Οι τράπεζες ανοίγουν τη Δευτέρα – Με όριο αναλήψεων τα 60 ευρώ

0

IMG_2035Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να ανοίξουν τα τραπεζικά καταστήματα αλλά θα παραμείνει το όριο ανάληψης των 60 ευρώ ημερησίως.

Συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας είπε ότι από την Δευτέρα όλες οι τράπεζες θα είναι ανοιχτές.

«Από Δευτέρα οι πολίτες στο γκισέ της τράπεζας μπορούν να κάνουν όλες τις δοσοληψίες» σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το όριο ανάληψης καταθέσεων θα παραμείνει στα 60 ευρώ. Επιπλέον, σημείωσε με δηλώσεις του στην ΕΡΤ ότι,  εξετάζεται το ενδεχόμενο «συγχώνευσης» των συναλλαγών, ώστε εάν ένας πολίτης δεν πάρει 60 ευρώ τη Δευτέρα από το ΑΤΜ, να μπορεί να πάρει 120 ευρώ την Τρίτη.

Χθες εκδόθηκε νέα υπουργική απόφαση που δίνει παράταση στην τραπεζική αργία μέχρι και την Κυριακή 19 Ιουλίου.

Η «ανάσα» στο τραπεζικό σύστημα δόθηκε χθες με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αυξήσει τον ELA. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι έχουν αποκατασταθεί οι συνθήκες για αύξηση του ορίου του ELA, κάνοντας λόγο για ένα ποσό 900 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε ότι έχουν λάβει χώρα διάφορες θετικές εξελίξεις αναφορικά με την Ελλάδα που δικαιολογούν την αύξηση του ELA. Υπογράμμισε ότι η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ ποτέ δεν ήταν απεριόριστη και χωρίς όρους.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε την συνοπτική επισκόπηση του έργου της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 65/28.6.2015 καθορίστηκε η σύσταση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η οποία ξεκίνησε να δέχεται αιτήματα από τα πιστωτικά ιδρύματα το μεσημέρι της Δευτέρας 29.6.2015.

Στο διάστημα της λειτουργίας της έως και την Δευτέρα 13.7.2015, η Επιτροπή πραγματοποίησε 11 συνεδριάσεις και δέχθηκε 3.243 αιτήματα (κάποια από αυτά έχουν αποσταλεί περισσότερες από 2 φορές).

Έτυχαν επεξεργασίας 2.639 αιτήματα, εκ των οποίων 909 ή 34,4% εγκρίθηκαν με απόφαση και 58 ή 2,2% απορρίφθηκαν με απόφαση. Εκδόθηκαν συνολικά 587 αποφάσεις (στην πλειοψηφία τους κάλυπταν περισσότερα του ενός αιτήματα), 166 ή 6,3% τέθηκαν στο αρχείο, 52 ή 2,0% απαντήθηκαν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, 79 ή 3,0% διαβιβάστηκαν σε άλλο φορέα και 103 ή 3,9% έχουν κρατηθεί για περαιτέρω επεξεργασία κυρίως λόγω έλλειψης υποστηρικτικών στοιχείων ή λόγω σχεδιασμού για οριζόντια συνολική αντιμετώπιση των θεμάτων. Περαιτέρω, 168 εισερχόμενα ή 6,4% αφορούσαν παροχή διευκρινίσεων άλλων στοιχείων από τις τράπεζες προς την Επιτροπή.

Οι συνολικές εκροές ρευστότητας που προκλήθηκαν στο τραπεζικό σύστημα σαν συνέπεια των αποφάσεων της Επιτροπής, ανέρχονται σε 819,9 εκατ. Ευρώ με την προϋπόθεση βεβαίως ότι υλοποιήθηκαν όλες οι εγκριθείσες συναλλαγές. Ποσό 22,9 εκατ. ευρώ αφορά νοσήλια, φάρμακα και ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό. Ποσό 59,8 εκατ. ευρώ αφορά τρόφιμα, πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας τροφίμων, καθώς και ζωοτροφές. Ποσό 195,8 εκατ. ευρώ αφορά εισαγωγή πετρελαιοειδών και ενέργειας, καθώς και λοιπών ενεργειακών προϊόντων.

Ποσό 291,9 εκατ. ευρώ αφορά λοιπά προϊόντα και υπηρεσίες για τη διασφάλιση του Δημόσιου συμφέροντος, ενδεικτικά: πληρωμές διδάκτρων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα εξωτερικού, δαπάνες Εθνικής άμυνας, ναυτιλιακές δαπάνες, δαπάνες αεροπορικών εταιρειών, δαπάνες άγονων γραμμών και προϋποθέσεις χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών Ελλήνων πολιτών στο εξωτερικό για την κάλυψη των πρώτων αναγκών τους.

Η Επιτροπή συνεχίζει το έργο της μετά την μεταφορά της από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή: ingossip.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *