thought on “Ο Νο 1 φωτογράφος του κόσμου είναι Έλληνας !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *