19/05/2024

Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέα στο Λουτράκι. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης

5

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης του Ιερού ναού Αγίου Ανδρέα στο Λουτράκι

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Ναός Αγ. ΑνδρέαΟλοκληρώθηκαν οι εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης του Ιερού ναού Αγίου Ανδρέα στο Λουτράκι. Πρόκειται για ένα επίτευγμα που έχει έρθει ως αποτέλεσμα μιας μακράς και αδιάκοπης προσπάθειας φορέων και ατόμων.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέα είναι κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την υπ’αριθμόν 15904/24.11.1962 Υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 473/Β της 17-12-1962).
Ο Ναός κτίστηκε από τον αυτοκράτορα Ιωάννη Κατακουζηνό (1341-1354 μ. Χ.) και η αρχική οικοδομική φάση ανάγεται τον 14ο μ.Χ. αιώνα, ενώ  έχουν γίνει και μεταγενέστερες επεμβάσεις. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι η Κρύπτη του Αγ. Ανδρέα, όπου κρύφτηκε ο Άγιος όταν οι Ρωμαίοι στρατιώτες τον κυνηγούσαν στον δρόμο του προς την Πάτρα. Μια αράχνη όμως έπλεξε τα δίχτυα της μπροστά στην είσοδο της σπηλιάς και απέτρεψε τους Ρωμαίους διώκτες του Πρωτόκλητου να ψάξουν στη σπηλιά-κρύπτη.
Το μνημείο λόγω παλαιότητας και σεισμικών δράσεων είχε υποστεί σοβαρές ζημιές οι οποίες όμως τώρα έχουν αποκατασταθεί και αυτό που απομένει είναι να γίνουν τα Θυρανοίξια.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

5 thoughts on “Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέα στο Λουτράκι. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *