O Ρώσος πρόεδρος επέμεινε στα περί διάπραξης «γενοκτονίας» στο Ντονμπάς, ισχυριζόμενος πως «γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι υπόκεινται σε βασανιστήρια», καθώς στα περί «πραξικοπήματος» το 2013 όταν οι Ουκρανοί έστρεψαν το βλέμμα προς τη Δύση.

Η ανακοίνωση Πούτιν ήλθε σε μακράς διάρκειας τηλεοπτικό διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, στο οποίο αναλώθηκε κατά βάση σε ιστορική αναδρομή, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι κατάρρευση της ιστορικής Ρωσίας, της Σοβιετικής Ένωσης, επρόκειτο για αποτυχία των ηγετών της και της πολιτικής τους.

Αποδόμησε ιστορικά, πολιτισμικά και οικονομικά την Ουκρανία ως ανεξάρτητο κράτος, αποκαλώντας την ανατολική Ουκρανία «αρχαία ρωσικά εδάφη».

Παράλληλα, επανέλαβε πως αθετήθηκαν οι υποσχέσεις έναντι της Ρωσίας περί μη επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολής, με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία να φθάνει τελικά στο «κατώφλι» της, αγνοώντας τις ανησυχίες και προειδοποιήσεις της.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, προ του διαγγέλματός του ο Πούτιν ενημέρωσε τηλεφωνικώς τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ότι επίκειται να υπογράψει άμεσα διάταγμα αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία των δύο περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να «πατήσει» στην αναγνώριση της κυριαρχίας των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ για να στείλει ανοιχτά η Μόσχα στρατιωτικές δυνάμεις και στις δύο περιοχές, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι παρεμβαίνει ως σύμμαχος για να τις προστατεύσει έναντι της Ουκρανίας.

Υπ’ ατμόν η Δύση

Υπό το φως των γεγονότων στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεδρίασε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας υπό τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες τονίζουν πως η Μόσχα ακολουθεί κατά γράμμα το «σενάριο» που οδηγεί προς εισβολή στην Ουκρανία, την οποία και έχει περικυκλώσει σχεδόν με το 75% των ρωσικών τακτικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, ο επικεφαλής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, ο Αμερικανός επιτελάρχης, Μαρκ Μίλεϊ, καθώς και ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, εισήλθαν στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου λίγη ώρα αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωνε ότι επίκειται η απόφαση για το Ντονμπάς.