18/04/2024

Οι “μαγικές” λέξεις που …ξεχάσαμε να λέμε, κακώς όμως…

0

Η καθημερινή μας συνανααστροφή με τους άλλους έχει διάφορες πλευρές. Η επικοινωνία μας τις πιο πολλές φορές έχει λεκτική έκφραση και προσπαθώντας προσεκτικά να μην πούμε αυτά που δεν πρέπει έχουμε ξεχάσει να λέμε τις λέξεις που κάποιες φορές πρέπει να ειπωθούν. 

Μία  μαγική λέξη είναι η λέξη συγνώμη.

“Από τότε που βγήκε το συγγνώμη, χάθηκε το φιλότιμο” λέει μια παροιμία και από τότε που βγήκε η λέξη συγνώμη από το λεξιλόγιό μας τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα. Αν δυσκολεύεστε να πείτε τη λέξη συγνώμη ενώ νιώθετε ότι φταίξαταε ίσως σας βοηθήσει να σκεφτείτε πόση πικρία ή και πόνο μπορεί να προκαλέσατε με τη συμπεριφορά σας, ειδικά όταν πρόκειται για φιλικές και προσωπικές σχέσεις. Η λέξη συγνώμη λειτουργεί σαν βάλσαμο και καταπραυνει τα πληγωμένα αισθήματα. Αυτό να το θυμηθείτε όταν ο εγωισμός σας σας βάλει τα στενά όρια στην αναγνώριση του λάθους σας.  

Επίσης  έχει παρατηρηθεί ότι είναι δύσκολο κάποιος σήμερα να σου πει μπράβο,να σου πει μια καλή κουβέντα όχι χαριστικά, μα επειδή το αξίζεις. Ελάχιστοι είναι αυτόι που   ξέρουν να λένε “μπράβο”, να αναγνωρίζουν την προσπάθεια και έτσι να σου δίνουν δύναμη να συνεχίζεις. Επίσης υπάρχει και η κατηγορία εκείνων που λένε μπράβο αλλά το κάνουν με σκοπό, σε επιβραβεύουν με λέξεις για να μην σε ανταμείψουν εμπράκτως. Δεν μιλάμε γι’ αυτό το μπράβο όμως.  

 

Τέλος έχουμε ξεχάσει να λέμε ότι δεν ξέρουμε κάτι, λες κι είμαστε υποχρεωμένοι να γνωρίζουμε τα πάντα λες κι είμαστε υπεράνθρωποι που δεν μπορούν να έχουν κάποιες ελλειπείς γνώσεις. Εδώ ο Σωκράτης είχε παραδεχτεί το γνωστό

“Ἓν οἶδα ὅτι ουδὲν οἶδα”.  Το να παραδεχτούμε ότι δεν ξέρουμε κάτι δεν σημαίνει ούτε αμάθεια ούτε ντροπή. Ειδικά αν θέλουμε να μάθουμε αυτό που δεν γνωρίζουμε κι αν είναι κάτι θετικό και χρήσιμο. 

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *