18/05/2024

Οριστικοποιήθηκε η δίμηνη παράταση του μνημονίου

0

Οριστικοποιήθηκε η δίμηνη παράταση του μνημονίου

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Οριστικοποιήθηκε η δίμηνη παράταση του μνημονίουΤη δίμηνη παράταση του μνημονίου αποφάσισε σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές το σημερινό Eurogroup. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες της παράτασης του μνημονίου θα αποφασιστούν την Τετάρτη σε συνεδρίαση του EuroWorkingGroup.

H παράταση του μνημονίου θεωρήθηκε απαραίτητη προκειμένου να ολοκληρωθεί εν τω μεταξύ η τελευταία αξιολόγησή του με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα να αναμένονται από αύριο στην Αθήνα.

Παράλληλα, διεξάγεται η διαπραγμάτευση για την προληπτική πιστωτική γραμμή (ECCL) και τους όρους «ενισχυμένης» εποπτείας που θα την διέπουν.

Ερχονται τα τεχνικά κλιμάκια

Λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι καταφθάνουν αύριο στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Πηγές από το ΔΝΤ έκαναν λόγο για κάθοδο αποστολής στην Αθήνα για περίπου δέκα ημέρες, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, χωρίς όμως να διευκρινίζουν αν πρόκειται μόνο για επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ή αν θα ακολουθήσουν και οι επικεφαλής. Στο ίδιο μήκος κύματος, πηγές από την Κομισιόν ανέφεραν ότι έρχονται τα κλιμάκια που ασχολούνται με το δημοσιονομικό σκέλος του μνημονίου.

Πρώτος στόχος είναι να δουν από κοντά τα στοιχεία στα οποία βασίζονται οι εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό του 2015, ο οποίος και ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή, και την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού το οποίο το ΔΝΤ “βλέπει” ακόμη στα 2,6 δισ. ευρώ, επιμένοντας παράλληλα και για μέτρα κάλυψης του κενού των ετών 2016 – 2017.

Σημειώνεται επίσης ότι έντονη κριτική είχε δεχθεί το Ταμείο από την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ τις προηγούμενες ημέρες για την “άκαμπτη” -όπως είχε χαρακτηριστεί- στάση του.

Πηγές από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφερόμενες στην έλευση των τεχνικών κλιμακίων της τρόικα κάνουν λόγο για μια κίνηση η οποία αποτελεί “ένα πρώτο βήμα προς την τελική ευθεία”.

Πηγή:www.capital.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *