Ομιλία Δρ. Αποστόλου Ε. Παπαφωτίου (1ο Greek Tourism Workshop στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας)

0

Ομιλία Δρ. Αποστόλου Ε. Παπαφωτίου (1ο Greek Tourism Workshop στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας)

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

11193380_887949611248860_7442817127275542572_nΕξοχότατοι, Mέλη της Βασιλικής Οικογενείας

Κα. Υπουργέ, κα. Κουντουρά,

Κύριε Επιτετραμμένε της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Κλουβάτε

Κυρίες και κύριοι, Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Σας ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή σας. Βρίσκομαι με ιδιαίτερη ευχαρίστηση στο Ριάντ την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, μια χώρα με μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και με μια δυναμικά αναπτυσσόμενη οικονομία. Σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη και τις ευχές του για καλή συνεργασία.

\10689457_887949411248880_1517935412605037768_n

Οι Έλληνες και οι πολίτες της Σαουδικής Αραβίας τρέφουν βαθιά αμοιβαία εκτίμηση για τον Πολιτισμό και την Ιστορία τους ως οι δύο από τους πλέον αρχαιότερους πολιτισμού στον κόσμο. Είναι ένας δεσμός που μας ενώνει και που βοηθά να καταλάβουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον, με έναν τρόπο που μόνον χώρες με αρχαίους πολιτισμούς μπορούν να κάνουν. Και, στο σημερινό παγκόσμιο σύστημα στη σημερινή παγκόσμια κρίση, αυτό μας επιτρέπει να συνεννοούμαστε καλύτερα όταν συνεργαζόμαστε, όταν επιδιώκουμε να κάνουμε αυτόν τον κόσμο καλύτερο και πιο ασφαλές.

Μας συνδέουν όμως πολλά περισσότερα.

Η Πελοπόννησος, αποτελεί την περιοχή γενέτειρα του Ολυμπισμού.

Η Πελοπόννησος, ο τόπος μου,  είναι η μεγάλη γνώριμη για εσάς, είναι η Πελοπόννησος των Μυκηνών, του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου, της Σπάρτης και του Λεωνίδα των 300, η Πελοπόννησος των άθλων του Ηρακλή, η Πελοπόννησος των μύθων, της ιστορίας και του Πολιτισμού.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου διαθέτει στο σύνολο της,μια σειρά από μοναδικά και αυθεντικά τουριστικά πλεονεκτήματα.

Είναι ικανή να ανταπεξέλθει στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης τουριστικής πολιτικής, που ικανοποιεί κάθε θεματική μορφή τουρισμού.

Φθάνει μονάχα να αναλογιστούμε το μοναδικό  κλίμα της Πελοποννήσου, το βαθμό προσπελασιμότητας και την πλούσια μορφολογία του εδάφους με τα 1200 χλμ ακτογραμμής και τους ορεινούς όγκους, τα τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλους και μεγάλης αισθητικής αξίας που ανακαλύπτουμε σε κάθε γωνιά της. Οι βιότοποι της Πελοποννήσου, οι περιοχές NATURA και τα διατηρητέα μνημεία φύσης, τα σπήλαια.Δυνατότητες που μπορούν να καλύψουν κάθε ανάγκη σε παραθεριστικό και περιηγητικό τουρισμό.

Οι παραδοσιακοί μας οικισμοί, οι αρχαιολογικοί μας χώροι, τα μουσεία, τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, τα ενεργά μοναστήρια μας. Τα ιστορικά διατηρητέα μνημεία και έργα τέχνης, οι αξιόλογες τοπικές εκδηλώσεις και εορτές, το σύγχρονα πολιτιστικά φεστιβάλ, τα παραδοσιακά μας πανηγύρια και δρώμενα, η γαστρονομία μας, θα καλύψουν τις ανάγκες των σύγχρονων αναζητητών εμπειριών για πολιτιστικό τουρισμό.

Η Πελοπόννησος με μια σειρά από ποιοτικές επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, σύγχρονα «destination resorts» που ήδη ολοκληρώνονται και ξενοδοχειακά καταλύματα μεγάλης κατηγορίας μπαίνει επιτέλους στο επίκεντρο για ταξίδια πολυτελείας. Η Περιφέρεια μας αποτελεί ένα εξαιρετικό προορισμό για οινοτουρισμό (δρόμοι κρασιού), όπου ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί τους ορεινούς και μη αμπελώνες, να γευτεί τους αρίστης ποιότητας οίνους συνοδευόμενους με τα τοπικά εδέσματα.

Υποδομές ιδανικές για εκμετάλλευση όπως μαρίνες και τουριστικά αγκυροβόλια, περιοχές καταδύσεων όπως δύνανται να μας καταστήσουν βάση και σταθμό υποδοχής για θαλάσσιο τουρισμό. Ιαματικές πηγές, χιονοδρομικά κέντρα, ορεινές διαδρομές, ποτάμια και μονοπάτια μερικές ακόμη από τις δυνατότητες που δύναται να αξιοποιήσει κάποιος επενδυτής για ακόμη πιο εξειδικευμένες μορφές υπαίθριου τουρισμού ιαματικός, περιπατητικός, κ.α.

Κυρίες και Κύριοι,

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε να αναφερθώ και να συστήσω τα ποιοτικά μας προϊόντα που παράγουμε και εξάγουμε από την Πελοπόννησο,προϊόντα που μακάρι να καταφέρουμε να φθάσουν και να τα γευθεί ο δικός σας αραβικός λαός. Ποιοτικά πιστοποιημένα προϊόντα που περικλείονται στο δικό μας καλάθι Πελοποννησιακών Προϊόντων. Προϊόντα που αποτελούν το αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας μας, του πολιτισμού μας, του μυστικού της μακροζωίας.

  • Το φημισμένο παγκοσμίως, εξαιρετικό extra παρθένο λάδι, αρίστης ποιότητας, το οποίο παράγεται από την εξαιρετική ποικιλία «Κορωνέικη». Ομοίως την επιτραπέζια ΠΟΠ ελιά Καλαμών που αποτελεί διεθνές πιστοποιημένο brand name.
  • Για τον οίνο, έχουμε 3 ζώνες ΠΟΠ (Νεμέα, Μαντινεία, Μονεμβασιά-Μαλβαζία), εκ των οποίων στις δυο από αυτές καλλιεργούνται οι δύο από τις τέσσερις γηγενείς τοποποικιλίες-πρεσβευτές, το Αγιωργίτικο Νεμέας και το Μοσχοφίλερο Μαντινείας.
  • Η μαύρη κορινθιακή σταφίδα καλλιεργείται μόνο στην Πελοπόννησο στην Κορινθία με καθαρά εξαγωγικό προσανατολισμό, εξαιρετικής ποιότητας προϊόν και είναι συνδεδεμένη με την ιστορία της Πελοποννήσου.
  • Τα εσπεριδοειδή, πορτοκάλια, μανταρίνια της Αργολίδας και της Λακωνίας και τα λεμόνια της Κορινθίας με τα άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους έχουν κατακτήσει τις αγορές του εξωτερικού και κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης.
  • Τα σύκα Καλαμών είναι πασίγνωστα διεθνώς για την ποιότητά τους, καλλιεργούνται μόνο στην περιοχή της Καλαμάτας και της Λακωνίας είναι στο σύνολό τους εξαγώγιμα.
  • Τα Μήλα Τριπόλεως (Πιλαφά) παράγονται στην Αρκαδία, είναι προϊόν ΠΟΠ, εξαιρετικής ποιότητας, φημισμένα με χαρακτηριστικό άρωμα.
  • Καθώς και άλλα πολλά ποιοτικά εξαγωγικά και αγροτικά προϊόντα όπως το καρπούζι Μεσσηνίας, και τα δικά μας κηπευτικά, σ’ όλη την Πελοπόννησο.

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

Σήμερα οι ελληνοαραβικές σχέσεις χαρακτηρίζονται από στενή συνεργασία αλλά κυρίως την αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Τώρα πρέπει να δώσουμε συνέχεια, σάρκα και οστά σε αυτό το μνημόνιο συνεργασίας μας και για αυτό βρίσκομαι εδώ. Είμαστε έτοιμοι να προωθήσουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο Χωρών ιδίως στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού, της αγροτικής οικονομίας, του εμπορίου και των εξαγωγών, καθώς και της  προστασίας και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορίας.

Ολόκληρη η χερσόνησος της Αραβίας καλούνταν από τους αρχαίους Έλληνες, «Αραβία η Ευδαίμων». Υπάρχουν γι’ αυτό ιστορικές μαρτυρίεςαπό τον Ερατοσθένη περίπου τον 3ο π.Χ. αιώνα και αργότερα από τον Στράβωνα.

Ευδαίμων σημαίνει περιοχή πλούσια σε πρώτες ύλες,εύφορος, όπου οι κάτοικοι είναι χαμογελαστοί και ευτυχείς.

Αργότερα, οι Ρωμαίοι διατήρησαν την ίδια ονομασία με την ίδια σημασία, η οποία σε λατινική έκφραση καλούνταν «Arabia Felix ή beata».

Ευδαιμονία στην ελληνική γλώσσα ή Felicita στην Λατινική είναι ο κοινός σκοπός των κατοίκων και των δύο χωρών, της Αραβίας και της Ελλάδας.

Αποτελεί πρόκληση για όλους μας να εργασθούμε μαζί, να συνεργαστούμε για να την πετύχουμε.

Φίλες και Φίλοι,

Γνωρίζω πολύ καλά πως τελευταίο διάστημα όλοι σας πληροφορείστε από τα ΜΜΕ για την Ελλάδα του μεγάλου χρέους. Εγώ σήμερα όμως θα διαφοροποιηθώ και θα σας μιλήσω για την πραγματική Ελλάδα των ευκαιριών και των μεγάλων δυνατοτήτων. Για την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Πελοπόννησο που σχεδιάζουμε και με τις στοχευμένες πολιτικές μας θα πετύχουμε.

Την οικονομική κρίση που μαστίζει την όλη την Ευρώπη και αναπόφευκτα και την Ελλάδα εμείς στην Πελοπόννησο την αντιλαμβανόμαστε ως ευκαιρία για ριζική αλλαγή και αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων μας.

Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε ένα μοντέλο τοπικής οικονομίας και τοπικής καινοτομίας, το οποίο πιο σύντομα από ότι περιμένετε θα ανακάμψει και θα αποκτήσει νέα αναπτυξιακή δυναμική. Οδηγός σε αυτή την δική μας Πελοποννησιακή  αναπτυξιακή επανάσταση θα είναι ο τουρισμός, τα ποιοτικά μας προϊόντα και η προώθηση της πράσινης επιχειρηματικότητας. Το επόμενο διάστημα η Πελοπόννησος θα καταστεί ως ο πιο ελκυστικός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου αλλά και ο πιο πράσινος ποιοτικός προορισμός.

Για το λόγο αυτό στην Πελοπόννησο ήδη προχωράμε στην άρση των αντικινήτρων προσέλκυσης επενδυτών, στην εξάλειψη των αγκυλώσεων που προκαλεί η γραφειοκρατία, στην ουσιαστική στήριξη για επενδύσεις στην έρευνα και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών. Είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας όπου ολοκληρώνονται το σύνολο των σύγχρονων οδικών της αξόνων, η Περιφέρεια όπου θα υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα τη μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα μας που δεν είναι άλλο από ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων καθώς και άλλες μεγάλες επενδύσεις ειδικότερα στο χώρο του τουρισμού και της τουριστικής κατοικίας.

Από αυτό εδώ το βήμα σας καλώ και σας λέω ότι τώρα είναι η ώρα να επενδύσετε στην Πελοπόννησο. Τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος για επενδύσετε και να συμπράξετε στην Πελοπόννησο, τώρα είναι η ώρα να γίνετε κοινωνοί της Πελοποννησιακής Φιλοξενίας.

Να επενδύσετε:

·       Στην ασφαλέστερη Περιφέρεια της Ελλάδας.

·       Με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό όπου το 35% κατέχει σπουδές ανώτατης εκπαίδευσης.

·       Σε μια γεωστρατηγικής θέση, με πρόσβαση στις σημαντικότερες αγορές των Βαλκανίων, του Ευξείνου Πόντου, της Ανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου.

·       Στην εύκολη προσβασιμότητα με κάθε μεταφορικό μέσο και τη ποιότητα των υποδομών.

Σας καλώ να επενδύσετε στον τουρισμό:

  • Σε ένα από τους κορυφαίους και ανερχόμενους τουριστικούς προορισμού της Ελλάδας.
  • Σε ένα συνδυασμό απαράμιλλης φυσικής, πολιτιστικής κληρονομιάς και 4.500 χρόνων ιστορίας με μια μοναδική κουλτούρα και περιβάλλον για να ζήσει και να εργαστεί κανείς.
  • Να ζήσετε το ιδανικό κλίμα της Πελοποννήσου, τη μοναδικότητα της θάλασσας, τα πολυμορφικά νησιά μας και τις πολυποίκιλες παραλίες μας.
  • Να γίνετε ένα με τους ορεινούς πολιτισμούς μας, να μυηθείτε στα ήθη και έθιμα μας.
  • Να εισαγάγετε και να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τα μοναδικής ποιότητας Πελοποννησιακά προϊόντα.
  • Να γευθείτε την Πελοποννησιακή γαστρονομία και την ουσία του Πελοποννησιακού τρόπου ζωής.
  • Να μοιραστούμε μαζί την γνώση και την ομορφιά
  • Την παράδοση και την σύγχρονη ζωή
  • Τα αισθήματα και την φιλοξενία
  • Την φιλία και την διασκέδαση μεταξύ φίλων
  • Με μια διαπεριφερειακή και διαπολιτισμική κατάρτιση που διαχέεται σε όλα τα επίπεδα των δυο χωρών.

Από αυτό λοιπόν το βήμα σας καλώ να επενδύσετε σε εμάς, σας καλώ να μας επισκεφθείτε και να ζήσετε την εμπειρία που λέγεται Πελοπόννησο.

Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και για την φιλοξενία.

 

 

Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου

Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου

Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *